Güncel
Giriş Tarihi : 29-04-2015 20:30   Güncelleme : 29-04-2015 20:30

Ukrayna'daki orman yangını

RİZE (AA) - Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Dönem Sözcüsü Ömer Şan, Ukrayna'daki Çernobil ormanlarında çıkan yangına ilişkin, Çernobil kelimesinin geçtiği her haber ve açıklamalardan psikolojilerini olumsuz etkilediğini söyledi

Ukrayna'daki orman yangını

RİZE (AA) - Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Dönem Sözcüsü Ömer Şan, Ukrayna'daki Çernobil ormanlarında çıkan yangına ilişkin, Çernobil kelimesinin geçtiği her haber ve açıklamalardan psikolojilerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Şan, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Çernobil ormanlarında çıkan ve Çernobil Nükleer Santraline doğru ilerleyen yangının sabah saatlerinde kontrol altına alınmasının kendilerini sevindirdiğini ifade etti.

Çernobil faciasının üzerinden 29 yıl geçtiğine işaret eden Şan, Çernobil'in radyasyon yüklü ormanlarında çıkan ve geniş bir alana yayılan yangın haberlerinin endişelerini artırdığını belirtti.

Şan, Çernobil'in birçok alan ve bölgesine girişlerin halen yasak olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Yarattığı tahribat ve etkileri 100 yıl daha doğadan temizlenemeyecek ve etkileri devam edecek. Bölge halen radyasyon yayıyor. Facianın bizi etkileyen en önemli boyutu, radyasyon yüklü bulutların üzerimize ve doğal yaşam alanlarımıza ölüm yağmurları yağdırması. Şimdi yangınla havaya karışması muhtemel radyasyonun yeniden böyle bir bulutsu tehlikeye dönüşme olasılığı var. 'Çernobil' ve 'nükleer' kelimelerinin geçtiği her haber ve açıklamadan psikolojik olarak olumsuz etkileniyoruz" dedi.

Karadeniz Bölgesi'nde ve Türkiye'nin birçok yerinde yaşanan hastalıkların ve özellikle kanser olaylarının tamamen ve bilimsel anlamda Çernobil'e bağlanmadığını anlatan Şan, bu olayın, kanseri tetiklediğini ve halkın psikolojisini bozduğuna inandıklarını söyledi.

Şan, kimsenin gerçeği saklayamayacağını dile getirerek, "Bu faciayı yaşayan insanlar, canlılar olarak yaşamın her alanına olumsuz etkileri olan bu gerçeklikler karşısında sorumluluk sahibi herkesi duyarlılıkla hareket etmeye ve sağlıklı yaşam hakkımıza saygı duymaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Acil Durumlar Kurumundan yapılan açıklamada, Çernobil Nükleer Santrali yakınındaki 320 hektarlık ormanda çıkan yangının kontrol altına alındığı ve lokal çaplı yangınların da söndürülmesine yönelik çalışmaların devam ettiği belirtilmişti.

İçişleri Bakanı Arsen Avakov da bir sosyal paylaşım ağı üzerinden yaptığı açıklamada, yangının nükleer santrale 20 kilometre, radyasyon atıklarının gömüldüğü yere ise 5 kilometre kala durdurulduğunu bildirmişti.

Çernobil Nükleer Santrali'nde, 26 Nisan 1986'da tarihteki en büyük nükleer kazalardan biri meydana gelmiş, santralin 4. bloğunda meydana gelen kaza, santral çalışanlarını ve çevreyi büyük ölçüde etkilemişti.

adminadmin