Samsun Haber
Giriş Tarihi : 02-12-2022 11:08   Güncelleme : 02-12-2022 11:08

Ülkemizin Her Köşesinde Fırsat Eşitliğini Tesis Etmek İçin Çalıştık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinden Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos Devlet Yolu Açılış Töreni’ne canlı bağlantı ile katılarak bir konuşma yaptı.

Ülkemizin Her Köşesinde Fırsat Eşitliğini Tesis Etmek İçin Çalıştık

 

Açılışı yapılan 70 kilometrelik Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos Yolu’nun hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin 9 kilometrelik Hamur Çevre Yolu’nun da önümüzdeki yıl tamamlanacağını kaydetti.

“ULAŞIM YATIRIMLARINI KALKINMANIN TEMEL ALTYAPISI OLARAK GÖRÜYORUZ”

Tarihî İpek Yolu’nun bu önemli güzergâhını 79 kilometrelik iki geliş, iki gidiş şeritli yolla hızlı, konforlu, güvenli bir ulaşıma kavuşturduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Güzergâhındaki iki köprüsü, viyadüğü, kavşakları ve diğer yapılarıyla ülkemize yakışır bir eseri şehrimize kazandırdığımıza inanıyorum. Murat Nehri üzerinde inşa edeceğimiz hidroelektrik santralinin baraj alanı üzerinde yapılan Tutak Viyadüğü ile şimdiden bölgedeki ulaşımın aksamasına engel olduk. Yaklaşık 2,5 milyar liralık yatırımla hayata geçirdiğimiz bu yol sayesinde, Ağrı ile Patnos arasındaki mesafe bir saat değil, 35 dakikada katedilebilecek” açıklamasında bulundu.

Projenin ülkeye yıllık katkısının, 70 milyon lirası vakitten, 41 milyon lirası yakıttan olmak üzere 111 milyon lirayı bulacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan projenin, 8 bin 500 tona yakın karbon azaltımına da vesile olacağını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Neredeyse her gün ülkemize kazandırdığımız eser ve hizmet kervanına kattığımız bu yol projemizin, mesafelerle beraber gönülleri de birbirine yaklaştıracağına inanıyorum” diye ekledi.

 

Yaptıkları yatırımlarla Ağrı Dağı’nın yüceliğinden aldığı güç ve ilhamla, tarih boyunca ilmin, sanatın, hikmetin yatağı olan bölgenin önünde yeni bir sayfa açtıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Hep söylediğimiz gibi ulaşım yatırımlarını kalkınmanın temel altyapısı olarak görüyoruz. Karasıyla, havasıyla, demiryoluyla ulaşım hatlarının tesis edilmediği bir yerde yatırım da olmaz, üretim de olmaz, istihdam da olmaz. Biz, ülkemizin bölünmüş yol uzunluğunu 6 bin kilometreden 29 bin kilometre sınırına, havalimanı sayısını 26’dan 57’ye çıkartarak, demiryollarımızı baştan sona yenileyerek işte bunu sağladık.”

 

“ÜLKEMİZİN HER KÖŞESİNDE FIRSAT EŞİTLİĞİNİ TESİS ETMEK İÇİN ÇALIŞTIK”

 

Eğitimden sağlığa, enerjiden şehirciliğe her alanda benzer yatırımları hayata geçirerek ülkenin her köşesinde fırsat eşitliğini tesis etmek için çalıştıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hamdolsun artık sanayi ve ticaret ülkemizin sadece belirli bölgelerinde toplanmıyor, 81 ilimizin tamamına yayılıyor. Ülkemizin ihracat yapmayan ilinin kalmamış olması bu gerçeğe işaret ediyor. Terör tehdidini sınırlarımızın dışına atmamızla birlikte, Doğu Anadolu Bölgemizde de gözle görülür bir yatırım hareketliliği olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.

 

“Yıllarca milletimizin sadece canını yakmakla kalmayıp, kalkınmasını engelleyerek refahının da önüne geçenlerin devreden çıkmasıyla Ağrı gerçek kimliğini bulmaya başlamıştır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnşallah, hâlen süren projeleri süratle tamamlayarak, ihtiyaca göre yeni projeleri hayata geçirerek tarihî İpek Yolu’nu günümüz şartlarıyla yeniden ihya etmekte kararlıyız. Geçtiğimiz 20 yılda şehrimize kazandırdığımız üniversitemizden yurtlarımıza, spor tesislerimizden hastanelerimize, toplu konutlarımızdan yollarımıza, baraj ve sulama tesislerimizden sanayi kuruluşlarımıza kadar nice eserlerle Ağrı’yı Türkiye Yüzyılı için hazırladık. Belediye Başkanımız Savcı Sayan kardeşimin gayretlerini de yakından takip ediyor, her safhada destekliyoruz. Ağrı’nın da 2023’te tercihini doğrudan yana kullanarak Türkiye Yüzyılı’nda hak ettiği yeri alacak yeni bir atılımı başlatacağına yürekten inanıyorum. Bölgenin tarım, hayvancılık, ticaret, sanayi, turizm potansiyelini daha etkin şekilde kullanabilmesine önemli katkıda bulunacağına inandığım Ağrı-Patnos Yolu’nun şehrimize kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik ediyorum.”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Malazgirt’ten bu yana Anadolu’daki varlığımızın her günü, bize bu vatanı çok görenlerin farklı kılıflar altında icra ettikleri tuzaklarla, oyunlarla, saldırılarla mücadeleyle geçmiştir. Sınırlarımızın hemen ötesindeki Azerbaycanlı kardeşlerimizin, uzun yıllar boyunca işgal altında tutulan topraklarının görmezden gelinmesinin gerisinde de aynı anlayış vardır. Bölge ülkeleri, bu sinsi ve riyakâr tuzakları ancak birlik ve beraberlik içinde hareket etmeleri hâlinde bozabilirler. Hamdolsun bu konuda çok önemli mesafeler katettik.”

 

“AÇIKLANAN 2022 YILI ÜÇÜNCÜ ÇEYREK BÜYÜME RAKAMLARI, DOĞRU İSTİKAMETTE YÜRÜDÜĞÜMÜZÜN EN SON İŞARETİDİR”

 

“Serhat şehrimiz Ağrı, daha düne kadar terörün ve doğudan gelecek tehditlerin gölgesinde yaşarken bugün istikbalimize umutla bakmamızı sağlayan gelişmelerin adresi hâline gelmiştir” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü Ağrı ülkemizden Kafkaslara, Orta Asya’ya, Güney Asya’ya, Çin’e kadar uzanan büyük potansiyelin tam merkezinde yer alıyor. Zengezur güzergâhının da hayata geçmesiyle, Ağrı’nın uç beyliğini yaptığı bu bölgenin ekonomik ve sosyal hareketliliği zirveye çıkacaktır. Tabii bunun için öncelikle ülkemizin güven ve istikrar iklimine, kardeşliğine, huzuruna sıkı sıkıya sahip çıkmamız gerekiyor. Yıllarca vaktimizi ve enerjimizi heba eden, canımızı yakan, dikkatimizi dağıtan terör belasını başımıza musallat edenlerin gayesi, elimizdeki imkânı kullanmamıza mani olmaktı. Hamdolsun artık bu dönem geride kalmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

 

Türkiye’yi; yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayla büyüterek hedeflerine yaklaştıkça geçmişte yaşadıkları tablonun karanlığını daha iyi görebildiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dün açıklanan 2022 yılı üçüncü çeyrek büyüme rakamları, doğru istikamette yürüdüğümüzün en son işaretidir. Küresel siyasi ve ekonomik krizlere, savaşlara, belirsizliklere rağmen 2023 hedeflerine kararlılıkla ilerlemekle kalmıyor, Türkiye Yüzyılı’na da hazırlanıyoruz. Yerli ve uluslararası yatırımcıları, Ağrı’dan başlayarak 81 vilayetimizin tamamında, kendilerine sunduğumuz destekleri, teşvikleri, kolaylıkları değerlendirmeye davet ediyorum” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz, dünyanın neresine gidersek gidelim muhataplarımıza hep, ‘gelin birlikte kazanalım’ diyoruz. Üreterek, istihdam ederek, ihracat yaparak ülkemize katkıda bulunmak isteyen herkese aynı çağrıyı yapıyoruz. Gelin, şehirlerimize yapacağınız yatırımlarla hem siz kazanın hem ülkemiz kazansın. Bu duygularla bir kez daha açılışını yaptığımız Ağrı-Hamur-Tutak-Patnos Yolu’nun hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenleri tekrar tebrik ediyorum.”

Recep YAZGANRecep YAZGAN