Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, iki gündür Türk ekonomisinin iyiye gittiğini anlatan tveet'ler atıyor. Ancak bugüne kadar yaptığı tahminleri tutan dünyaca ünlü ekonomistin attığı son tveetler, kaos ve krizden beslenenleri memnun etmedi. Brooks, ilk paylaşımında Türkiye, Arjantin, Brezilya, Meksika ve Rusya ilgili grafik yayınladı ve Türkiye'nin son 5 yıldaki ihracat rakamlarındaki artışa dikkat çekerek rekabet gücünün yüksek olduğunu kaydetti.
PATLAMA YAPACAK
Brooks grafikli olarak yaptığı paylaşımda Türkiye'nin küresel ekonomide başarılı olması ve yüksek ihracat rakamları için şartların fazlasıyla var olduğunu ifade ederek, "Son 5 yıldır Türkiye ihracat hacminde gelişmekte olan ülkeler arasında benzersiz bir patlama yaşıyor. Dolayısıyla, başlıca ihracat rekabet gücü olarak, Türkiye'nin dünya ekonomisinde daha da ilerlemesi için gerekli olan koşullar mevcut durumda. Tek gereken makro istikrar ve Türkiye patlama yapacak" diye konuştu.
TROLLERE YANIT
Ancak Brooks bu paylaşına "İhracatı bırak ithalatı yaz" şeklinde tepkiler gelince bu kez enerji dışındaki ithalat rakamlarını paylaşarak yanıt verdi. Brooks son paylaşımını ise ülkenin kaos ve kriz içinde olduğunu gösterenlere dönük yaptı. Brooks, bu kez 4 ülkenin grafiklerini paylaşarak "Türkiye, ihracatın patlama yaptığı birkaç ülkeden biridir. Net ihracatın büyümeye katkısına bakın. Meksika'da, Güney Afrika'da ve Arjantin'de negatif. Yalnızca Türkiye'nin sürekli olarak olumlu katkıları var. Daha güzel günler geliyor" dedi.
Brooks'un yaptığı paylaşımlarla gündeme gelen Türkiye'nin ihracatı, yılın ilk 6 ayında ise yüzde 20 artarak 126 milyar dolara yaklaştı.
Kaos ve krizden beslenenler tarfından linç edilen ünlü ekonomist Robin Brooks bu iki grafikle yanıt verdi.
ÖNGÖRÜLERİ TUTUYOR
Dünyaca ünlü ekonomist Robin Brooks Türk ekonomosiyle ilgili danha önce de birçok öngörüde bulundu. Brooks'un mart ayı sonunda yaptığı dolar öngörüsü tutmuştu. Brooks, TL'nin dolar karşısındaki adil değerinde yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini belirterek öngörüsünü 9.5'ten 16.5 TL'yle çıkarmıştı. Brooks, nisan ayında yapılan G20 zirvesi sırasında ise küresel ekonomide Türkiye'nin öneminin artacağının düşünüldüğünü bildiren paylaşımda bulunmuştu. Brooks, Ekim 2021'de ise Türk bankalarının ve şirketlerinin borç çevirme oranlarına ilişkin iddialar üzerine Ağustos 2018'i hatırlatarak "O zaman şirketler bunu atlattı. Şimdi yine yapacaklar" dedi.
70 ÜLKEDE FAALİYETTE
IIF, 70'ten fazla ülkede yaklaşık 450 üye kurumu ile merkezi dünyanın hemen hemen her bölgesinde bulunan bankalar ve finans kuruluşlarından oluşuyor.
BÜYÜME İÇİN GÜÇLÜ SİNYAL
Büyümenin öncü göstegesi sanayi üretimi, mayısta aylık bazda yüzde 0.5 artarken, yıllık artış yüzde 9.1 oldu. Üretimde aylık yüzde 0.3 daralma ve yıllık bazda yüzde 8 artış bekleniyordu. TÜİK verilerine göre arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda yüzde 13,4 artış oldu. Mayısta madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.7 azalırken, imalat sanayii sektörü endeksi yüzde 10,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,3 arttı. Aylık bazda ise madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 3 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0.8 arttı. Sanayii üretiminde beklentilerin üzerinde gelen verileri değerlendiren Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan "Bu verilerin ikinci çeyrek büyüme profili açısından güçlü sinyal gönderdi" dedi.