Kültür
Giriş Tarihi : 13-04-2015 14:00   Güncelleme : 13-04-2015 14:00

Taksici okuduğu kitaptan etkilenip kemancı oldu

KASTAMONU (AA) - YUSUF ÇELİK - İstanbul'da taksi şoförlüğü yaparken aracına aldığı keman sanatçısının tavsiyesi üzerine İtalyan müzik aletleri yapımcısı Antonio Stradivari'nin hayatını anlatan kitabı okuyan Hasan Şanlı, şoförlüğü bırakarak 4 yıldır aralarında ünlü sanatçıların da yer aldığı müzisyenlere keman üretiyor

Taksici okuduğu kitaptan etkilenip kemancı oldu

KASTAMONU (AA) - YUSUF ÇELİK - İstanbul'da taksi şoförlüğü yaparken aracına aldığı keman sanatçısının tavsiyesi üzerine İtalyan müzik aletleri yapımcısı Antonio Stradivari'nin hayatını anlatan kitabı okuyan Hasan Şanlı, şoförlüğü bırakarak 4 yıldır aralarında ünlü sanatçıların da yer aldığı müzisyenlere keman üretiyor.

Kastamonu’nun Tosya ilçesinden 1997'de gittiği İstanbul'da farklı işlerde çalışmasının ardından taksicilik yapmaya başlayan 36 yaşındaki Şanlı, aracına binen keman sanatçının tavsiyesi üzerine Stradivari'nin yaşamını anlatan kitabı okudu.

Stradivari'nin 18. yüzyılda paha biçilemeyecek kemanlar ürettiğini öğrenen Şanlı, geçmiş yıllarda marangozluk yaptığından enstrüman imalatına ilgisi arttı.

Önce keman çalmayı öğrenmek isteyen taksici, İstanbul Küçükçekmece Musiki Cemiyetine kayıt olarak ders aldı, 2 yılda orta düzeyde enstrümanı çalmaya başladı.

Kemanı iyice tanımasının ardından imalatı hakkında da bazı akademisyenlerden bir süre eğitim alan Şanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzik aletinin üretimine yönelmesi üzerine şoförlüğü bıraktığını, İstanbul'daki evinin bir odasını atölyeye çevirdiğini söyledi.

Hasan Şanlı, keman çalmanın sabır ve azim gerektirdiğini vurgulayarak "Bir süre özel günlerde davet üzerine keman çaldım. Daha sonra kemanın nasıl yapıldığını araştırmaya başladım. İstanbul Teknik Üniversitesi Çalgı Bölümünden hocalarla tanıştım. Israrlı ve kararlı olduğumu görünce atölyelerinde müzik aletinin nasıl yapıldığı bana öğrettiler. Geçmiş yıllarda marangozlukla uğraşmam sayesinde kısa zamanda yapımını öğrendiğim kemanları,  aralarında ünlü sanatçıların da yer aldığı müzisyenlere 4 yıldır satıyorum"  diye konuştu.

- "Kalp nakli kadar hassas iş"

İyi bir keman yapımında ilk işin uygun ağacın seçilmesi olduğunu vurgulayan Şanlı, bir ürünün imalatının yaklaşık iki ayını aldığını anlattı.

Şanlı, kemandan güzel tını elde etmek için önce iyi malzeme bulmak gerektiğini aktararak "Bana göre keman yapmak, kalp nakli yapmak kadar hassas bir iş. Keman yaparken ona ruhunuzu ve hayallerinizi katıyorsunuz, her aşamasına makine kullanmadan el işçiliğiyle emek veriyorsunuz. Kemanın bence o eşsiz tanısında emek saklı. O kadar çaba harcıyorsunuz ki sizin ona verdiğiniz emeğe o da eşsiz tınısıyla karşılık veriyor" ifadesini kullandı.

Kemanları satarken fiyata takılı kalmadığını, yetenekli öğrenci gördüğünde gerekli desteği verdiğini vurgulayan Şanlı, İbrahim Tatlıses, Sibel Can ve Kibariye gibi çok sayıda sanatçının ekibindeki müzisyenler için keman ürettiğini kaydetti.

adminadmin