Samsun Haber
Giriş Tarihi : 16-04-2018 08:54   Güncelleme : 16-04-2018 08:54

Türkiye’nin Lider Kadınlar Projesi Karadeniz Bölge Toplantısı Samsun’da DOSTDER’İN Ev Sahipliğinde Yapıldı

İstanbul Kadın ve Kadın Kuruluşları Derneği/İKADDER, T.C. İçişleri Bakanlığı hibe desteği ile yürüttüğü “Türkiye’nin Lider Kadınları Projesi” kapsamında 14-15 Nisan Cumartesi/Pazar günleri Dost Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (DOSTDER) ev sahipliğinde Neba Royal Otel’de Sosyolog ve Aile Danışmanı Halise MUTLU moderatörlüğünde “Karadeniz Bölge Toplantısı”nı gerçekleştirdi.

Türkiye’nin Lider Kadınlar Projesi Karadeniz Bölge Toplantısı Samsun’da DOSTDER’İN Ev Sahipliğinde Yapıldı

Proje ile Türkiye’nin 7 bölgesinden aile ve aile bireylerine yönelik çalışan STK’lara iletişim istişare ve işbirliği zemini sağlanarak bölgelerindeki sorunları anlatma ve çözüm önerileri geliştirme fırsatı sağlanıyor.

DOSTDER’in ev sahipliğinde yapılan “Karadeniz Bölge Toplantısı”nda “Samsun’da Kadının Aile Bağlamında Konumu, Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri” konusu ele alındı. 14 Nisan Cumartesi Saat 10:00 da toplantı İKADDER Başkanı Funda AKYOL’un selamlama konuşması ve “Türkiye’nin Lider Kadınları” projesi tanıtımı ile başladı. Samsun Valisinin eşi Sayın Emine KAYMAK katılımcılara hoşgeldiniz diyerek, Kadının aile ve toplumdaki yerinin önemini vurguladı, Toplumun eğitiminin Kadının eğitiminden geçtiğini ifade etti.

Çalıştayın moderatörü DOSTDER Dost Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği) Başkan Yardımcısı Halise MUTLU; Liderlik en basit anlamıyla Kendisine söz geçirebilmektir diyerek, Kadının önce kendisini tanımasının önemini vurguladı. Kendisini tanıyan kadının karşındakini anlamak ve anlaşılmak konusunda daha başarılı olduğunu söyleyerek çalıştayı başlattı.

KATADER (Kadından Topluma Eğitim Hareketi Derneği) Başkanı Av. Hamdiye KATİPOĞLU; Samsun’da ailenin en büyük sorununun iletişimsizlik olduğunu, bundan dolayı aldatma ve şiddetin arttığını söyleyerek çözümün değerlerimize bağlı eğitim ile ancak giderilebileceğini belirtti.

Atakum Belediyesi Özgecan Kadın Koordinasyon Merkezi Yöneticisi Fatma TAŞCI; çocuklarda sanal bağımlılık ve şiddetle olan ilişkisine dikkat çekti. Klavye başında kendini önemli ve değerli hisseden çocukların gerçek hayatta iletişimsiz ve başarısız olduklarını söyledi.

SAMİKAD (Samsun İş Kadınları Derneği) Başkanı Münevver UĞURLU; İş hayatında kadının yeri ve liyakat konusunun önemli olduğunun altını çizdi. Kadının başarısında, çalışan annelerin kreş sorunu çözülürse verimliliğinin artacağını söyledi.

Altınokta Körler Derneği Samsun Şubesi Başkanı Aynur YİĞİT: engelli kadın ve kızların karşılaştıkları sorunlardan örnekler verdi. Engellilerin karşılaştıkları psikolojik sorunların bireyin ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi ile aşılabileceğini söyledi.

Hançerli Mahallesi Muhtar Asuman KOÇ; yerel yönetimlerde kadının az olduğundan söz ederek, kadın muhtarların anne şevkati ile mahallelerine sahip çıktığını, kadın duyarlılığının mahallede güven unsuru olduğunu söyledi.

Samsun İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hanife ERDİN; Kamuda kadın yönetici istihdamının az olduğunu, Kadın Erkek ayrımı yapılmaması gerektiğini belirtti. “Cam Tavan” sendromunu anlatarak önce kadınların kendilerinin başarabileceklerine inanmaları gerektiğini söyledi.

ŞÖNİM (Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi) müdürü Tuğba TALAY; Şiddetin toplumsal bir sorun olduğu, sadece fiziksel algılanmaması gerektiği ve psikolojik şiddetin daha etkileyici olduğunu söyledi. Şiddete maruz kalanların şiddet eğilimli olduğunu, toplumun şiddeti normalleştirmemesi gerektiğini ve şiddeti azaltmada eğitimin şart olduğunu belirtti.

Samsun Valiliği Yerel Eşitlik Birimi Sorumlusu Hicran KARADOĞAN KINIK; Türkiye'nin 12 ilinde uygulanan "Kadın Dostu Kentler" projesinin genel amacı toplumda kadın erkek eşitliğinin güçlendirilmesi olduğunu söyledi. Köylü ve Kentli kadının ihtiyaçlarının farklı olduğunu, erken yaşta evlilik ve başlık parasının sorun olduğunu, boşanmış ve bekar kadınlar daha çok çalışmak istiyor ve çalışan evli kadınlar düşük ücretli kreş istiyor. Çözüm önerisi olarak mahalle bazlı danışmanlık olmalı ve medya dili dikkatli kullanılmalıdır dedi.

DOWN-ÇED ( Down Sendromlu Çocukları ve Aileleri Eğitim Dayanışma Derneği) Başkanı Ulviye DEMİRCİ; Engelli çocuğa sahip ailelerin problemleri ve çözüm önerilerinden bahsetti. Engelli çocuğa sahip ailelerde annelerin suçluluk duygusu  ve stres yaşadıklarını, toplumun ve devletin desteğinin önemli olduğunu söyledi.

Yard. Doç Dr.Sosyolog Miki SUZİKİ HİM; Türkiyenin, Avrupanın en genç nüfusuna sahip olduğunu fakat çok hızlı yaşlandığını ve yaşlılık sorunlarına hazır olmadığını söyledi. Kırsalda geniş ailenin çözülmesi, tarımın azalmasının hızla yaşlanmayı getirdiğini belirterek aile bağlarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

CANSUYU Samsun Şubesi Başkanı Asiye Asuman TEKİN; İnfak bilinci, sevgi ve paylaşmanın arttırılması kişinin iletişim başarısının arttırdığını, merhamet ve şevkatin toplumumuza ve dünyaya iyi geleceğini söyledi.

Samsun Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Görevlisi Havva ARSLAN; Günümüzde Aile sorunlarının farklılandığını, 2012 yılında içki, kumar gibi nedenlerin aileyi etkilediğini günümüzde ise daha çok iletişimsizlik ve aldatmanın aileleri etkilediğini söyledi. Samsun kırsalında erken evlilik ve başlık parası geleneğinin halen devam etmekte olduğunu beyan etti.

KADEM ( Kadın ve Demokrasi Derneği) Samsun Şubesi Başkanı Meral KIVIRCI; Çocuk istismarı ve ihmalinin halk sağlığı sorunu olduğunu, yurdumuzda ve dünyada artış gösterdiğini söyledi. Toplumumuzda bu sorunun farkındalığının düşük olduğunu, bu nedenle önce anne-baba olmak üzere çocukların eğitilmesi gerektiğini belirtti.

Kardeşeli Yardımlaşma Derneği üyesi Fatma PAK; Samsun’daki muhacirlerin gayri resmi verilere göre 30.000 civarında olduğu, en büyük sorunlarının da dil sorunu olduğunu söyledi. Bu nedenle halkımızla iletişim problemi yaşadıklarını ve psikolojilerinin bozulduğunu belirtti. Çocuklar ebeveynlerine göre daha çabuk sosyal uyum sağlıyorlar dedi. 

Samsun’lu kadınların sunumlarından sonra diğer illerden gelen STK Temsilcisi kadınlar sorular ile konuların daha detaylı konuşulmasını sağladı. Samsun’da Kadın ve Ailenin her yönü ile sorunlarının tartışıldığı çalıştayın sonuç bildirgesi İKADDER tarafından diğer illerdeki çalışmalar tamamlandıktan sonra kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Pazar günü Samsun’un doğal güzelliklerinden Vezirköprü Kanyonu ve bazı tarihi mekanlar gezilerek 7 farklı bölgeden gelen STK Temsilcisi kadınlar memleketlerine memnun döndüler. Proje Sahibi İKADDER ve Çalıştay Katılımcıları Organizasyon ve Ev sahipliği için DOSTDER’e, Katkılarından dolayı Atakum Belediyesi ve Samsun Büyükşehir Belediyesine, samimi yaklaşımlarından dolayı Samsunlu STK temsilcisi kadınlara teşekkür ettiler. 

İKADDER

Bir grup gönüllü kadının 1970’li yıllarda çıktığı hizmet yolculuğu, Hanımlar İlim ve Kültür Derneği, Şefkat Vakfı, Hanımlar Eğitim ve Kültür Vakfı, Kadın Sağlıkçılar Dayanışma Derneği, Felakette Acil Yardım Derneği, Gökkuşağı İstanbul Kadın Kuruluşları Platformu gibi bir çok kuruluşun çalışmalarının temelini oluşturdu. Öz değerlerimizle modern yöntemleri buluşturan bu kuruluşlar, iletişim, istişare ve işbirliği zemininde çalışmalar yürüttüler. 2006 yılında kurulan İKADDER’in ilkeleri de, bu ruhun devamı niteliğindedir. İKADDER, İstanbul’da çeşitli alanlarda topluma hizmet veren kadınlar ile gönüllü kadın kuruluşlarının başkanları, üyeleri ve gönüllülerinin bir araya gelmesi ile kuruldu. Derneğimiz, küresel düşünüp, toplumsal sorunlara yerel, özgün çözümler üreten kuruluş ve gönüllü kadınların buluşma adresi oldu.

TÜRKİYE’NİN LİDER KADINLARI PROJESİ

Projenin Amacı; Türkiye’nin farklı şehirlerinde STK alanında öncü olan kadınların; Bölgesel sorunların çözümünde yeni ortaklıklar geliştirme kapasitelerinin desteklenmesi, Deneyim ve pratiklerden istifade edecekleri zeminin oluşturulması, Ülke genelinde toplumsal barışa kalıcı katkı sağlamaları, Bölgelerarası farklıların zenginliğinin ortaya koyulması için karşılıklı iletişim, istişare ve işbirliği zemininde buluşmalarının sağlanması, Ülkemizin ortak meselelerinde birlikte hareket etme potansiyellerinin geliştirilmesi, Temsilcisi oldukları sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin desteklenmesidir.

adminadmin