Eğitim
Giriş Tarihi : 18-11-2020 09:29   Güncelleme : 18-11-2020 09:29

Yayın Sahtekârlığı Yaptıkları Gerekçesiyle Tübitak Tarafından Yayından Kaldırıldı!

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektör Yardımcısı Bekir Süha Parlaktaş ve Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Fikret Erdemir’in, duplikasyon yaptıkları TÜBİTAK tarafından tespit edildi.

Yayın Sahtekârlığı Yaptıkları Gerekçesiyle Tübitak Tarafından Yayından Kaldırıldı!

TÜBİTAK’a ait Turkish Journal of Medical Sciences dergisinde 2008 yılında yayınlanan “Effects of Omega-3 on Lipid Peroxidation and Antioxidant Enzymes in MK-801 Induced Schizophrenic Rat Testis” başlıklı makale bilimsel yayın sahtekârlığı anlamına gelen “duplikasyon” olarak kabul edilerek TÜBİTAK tarafından yayından kaldırıldı.

Yayının içeriğine ulaşmak için PDF uzantısına tıkladığında, makalenin tam metninin inmesi gerekirken,"TÜBİTAK Etik Kurulu bu makalenin bir "duplikasyon" olduğuna karar vermiş ve TÜBİTAK'ın Araştırma ve Yayın Yönetmeliğindeki 9/b maddesinde tanımlanan müeyyideler gereği makalenin yayından kaldırılmıştır" şeklinde bir açıklama yer alıyor.

 

SAHTEKÂRLIK TÜBİTAK TARAFINDAN TESPİT EDİLDİ

Yayın sahtekarlığı hakkında YÖK Başkanlığına yapılan suç duyurusunda makale yazarlarının halen Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde yöneticilik yaptıkları belirtilmesine rağmen, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, ihbardan 3 sene sonra verdiği cevabi yazıda "kesin ve somut deliller bulunmadığından, yapılacak bir işlem olmadığına" karar verdiğini belirtti.

 

YÖK, TÜBİTAK’IN SOMUT DELİLİNİ GÖRMEZDEN GELDİ

TÜBİTAK tarafından tespit edilerek ilan edilerek yayından kaldırılan yayın sahtekârlığı için YÖK’ün üç sene sonra “kesin ve somut deliller bulunduğunu” sonucuna ulaşması başka soruları da beraberinde getiriyor.

YÖK işleminin hukuka aykırı olduğunu yönünde yapılan itirazı ise Ankara 23. İdare Mahkemesi haklı bularak YÖK’ün “yetkili kurul kararına dayanmayan” işlemin iptaline karar verdi.

YÖK, bu sefer de istinaf başvurusunda bulundu. Ankara 4. İdari dava Dairesi de “şikâyetlerin ciddi olduğu” gerekçesiyle “soruşturmayı gerekli görmeyen” YÖK’ün işlemini iptal etti.

 

YAYIN SAHTECİLERİ ŞUAN NE YAPIYORLAR

Makalelerinde TÜBİTAK tarafından duplikayon tespit edilerek yayından kaldırılan yazarlarından Prof. Dr. Bekir Süha Parlaktaş, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi rektör yardımcılığına atandı.

Üstelik bu göreve hakkındaki duplikayon ihbarından sonra getirildi.

Makalenin yazarlarından Prof. Dr. Fikret Erdemir, dokuz yıldırı Tıp fakültesi dekan yardımcısı olan Fikret Erdemir, ihbarı yapıldığında da dekan yardımcısıydı, yargı kararının ardından dekan yardımcılığına yeniden atandı.

Altı yazarı bulunan makalenin, yazarlarından,

Prof. Hüseyin Özyurt (675 Nolu KHK) ve Prof. Hasan Erdoğan (672 Nolu KHK) ile 15 Temmuz sonrasında, YÖK işlemiyle meslekten ihraç edildi.

Hüseyin Özyurt, FETÖ’nün “kaymakamlar imamı” olduğu iddiasıyla yargılandı, 10 yıl 6 ay hapis cezası aldı. İtirafçı oldu.

Yazarlardan Kaymakamlar İmamının eşi Prof. Birsen Özyurt, anabilim dalı başkanlığı görevinden alınmış, FETÖ/PDY kapsamında adli soruşturma geçirdi.

YÖK Başkanlığının soruşturmayı gerekli görmeyerek koruduğu makalelerinde TÜBİTAK tarafından duplikayon tespit edilerek yayından kaldırılan yazarların bir kısmının örgüte aidiyeti, YÖK’ün meslekten ihraç kararıyla da tescil edilmiş oldu.

 

DUPLİKASYON NEDİR

Duplikasyon, aynı verileri içeren makalenin 2 farklı dergide basılması olup, makale sayısını artırmak için yapılan etik dışı sahtekârlıktır.

Makale halinde raporlanan bilimsel verilerin basılabilmesi için bir derginin editörüne gönderildiğinde, derginin temel ilkesi makalenin, daha önce yayınlanmamış orijinal verilere dayanmasıdır. Hatta bu amaçla editörler, makalenin basım için değerlendirilmesini talep edeceğiniz dilekçede yazarların şöyle taahhütlerde bulunmasını talep eder: "bu makale şu anda başka bir dergide değerlendirme altında değildir, editör son kararını verene kadar da başka bir dergiye değerlendirme için gönderilmeyecektir."

Eğer yazarlar aynı makaleyi 2 farklı dergiye birden gönderir, 2 dergi de kabul edip yayınlarsa bu duplikasyon olur. Duplikasyon, yazarların önceden bir dergide basılmış verilerini, yayın sayısını artırmak için bir başka dergiye göndermeleri ile de gerçekleşebilir. İkincisi daha büyük etik ihlalidir.

Recep YAZGANRecep YAZGAN