Güncel
Giriş Tarihi : 08-09-2021 12:04   Güncelleme : 08-09-2021 12:04

Dedektif Dergisi Büyüteç öykü atölyesi başlıyor!

Akıp giden hayatın içinde yer almanın ve hayata müdahale etmenin en önemli yollarından biri değil midir, edebiyat? Ve her türlü yaratı çalışması, aynı zamanda bir anlama çabasına karşılık gelmez mi? Büyüteç Atölye, edebiyatı hayata dair bir sanat olarak gören edebiyatseverlerle birlikte çeşitli çalışmalar yürütmek amacıyla kurulmuştur.

Dedektif Dergisi Büyüteç öykü atölyesi başlıyor!

 

Akıp giden hayatın içinde yer almanın ve hayata müdahale etmenin en önemli yollarından biri değil midir, edebiyat? Ve her türlü yaratı çalışması, aynı zamanda bir anlama çabasına karşılık gelmez mi? Büyüteç Atölye, edebiyatı hayata dair bir sanat olarak gören edebiyatseverlerle birlikte çeşitli çalışmalar yürütmek amacıyla kurulmuştur.

Deneyimli yazar, editör ve kitap eleştirmeni Zafer Köse’nin rehberliğini, ödüllü genç yazar Güray Işık’ın moderatörlüğünü üstlendiği Büyüteç, yeteneğini geliştirmek isteyen edebiyatseverlerle edebiyat üstüne düşünmek, temel kavramları ve yazma tekniklerini hatırlamak, öykü ve roman fikirleri geliştirip metinler üretmek yoluyla atölye çalışmaları yürütmektedir.

Zafer Köse (Atölye Rehberi) Kimdir?

Birgün, Vatan, Cumhuriyet, Radikal, Sol, Yurt gazetelerinde ve Sol Kültür, İlerihaber, İnsanokur, Kitapeki, Eleştirel Kültür, Sevdalım Hayat yayınlarında kitaplar üzerine eleştiri ve tanıtımlar yazdı.

Ayrıca, deneme ve öyküleri Maviada, Sanat Cephesi, Nikbinlik, Lacivert, Edebiyat Nöbeti, Bağlaç, Bavul, Edebiyatist, Masa dergilerinde yayınlandı.

10’dan fazla kitabın yazarıdır. Aykut Erdoğdu, Anıl Ural, Zülfü Livaneli gibi pek çok usta yazarın editörlüğünü üstlendi.

Evin Yolu kitabındaki bir öyküsü "Sınır Tanımayan Kelimeler" (Words Without Borders) oluşumu için İngilizceye çevrildi.

Edebiyat dergileri ve yayınevleri için editörlük ve redaksiyon çalışmaları yürütmekte, yayın kurullarında yer almaktadır.

Seyhan Livaneli Öykü Ödülü jüri üyesidir.

Güray IŞIK (Atölye Moderatörü) Kimdir?

Öyküleri Adam Öykü, Varlık, Masa, Edebiyatist gibi dergilerde yayınlandı.

2021 yılında Seyhan Livaneli anısına düzenlenen ve jüri başkanlığını Zülfü Livaneli'nin yaptığı öykü yarışmasında "Dev Masalı" ve "Tavşan Avı" öyküleriyle birincilik elde etti.

Aynı yıl Dedektif Dergi'nin düzenlediği Zehirli Kalem Polisiye Öykü Yarışmasında "Elanor'un Kırmızı Beresi" adlı öyküsüyle birincilik kazandı.

Zehirli Kalem Ödülünü kazanan öyküsüyle aynı adı taşıyan "Elanor'un Kırmızı Beresi" isimli kolektif kitap, Herdem Kitap imzasıyla 2021 ilkbaharında okuyucuyla buluştu.

​İlk kitabı Kaygıların Küçük Meydanı, Edebiyatist Yayınevi etiketiyle Eylül 2021'de raflarda yerini aldı. Kitapta, Seyhan Livaneli Öykü Yarışmasında birincilik kazanan öykülerle birlikte on altı öykü yer alıyor.

 

 

 

Büyüteç Katılımcılarına Neler Katacak?

Atölye programı kapsamında katılımcıların yazacağı birer öyküden oluşacak kolektif kitap, Dedektif Dergi sponsorluğuyla, Herdem Yayınları tarafından yayımlanacaktır.

Atölyeyi başarıyla tamamlayan yazarlara isimlerinin yer alacağı birer sertifika verilecektir.

Kimler Katılmalı?

Yazmaya ve edebiyata ilgi duyan herkes katılabilir. Katılım için önceden öykü ve roman yazmış olma şartı aranmaz. Mevcutta öykü yazan, öykülerini teknik bakımdan geliştirmek isteyenler de Büyüteç’e katılabilir.

Atölye Kapsamında İşlenen Konular Hangileri?

Edebiyat, öykü, yazı üzerine düşünceler, temel kavramlar ve bilgiler.

'Yazı'dan 'yazın'a geçiş. Olay, kişi, mekân, zaman unsurlarıyla anlatıda anlam yaratma. Yaratıcı yazarlık olgusu.

Öykü ve yazma tekniklerini geliştirmek, e-posta iletişimiyle her katılımcının öykü taslağı hazırlamasına rehberlik etmek. Kurmacanın temel ilkeleri ve yazı teknikleri.

Metafor, alegori, imge vb. kullanımı.

Hikâye, hikâyeleştirme, atmosfer yaratma, biçim, üslup gibi kavramların tartışılması.

Recep YAZGANRecep YAZGAN