Sağlık
Giriş Tarihi : 12-11-2024 15:05

Cinsiyet değiştirme operasyonları ne için yapılıyor!

Uzman görüşlerine göre, insanın biyolojik cinsiyeti ameliyatla değiştirilemez.

Cinsiyet değiştirme operasyonları ne için yapılıyor!

Ancak Türkiye’de, “cinsiyet değiştirme ameliyatı” adı altında, üniversite hastanelerinde gençlere ve çocuklara yönelik, özellikle Hacettepe, Çapa ve OMÜ'nün de dahil olduğu bazı üniversite hastanelerinde, cinsiyetsizleştirme operasyonlarının yapıldığına dair iddialar halk arasında tedirginlik meydana getiriyor.

TAM DÖNÜŞÜM OLMADAN KİMLİK VERİLMİYOR

4721 sayılı Medeni Kanun’un 40/2. maddesi uyarınca, mahkeme kararı ve tıbbi gerekliliklere uygun olarak yapılan cinsiyet değiştirme ameliyatlarının ardından nüfus sicilinde gerekli değişiklikler yapılabiliyor.

Uzmanlara göre, biyolojik olarak hem erkek hem de kadın üreme organlarına sahip bireylerin baskın bir cinsel kimliğe ulaşması tıbben gerekli olsa da, sırf psikolojik olarak karşı cins gibi hisseden bireylere yönelik bu tür operasyonların devlet desteğiyle yapılması toplumda tartışma yaratıyor.

İddialara göre, cinsiyet değiştirme ameliyatları kapsamında yapılan bazı operasyonların, tam bir dönüşüm yerine yalnızca bazı fiziksel değişiklikler sağladığı, buna rağmen ilgili sağlık kurullarınca “amaç ve tıbbi yöntemlere uygun” raporlar düzenlenerek mahkemelerden karar alındığı öne sürülüyor. Fizyolojik olarak erkek olmak isteyen bir kadına yalnızca erkeklik hormonu verilmesi ve sakal çıkması sağlanarak yapılan bu tür işlemlerle ilgili olarak, mahkemelere yanıltıcı raporların sunulduğu da iddialar arasında. Toplumun önemli bir kesimi, bu tür işlemlerin Türk aile yapısına yönelik bir tehdit oluşturduğunu ifade ediyor.

YURT DIŞINDAN MI FONLANIYOR

Kamuoyunun ve uzmanların dikkatini çeken bazı sorular ise şöyle:

Yurt Dışından Gelen Destek İddiaları:

Bazı siyasi parti temsilcileri Türk aile yapısına yönelik küresel LGBTİ saldırısına vurgu yaparken, ABD ve Biden yönetimi tarafından Türkiye’deki LGBTİ lobilerine 22 milyon dolarlık bir fon aktarıldığı iddia ediliyor. Bu fonun kimlere verildiği ve cinsiyetsizleştirme operasyonlarıyla bağlantısı olup olmadığı merak ediliyor.

SGK'nın Karşılaması:

Ekonomik kriz ortamında, SGK'nın birçok zorunlu sağlık giderini karşılamamasına rağmen, cinsiyet değiştirme ameliyatı masraflarının tamamını nasıl karşılayabildiği kamuoyunda tartışılıyor.

Tıbbi Etik ve Raporlar:

Sağlık kurullarınca verilen raporların, tıbbi etiğe uygun olup olmadığı ve bu raporların kolayca düzenlenebilmesinin arkasında yatan sebepler merak ediliyor.

Halk, bu iddiaların yetkili merciler tarafından ciddiyetle araştırılmasını talep ediyor.

adminadmin