Siyaset
Giriş Tarihi : 04-04-2020 13:49   Güncelleme : 04-04-2020 13:49

Ak Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu'dan Elektrik Ve Doğal Gaz Açıklaması

AK Parti Samsun İl Başkanı Av. Ersan Aksu, Samsun il genelinde elektrik ve doğalgaz faturalarının sayaç okunmadan kıyasen geleceği yönünde son günlerde kamuoyunda doğru bilgi içermeyen iddiaların ardından açıklama yaptı.

Ak Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu'dan Elektrik Ve Doğal Gaz Açıklaması

SAMSUN VE ÜLKENİN TAMAMINDA UYGULANMAYACAK!

Başkan Aksu, "Samsun ili ve ülkenin tamamında belirlenen bölgeler dışında rutin sayaç okuma işlemleri devam edecektir" dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından Koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan bazı kararlarla ilgili son günlerde bazı çevrelerce gerçek olmayan söylemlerde bulunulmasının yanlış anlaşılmalara yol açtığını belirten AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu, "Yaşanan Koranavirüs salgını karşısında Devletimizin önceliği milletimizin her bir ferdinin sağlığını korumaktır. Bununla ilgili tedbirler de alınıyor. Bu kapsamda da EPDK tarafından bazı bölgeleri kapsayan elektrik ve doğalgaz faturalarının sayaç okunmadan kıyasen geleceği ile ilgili bir karar alındı. Ancak, Kıyasen Fatura Düzenlemesine ilişkin kamuoyunda yanlış anlaşılan hususlar var.  Bazı çevreler de yanlış bilgi içeriklerini bilinçli şekilde yayma gayretinde. Milletimiz yetkililerin dışındaki açıklama ve söylemlere itibar etmesinler" dedi.

 

SAMSUN VE ÜLKENİN TAMAMINDA UYGULANMAYACAK

Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında elektrik ve doğal gaz faturalarında kıyasen fatura düzenlemesinin ülkenin tamamında uygulanmayacağını vurgulayan Başkan Aksu, şunları söyledi; "Samsun ili genelinde ve ülkenin tamamında belirlenen bölgeler dışında rutin sayaç okuma işlemleri devam edecektir. Vatandaşlarımızın faturalarına hiçbir şekilde ilave bedel çıkartılması söz konusu olamaz. İdari kararlar nedeniyle faaliyetleri geçici süreyle durdurulan iş yerlerinde kıyasen fatura düzenlenmeyecektir.

 

RUTİN SAYAÇ OKUMA DEVAM EDECEK

Özellikle doğalgaz tüketicilerimizin dönemsel değişen tüketimler nedeni ile geçmiş tüketimlerinin kış aylarında olanların dikkate alınmasının fatura tutarını arttıracağı endişesi ise tamamen yersizdir. Şöyle ki  kıyas fatura uygulamasının olduğu alanlarda geçmiş aylar değil geçmiş 2 yılın aynı tüketim aylarının ortalaması üzerinden hesap yapılacak. Geçmiş dönem tüketimlerinin olmaması halinde emsal tüketim veya tüketici beyanı ile kıyas yapılacaktır. Hiçbir vatandaşımıza Ocak veya Şubat tüketimleri baz alınarak Nisan veya Mayıs doğalgaz faturası çıkartılmayacaktır.

 

İŞTE  O BÖLGELER

Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında elektrik ve doğal gaz faturalarında kıyasen fatura düzenlemesi karantinaya alınan bölgelerde, idari kararlar sebebiyle sayaç okumalarının durdurulduğu bölgelerde,  sosyal mesafenin korunmasının mümkün olmadığı bölgelerde 3 ay süreyle uygulanacaktır. Mahsuplaşma sonucu fazla alınan tutar olursa ya da itiraz edilir ise tüketicilere muhakkak defaten iade edilecektir. ,

 

2018 VE 2019 YILI ORTALAMASI BAZ ALINACAK

Kıyasen fatura düzenlemesi son 3 ayın değil önceki iki yılın aynı ay ortalamaları baz alınarak belirlenecektir. Yani Mayıs ayı için düzenlenecek faturada 2018 ve 2019 yılı Mayıs aylarına ilişkin kullanım yerinin tüketim ortalaması kullanılacaktır.

Sayaçların uzaktan okunabildiği uzaktan sayaç okuma sistemleri kurulmuş olan tüketicilerimiz için sayaç değerleri üzerinden işlem yapılmaya devam edeceğinden bu yerlerin tüketimini düşürmesi veya artırması halinde bile gerçek fiili tüketim değeri üzerinden fatura çıkarılacaktır.

 

AMAÇ HERKESİN SAĞLIĞINI KORUMAKTIR

30 Haziran 2020 tarihine kadar doğal gaz sayaçlarının okunamaması durumunda; mevsimsellik de dikkate alınarak tüketicinin son iki yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamaları üzerinden, tüketicinin geçmiş dönem tüketimi olmaması halinde ise emsal tüketim veya tüketici beyanına göre kıyasen faturalandırma yapılabilmesine karar verilmiştir. Burada amaç; sektör çalışanlarının ve tüketicilerin sağlığının korunmasıdır. Sayaçları okunamayan tüketicilere kıyasen oluşturulan faturalar posta, kargo, SMS veya e-posta gibi yöntemlerle ulaştırılacaktır.

 

SAMSUN'DA UYGULAMA KAPSAMINDA YER YOK

Samsun'da şu anda bu tarz uygulamaya konu karantina olan ve idari anlamda  uygulamanın yapıldığı yer yok. Ancak daha sonraki süreçte uygulama kapsamı içerisine girecek bir bölgemiz olursa bu değerlendirilir ve o bölgede uygulama yapılabilir. Devletimiz hiç kimsenin mağduriyetine sebep verecek uygulama içine girmez. Şunu da özellikle belirtmek istiyorum bu dönemde su, doğal gaz ve elektrik abonelerine yönelik borçtan dolayı kesinti işlemi yapılmayacaktır. Vatandaşlarımız bu konuda en ufak bir endişe duymasın."

Recep YAZGANRecep YAZGAN