Samsun Haber
Giriş Tarihi : 31-07-2019 13:04   Güncelleme : 31-07-2019 13:04

Ayvacık Sosyal Yardımlaşma Vakfında Fakirin Parası İle Kaymakamın şoför ve sekreter maaşı ödeniyor, geçici personel alımları gizli yapılıyor!

Samsun Ayvacık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda işe alımlarda ve personel görevlendirmelerinde usulsüzlüklerin olduğu iddia edildi.

Ayvacık Sosyal Yardımlaşma Vakfında Fakirin Parası İle Kaymakamın şoför ve sekreter maaşı ödeniyor, geçici personel alımları gizli yapılıyor!

GEÇİCİ PERSONEL ALIMI HALKA DUYURULMADI

Ayvacık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından İŞKUR’a kurum dışı ilanlar servisine gönderilen bilgi yazısında Vakıfta 6 ay süreli çalıştırılmak üzere 2 kadın personel alınacağı, başvuruların 26.07.2019-30.07.2019 tarihleri arasında bizzat Vakıfa yapılacağı bildirilmesine rağmen işe alımla ilgili Kaymakamlık internet sitesinde ve sosyal medya adreslerinde ne bir duyuru yapıldı nede vatandaşlara bilgi verildi.

Personel alımı olup olmadığını sormak için bu tarihlerde Vakfa gelenler de idareciler tarafından şuan işçi alımı yok denilerek geri çevrildi.

KAYMAKAMLIĞIN ÇAYCISI VE TEMİZLİK GÖREVLİSİNİN MAAŞI FAKİRİN PARASI İLE Mİ ÖDENECEK

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları 3294 sayılı kanun kapsamında kendisine tahsis edilen kaynağı sadece fakirlere yapılacak ayni ve nakdi yardımlarda kullanabiliyorken, Vakıf bütçesinden maaş ödenmek üzere işe alınacak kişilerin Yazı İşleri müdürlüğüne bağlı olarak çay hizmeti, temizlik vb. işlerinde çalıştırılacağı iddia edildi.

Vakıfla ilgisi olmayan işlerde çalışan personelin maaşı yardıma muhtaç olanlar için ayrılan kaynaktan yani Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bütçesinden ödenecek.

KAYMAKAMIN ŞOFÖRÜ VE SEKRETERİNİN MAAŞI DA FAKİRİN PARASI İLE ÖDENİYOR

Ayvacık Kaymakamlığının makam şoförü ve yine Kaymakamlığın özel kalem sekreteri olan kişilerin de aslında Ayvacık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın personeli olduğu ve maaşlarının yardıma muhtaç olanlara dağıtılacak olan parayla ödendiği iddia edildi. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan personelin özlük haklarının belirlendiği Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıfları Personelinin Norm Kadro Standartları, İş Tanımları, Nitelikleri, Özlük Hakları Ve Çalışma Şartlarına İlişkin Esaslar isimli genelgede “Bu esasların yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Vakıf personeli başka kurum ve kuruluşlarda hiçbir şekilde görevlendirilemez.” hükmü yer almakta. Yani Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı 3294 sayılı kanun kapsamında kendisine tahsis edilen bütçeyi sadece ihtiyaç sahibi aileler için kullanması gerekiyor. Yardımlaşma Vakfı ilçedeki fakirler için harcaması gereken aylık 15-20 bin lira gibi bir tutarı (vergi ve sigorta primlerle birlikte) kaymakam şoförü ve sekreterinin maaşını ödemek için kullanmakta ve bu usulsüzlük bir yılı aşkın süredir devam etmekte.

GEREK OLMADIĞI HALDE DAİMİ PERSONEL ALINDI

Mevcut duruma göre kendi personellerini başka kurumlara gönderen Vakıfa birkaç ay önce daimi kadro ile yeni bir personel alımı daha yapıldığı da iddia edilen diğer bir konu. Mülakata girenler arasında KPSS puanı yüksek olanlar yerine puanı düşük olan kişi işe alındı. İş yükünün olmadığı Vakıfta resmi olarak 7 personel çalışıyor. Personele ihtiyaç varsa başka kurumlara verilen personeller geri alınabilirdi. Vakfa tahsis edilen ve ihtiyaç sahipleri için kullanılması gereken bütçenin %50 den fazlası kaymakam şoförü, kaymakam sekreteri ve diğer personel maaşlarının ödenmesinde kullanılıyor. Yeni alınacak ve Yazı İşleri Müdürlüğünde hizmet görevlisi olarak çalışacak personellerin maaşları da Vakıf bütçesinden ödenmeye başlayınca adeta fakire fukaraya yardım yapılacak kaynak kalmayacak.

CEVAPLANMASI GEREKEN SORULAR

1-Gizli saklı yapılan 6 aylık geçici personel alımına kaç kişi başvuru yaptı ve işe alınanların isimleri nelerdir? Sadece haberdar edilen ve önceden işe alınacağı belirlenmiş olan kişiler mi başvurdu?

2-6 Ay süreyle çalıştırılmak için yapılan personel alımı neden halka ilan edilmedi? Kimin başvurması istenildi veya kimlerin başvurmaması istenildi. Liyakat mı önemli torpili olan mı?

4-Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı genelgesinde vakıf personeli hiçbir şekilde başka kurumlarda çalıştırılamaz veya görevlendirilemez denilmişken Kaymakam şoförü ve özel kalem sekreterinin maaşlarının fakirler için tahsis edilen Vakıf bütçesinden ödenmesi, kaymakamlık hizmetlilerinin maaşlarının fakir fukaranın parası ile ödenmesi görevi kötüye kullanma ve kamuyu zarara uğratma değil midir.

5-Fakir fukaranın parasını kanunlara ve mevzuata aykırı şekilde kullanan ve kullandırtan Vakıf Müdürü, Vakıf Başkanı ve Mütevelli Heyeti üyelerinden kim hesap soracak? Oluşan kamu zararının tahsili ve sorumluların cezalandırılması için adli ve idari soruşturma açılacak mı?

6-Vakıf müdürü istifa edecek ya da görevden alınacak mı?

adminadmin