Güncel
Giriş Tarihi : 17-07-2021 16:12   Güncelleme : 17-07-2021 16:12

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kıbrıs'a Müjde!

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kıbrıs’ta ne müjde verecek? Kıbrıs’ta beklenen müjde ne? Soruları sıkça araştırılmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Parlamentosunda müjdeler vereceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kıbrıs'a Müjde!

Açıklama Kıbrıs Türk, Yunan ve Rum basınında büyük yankı uyandırdı. Erdoğan’ın vereceği müjdenin ne olacağı merak konusu oldu. Türkiye gazetesi Kıbrıslı yetkililere Erdoğan’ın açıklayacağı müjdenin ne olacağını sordu. Peki, Cumhurbaşkanı Erdoğan Kıbrıs’ta ne müjde verecek? Kıbrıs’ta beklenen müjde ne? İşte Erdoğan’ın açıklayacağı müjdeler...

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KIBRIS’TA NE MÜJDE VERECEK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni 19 Temmuz Pazartesi günü ziyaret edecek. Kıbrıs Barış Harekâtı’nın yıl dönümünde tarihî bir ziyaret gerçekleştirmeye hazırlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Parlamentosunda müjdeler vereceğini duyurdu.

Ön çalışmaların tamamlandığını ifade eden Erdoğan, Salı günü de Kuzey Kıbrıs’ta her yıl yapılan törenlerde gerek Ada’ya gerekse bütün dünyaya barışın tesisi için mesajlarının olacağını söyledi. Erdoğan, seyahat kapsamında cumhurbaşkanları arasında ikili görüşmelerin de olacağını belirtti. Heyetler arasında da görüşmelerin yapılacağını belirten Erdoğan, seyahati verimli hale getireceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjde açıklaması Kıbrıs Türk, Yunan ve Rum basınında büyük yankı uyandırdı. Erdoğan’ın vereceği müjdenin ne olacağı merak konusu oldu.

Türkiye gazetesi Kıbrıslı yetkililere Erdoğan’ın açıklayacağı müjdenin ne olacağını sordu. Resmî kaynaklar şu bilgiyi verdi: Ada’ya heyetler gönderen bazı Türk Cumhuriyetleri KKTC’yi tanıyacak. Kapalı Maraş yeniden dünyaya açılacak, Rumlara “evinize dönün” çağrısı yapılacak. SİHA üssü olacak Geçitkale Havalimanı resmen ilan edilecek. Katar’la da bazı anlaşmalar olabilir.

KIBRIS’TA BEKLENEN MÜJDE NE?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’ta müjde vereceğini duyurması Rum ve Yunan basınında büyük yankı uyandırdı. KKTC kamuoyunda büyük heyecan uyandıran açıklamayı Türkiye gazetesi, KKTC üst düzey yöneticilerine sordu. Ziyaretin tarihi niteliğe sahip olduğunu belirten üst düzey isimler Kıbrıs’ın geleceğini değiştirecek gelişmelerin yaşanacağını söyledi. Erdoğan’ın açıklayacağı müjdelerden en önemlisi Türk Cumhuriyetlerinin KKTC’yi tanıması yönünde atacağı adımlar olacak. Resmi kaynaklar Türkiye gazetesi ile Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan’ı temsil eden heyetlerin tarihte ilk defa Ada’ya geldiği bilgisini paylaştı.

MARAŞ’TA BÜYÜK ADIM

Maraş bölgesi ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atacağı adım da büyük önem taşıyor. Türkiye gazetesine konuşan kaynak, Maraş’ta son bir haftadır olağanüstü güvenlik tedbirleri alındığını ve hummalı bir çalışma yürütüldüğünü aktardı. Maraş’taki tüm kamu arazilerinin ve özel arazilerin kullanıma açılacağı belirtildi. Maraş’ı yeniden dünyaya açacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bölgede arazisi, evi olan Rumlara da “evinize dönün” çağrısı yapacağı ifade edildi.

İHA VE SİHA ÜSSÜ

Geçitkale Havalimanı’nın askerî havaalanı olarak resmen açıldığının ilanı Ziyarette kritik öneme sahip bir diğer konu başlığı olacak. Geçitkale, Akdeniz havzasının en büyük askeri hava üssü olma niteliği taşıyacak. Dünyanın da en önemli SİHA ve İHA üssü haline getirilecek. Üssün Akdeniz denklemine de büyük etkisi olacağı ifade ediliyor.

Erdoğan’ın açıklamaları KKTC halkı üzerinde büyük bir heyecan ve beklenti oluştururken Rum tarafından ise “Erdoğan’ın atacağı adımlara karşı tutum belirleyeceğiz” şeklinde bir açıklama geldi. Diğer yandan gelişmelere ilişkin özel gündemle toplanan ve bir bildiri yayımlayan Rum Meclisi, Türkiye’ye, Maraş konusundaki eylem ve planlarına son verme çağrısında bulundu. Meclis ayrıca, AB ve BM’ye ise Türkiye’nin eylemlerinin engellenmesinde daha aktif rol üstlenme çağrısı yaptı.

Recep YAZGANRecep YAZGAN