Genel
Giriş Tarihi : 01-10-2020 08:41   Güncelleme : 01-10-2020 08:41

Yeni Dönem Askerlik Şartları Nedir?

Askerlik şartlarında ki değişim ile birlikte 2014 yılından sonra yeni askerlik yaşı 21 olarak belirlenmişti. Ayrıca bedelli şartlarında da değişiklik olmasından dolayı, son dönemde celplerin nasıl çıktığı için, vatandaşlar internet üzerinden araştırma yapıyor. Ayrıca 2014 yılından sonra askerlik süresi de 12 aya düşürüldü. Kademe kademe 24 ay, 18 ay ve 15 aya düşürülen askerlik, bu tarihten sonra 12 ay oldu. Ancak yeni alınan kararlar doğrultusunda askerlik 6 ay olarak kalıcı hale geldi. Yeni askerlik sisteminde 12 ay kaldırılarak, 6 ayını doldurmuş askerlerde terhis edildi. Askerlerin 12 ayı tamamlamak istemesi durumunda ise maaş almaya devam edecekler. Askerlik görevini devam ettirmek isteyenlere ise 6 ay boyunca 2 bin lira maaş ödemesi yapılacaktır. OHAL bölgelerinde askerlik yapanlara ise ekstra olarak bin lira daha ödeme yapılacaktır.

Yeni Dönem Askerlik Şartları Nedir?

Kaç yaşına kadar askere gitmeliyim?

Askerlik görevini yaşında yerine getiremeyenler, ilerleyen yıllarda da askerlik görevini yaparlar. Ülkemizde askerlik mecburi olduğu için, eğitim, iş gibi çeşitli nedenlerden dolayı askerliğini yapamayanlar, 41 yaşına kadar askerlik yapması gerekmektedir. Tabii ki eğitim görenlerin 41 yaşını doldurmadan askerlik yapması zorunlu olsa da, eğitim durumu olmayanların 21 yaşında askere gitmesi gerekiyor. Askerlikte erteleme olacaksa eğer, eğitim belgenizi alarak askerlik şubesine gidip, eğitim gördüğünüzü göstermeniz ve celp döneminizi ertelemeniz gerekiyor.

 

Lisans eğitiminde 29 yaş sınırı var

Üniversite eğitimi görenlerin 29 yaşına kadar ve yüksek lisans eğitimi görenlerin ise yaş sınırı 35 olarak belirlendi. Yani eğitime devam etseniz dahi, yaşınızı doldurmadan önce mutlaka askerlik yapmanız gerekiyor. Gursesgazetesi.com sitesinden konu ile ilgili detaylara da ulaşabilirsiniz. Ayrıca üniversite eğitimini tamamlayanlar ise 2 yıl daha askerliği erteleme hakkına sahip oluyor. Bu işlemlerde askerlik şubesinden yapılıyor. Bedelli askerlikte ise en son 2015 yılında çıkarılan yasaya göre 27 yaşını doldurmuş kişiler 18 bin TL ödeyerek 21 günlük bedelli askerlik yapıyor.

Milli Savunma Bakanlığının bu konuda yaptığı açıklamalara göre Hulusi Akar yeni askerlik sisteminde yaş sınırına yönelik, 29 yaşına kadar okulu devam ettirebilen liseliler için 22 yaş sınırı, Meslek liseleri için 25, yüksekokul için 28, lisans için 28, lisansüstü için 32, doktora için 35 yaş sınırı getirildiğini ifade etti.

Detaylı bilgi için ; GürsesGazetesi.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Recep YAZGANRecep YAZGAN