Kent Kültürü
Giriş Tarihi : 03-05-2018 13:02   Güncelleme : 03-05-2018 13:02

Bafra'da Fotoğraflarla Geçmişe Yolculuk

Bafra'da Fotoğraflarla Geçmişe Yolculuk

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yılmaz ve Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Mutlu Kaya tarafından hazırlanan Cumhuriyetin İlk Yıllarında Bafra ve Ulusal Gazetelerde Bafra Haberleri 1929-1950 isimli resim sergileri Kaymakam Ali Fuat Türkel ve Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin tarafından Bafra Çelik AVM'de açıldı.

Sergiye katılan misafirlere Prof. Dr. Cevdet Yılmaz ve Dr. Öğretim Üyesi Mutlu Kaya resimler hakkında bilgi verdi.

Sergi hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, “Serginin Bafra’nın yakın geçmişini ele almak üzere tasarlanan iki sergiden oluştuğunu belirterek; Birinci sergide Cumhuriyet’in ilk yıllarında Bafra'da kurulan kereste fabrikası, bu kereste fabrikasının Kunduz Ormanlarından (Vezirköprü) Kızılırmak vasıtasıyla tomruk ihtiyacını karşılaması ve fabrikada işlenmiş kerestenin buradan demir yolu hattıyla Engiz’e ulaştırılması konuları ele alınmış, İkinci bölümde ise 1929-1950 yılları arasında ulusal basında Bafra hakkında çıkan gazete haberleri bir araya getirilmiştir. Bu manada Bafra’nın yakın geçmişini aydınlatmak adına eldeki bilgileri yayın haline getirerek bir taraftan insanların geçmişi ile bağ kurmasına yardımcı olmak diğer taraftan da gelecekle ilgili daha verimli daha başka ne yapılabilir? Geçmişten alacağımız dersler nelerdir? gibi soruların gündeme gelmesini sağlamaya çalıştık” dedi.

Başkan Zihni Şahin: “Bu sergiler vasıtasıyla Cumhuriyet’in ilk döneminde Bafra'da yapılan çalışmaların ulusal basına yansımaları hakkında bilgi edinerek geçmişi yad ettik. Sergideki resimlere baktığımızda Bafra'da o dönemde  gerek sosyal hayatın gerekse ticari hayatın oldukça canlı olduğunu görebiliyoruz. Bafra'nın ulusal basında kendine yer bulmasına sebep olan potansiyelleri o zamanda vardı, şimdi de var. Bundan sonra da Baframızın kalkınması, gelişmesi adına kaymakamımız, sivil toplum örgütleri ve siyasiler hep birlikte elimizden gelen bütün gayreti göstererek ne gerekiyorsa yapacağız. Bafra hak ettiği yerlere gelecektir” dedi.

Kaymakam Ali Fuat Türkel ise, “Sergiyi hazırlayan hocalarımıza teşekkür ediyorum. Bize nostaljik bir gezi yaptırdılar” şeklinde konuştu.

Sergiye ayrıca Bafra Belediye Başkan Yardımcıları Hüseyin Çamaş, İsmail Kurt, Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Kızılay Bafra Şube Başkanı Osman Genç, daire amirleri ve davetliler katıldı.

adminadmin