Eğitim
Giriş Tarihi : 17-04-2020 12:45   Güncelleme : 17-04-2020 12:45

Yök Başkanı Yekta Saraç Yükseköğretim Kanunu Hakkında Bilgi Verdi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Yükseköğretim Kanunu hakkında bir açıklama yaptı.

Yök Başkanı Yekta Saraç Yükseköğretim Kanunu Hakkında Bilgi Verdi

Saraç açıklamasında “Terör niteliğinde eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri desteklemek” şeklindeki ibare, "Terör niteliğindeki eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri desteklemek, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütler için kullanmak ya da kullandırmak" şeklinde değiştirildiğini belirterek şöyle devam etti;

“Mevcut disiplin mevzuatına göre suç kabul edilen bazı eylemler suç olmaktan çıkarıldı, bazılarının da cezaları hafifletildi. Ağırlaştırma sadece intihal kapsamındaki suçlar ile sınırlı kaldı"

 

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE TİCARETHANE DİYE ANILIYORDU

Saraç, Vakıf üniversitelerinin YÖK kararıyla öğrencilerinin yüzde 10'unu burslandırdığı malum. Bu oran, şimdi yasa güvencesiyle yüzde 15'e çıkarılıyor” bilgisini paylaştı.

 

YEŞİL PASAPORT DÜZENLEMESİ

Vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarına ödenen ücretin devlet üniversitelerinde çalışan emsallerinden daha düşük olamayacağı şeklinde bir düzenleme bulunduğunu aktaran Saraç, vakıf üniversitelerinde yaklaşık 15 bine yakın öğretim üyesinin belli bir yıl şartına bağlı olarak yeşil pasaport alabileceklerini söyledi.

 

TEZLİ YÜKSEK LİSANS KRİTERİ

Öğretim görevlililiği için bazı özel alanlar hariç olmak üzere, tezli yüksek lisans şartı getirildiğini belirten Saraç, "Bu da kalite çıtasını yükseltmek için atılan bir adım" dedi. 

 

DOKTORA ÜCRETİ ARTTI

Doktoralı araştırmacılara ödenecek ücrete esas gösterge rakamının 40 binden 60 bine yükseltileceğini belirten Saraç, "Üniversitelerde yapılan Ar-Ge kapsamındaki projelerde istihdam edilecek doktoralı araştırmacıların ücretlerinin artırılması, ülkenin araştırma kapasitesini ve araştırmaların kalitesini artıracaktır" değerlendirmesinde bulundu.

 

DOKTORA YAPANLARDA DERS VERME KAPSAMI GENİŞLEDİ

Saraç, pakette öğretim elemanları için başka iyileştirmelerin de söz konusu olduğunu belirterek, "Doktorası olan uzman, çevirici, eğitim öğretim elemanlarına da ders verebilme imkanı tanınıyor. Yani üniversitede doktoralı olan herkes artık ders verebilecek" bilgisini paylaştı.

 

50/D'Lİ ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNE DÜZENLEME

Saraç, ayrıca 50/d kapsamındaki araştırma görevlilerinden yüksek lisans yapan 5 bini aşkın öğrenci için de sevindirici bir düzenlemenin yapıldığını vurgulayarak, "Yüksek lisans eğitimini tamamlamış olanların alanıyla ilgili doktora veya sanatta yeterlilik eğitimlerine başlamaları için bir süre gerekmekte. Öğrencilerimizin bu süreç esnasında mağdur olmalarını engellemek için kadrolarıyla ilişiklerinin 6 ay daha devam etmesi öngörüldü" diye belirtti.

 

Saraç sözlerini şöyle tamamladı;

Son olarak bu yasama süreci elbet Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile sonuçlanacaktır. Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımıza bu sürecin başından itibaren eksik olmayan destekleri için burada şahsım, Yükseköğretim Kurulu ve üniversitelerimiz adına teşekkür etmek isterim. Kendilerinin bizlerden sürekli daha iyiyi isteyen,cesaret gerektiren her adımımızda arkamızda duran, her projemizi heyecanımıza ortak olarak destekleyen, ülkemizin kalkınmasında üniversitelerimizin rolünü ve bilim insanlarımızın kadr ü kıymetini bilen tutumu bizler için gerçekten önemli.

 

Ayrıca  şunu da söylemek isterim. Başkan olduğumuz gün yükseköğretimin toplumda ayrışma noktası değil uzlaşı noktası olması için çalışacağımızı beyan etmiştik. YÖK 100/2000 dahil verilen binlerce bursumuz, gerçekleştirdiğimiz projelerimiz, araştırma üniversitelerini, bölgesel kalkınma odaklı üniversitelerimizi seçme süreçlerimiz sürekli liyakat ve adalet üzerinde yürüdü.

 

Yükseköğretimimiz için “yeni ve yenilikçi açılımlar" getiren bu yasal düzenlemelere Meclisimizin geniş bir mutabakat ile verdiği desteğin arkasında, bu tutumumuzun farkedilmesinin payı olduğunu sanıyorum. Vekillerimizin verdiği bu destek yükseköğretimde “adalet, fırsat eşitliği, liyakat" ile ilgili daha fazla sorumluluk yüklenmemizi gerektiriyor.

Recep YAZGANRecep YAZGAN