Samsun Haber
Giriş Tarihi : 30-07-2019 09:28   Güncelleme : 21-03-2022 16:17

Sultan Abdülamit'in Samsun’daki Hastanesine kimse sahip çıkmıyor

Samsun’da en son Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi olarak kullanılan Hamidiye Canik Gureba hastanesi perişan vaziyette.

Sultan Abdülamit'in Samsun’daki Hastanesine kimse sahip çıkmıyor

Balicilerin ve bonzaicilerin mekanı haline getirilen Abdülhamit’in Samsun’a emaneti olan binanın duvarında da ‘Bonzai’ yazısı dikkat çekiyor.

Çevre sakinleri binanın düzenli aralıklarla yakılarak yok edilmek istendiğini vurgularken Samsun’un hiçbir kurumunun binaya sahip çıkmaması şaşkınlıkla karşılanıyor.

Metruk halde bulunan ve bir an önce el atılmaz ise neo klasik tarzda inşa edilen binanın ayakta duran ön cephesi de yıkılacak.

Sultan II. Abdülhamit’in hatırası Hamidiye Hastanesi’nin yakınında oturanlar şöyle konuşuyor;

“ 30 dönüme yakın arazide güvenlik sorunu var ve geceleri bina içinde demir, tahta vs. hırsızlık olayları meydana gelmekte, arazi ve içindeki metruk yapılar uyuşturucu bağımlılarına konaklama hizmeti vermektedir. Bir an önce hastane alanı birilerine TOKİ alanı olmadan kurtarılmalı, millet bahçesi olarak Samsun halkına hizmet vermelidir”

Samsun’daki Sultan Abdulhamit’in yaptırdığı Canik Gureba Hastanesi hakkında Osmanlı arşivinde 20’ye yakın belge bulunuyor.

Binanın bu perişan haliyle restore edilebilmesi zor gibi görünüyor. Yıkılmayan ön cephesi muhafaza edilerek aslı gibi yeniden yapılması gerekiyor.

 

adminadmin