Eğitim
Giriş Tarihi : 23-11-2020 10:52   Güncelleme : 23-11-2020 10:55

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Bu İsimleri Neden Koruyor

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektör Yardımcısı Bekir Süha Parlaktaş ve Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Fikret Erdemir’in, yayın sahtekarlığı yaptıkları TÜBİTAK tarafından tespit edilmelerine rağmen bu isimlere idari görev verilmesinin kamu çıkarlarını tehlikeye sokup sokmadığı tartışmaya açıldı.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Bu İsimleri Neden Koruyor

Akasyamhaber’in ortaya çıkardığı Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’ndeki duplikasyon olayının ardından şimdi de yayın sahtekarlığı yapanlara üniversitede idari görevler verilmesinin kamu çıkarlarını tehlikeye sokacağı tartışmaları gündeme geldi.

Bilindiği gibi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektör Yardımcısı Bekir Süha Parlaktaş ve Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Fikret Erdemir’in, TÜBİTAK’a ait Turkish Journal of Medical Sciences dergisinde 2008 yılında yayınlanan “Effects of Omega-3 on Lipid Peroxidation and Antioxidant Enzymes in MK-801 Induced Schizophrenic Rat Testis” başlıklı makaleleleri bilimsel yayın sahtekârlığı anlamına gelen “duplikasyon” olarak kabul edilerek TÜBİTAK tarafından yayından kaldırılmıştı.

 

YÖK, TÜBİTAK’IN SOMUT DELİLİNİ GÖRMEZDEN GELMİŞTİ

TÜBİTAK tarafından tespit edilerek ilan edilerek yayından kaldırılan yayın sahtekârlığı için YÖK’ün üç sene sonra “kesin ve somut deliller bulunmadığı” sonucuna kafaları karıştırmıştı.

YÖK işleminin hukuka aykırı olduğunu yönünde yapılan itirazı ise Ankara 23. İdare Mahkemesi haklı bularak YÖK’ün “yetkili kurul kararına dayanmayan” işlemin iptaline karar vermişti.

İDARİ GÖREVLERE GETİRİLDİLER

Makalelerinde TÜBİTAK tarafından duplikayon tespit edilerek yayından kaldırılan yazarlarından Prof. Dr. Bekir Süha Parlaktaş, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi rektör yardımcılığına atandı.

Üstelik bu göreve hakkındaki duplikayon ihbarından sonra getirildi.

Makalenin yazarlarından Prof. Dr. Fikret Erdemir, dokuz yıldırı Tıp fakültesi dekan yardımcısı olan Fikret Erdemir, ihbarı yapıldığında da dekan yardımcısıydı, yargı kararının ardından dekan yardımcılığına yeniden atandı.

Altı yazarı bulunan makalenin, yazarlarından,

Prof. Hüseyin Özyurt (675 Nolu KHK) ve Prof. Hasan Erdoğan (672 Nolu KHK) ile 15 Temmuz sonrasında, YÖK işlemiyle meslekten ihraç edildi.

Hüseyin Özyurt, FETÖ’nün “kaymakamlar imamı” olduğu iddiasıyla yargılandı, 10 yıl 6 ay hapis cezası aldı. İtirafçı oldu.

Yazarlardan Kaymakamlar İmamının eşi Prof. Birsen Özyurt, anabilim dalı başkanlığı görevinden alınmış, FETÖ/PDY kapsamında adli soruşturma geçirdi.

YÖK Başkanlığının soruşturmayı gerekli görmeyerek koruduğu makalelerinde TÜBİTAK tarafından duplikayon tespit edilerek yayından kaldırılan yazarların bir kısmının örgüte aidiyeti, YÖK’ün meslekten ihraç kararıyla da tescil edilmiş oldu.

 

YÖK’E İHBAR 15 TEMMUZ ÖNCESİNDE YAPILMIŞTI

Sahtekarlığı yapan yazarlardan üçüne 15 Temmuz Hain darbe girişiminden sonra FETÖ/PDY kapsamında işlem yapıldı.

Yazarlardan biri örgütün kaymakamlar imamı olduğu gerekçesiyle 10 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

Yazarlardan bir kısmında FETÖ aidiyeti YÖK’ün ihraç ve Ağır Ceza Mahkemesinin hapis cezası kararı olmasına, YÖK FETÖ mensuplarını koruyan bir karar alarak herkese açık ilanı görmezden gelip  “Prof. Dr. Birsen Özyurt, Prof. Dr. Fikret Erdemir, Prof. Dr. Bekir Süha Parlaktaş, Prof. Dr. Hüseyin Özyurt, Prof. Dr. Hasan Erdoğan ve Prof. Dr. Ayten Tüskkanı Tunç’un beraber yazdıkları bir makalede duplikasyon yapıldığına ilişkin iddianız ile ilgili olarak; şikayet edilenler hakkında her türlü şüpheden uzak kesin ve somut deliller bulunmadığından, yapılacak bir işlem olmadığı” yönünde işlem tesis etmesi Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Rektörlüğünü de cesaretlendirdi ve adı geçen yazarları ödüllendirir gibi idari görevlere yükseltti.

Recep YAZGANRecep YAZGAN