Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 03-08-2021 14:15   Güncelleme : 03-08-2021 14:15

“Dil devrimi”, “uydurukça dil” ile niçin ve nasıl başladı ve atatürk bundan neden vazgeçti?

Atatürk’ün “Kültür Devrimleri” nden denilen adı üzerinde yanlış telaffuz edildiği halde “Dil Devrimi” en zor ve zikzaklı olanı oldu.

“Dil devrimi”, “uydurukça dil” ile niçin ve nasıl başladı ve atatürk bundan neden vazgeçti?

Arapçadaki “inkılap” ve bir bakıma da “ihtilal”  kelimelerinin  uydurukça karşılığı “devrim” demek, “bir şeyi alt -üst etmek, yan yatırmak” demektir. İşte, dil bir milletin hayatında süreklilik arz ettiği, “devrim” le değil “”evrim” le geliştiği için “”Dil Devrimi” demek bu sebepten yanlıştı. “Dil Devrimi” demenin yanlış olduğunu, daha önceki yazılarımızda  “inkılapların kanunları” na da aykırı olduğunu  belgeleriyle  anlatmıştık.

Mustafa Kemal Atatürk’ün mesleği askerlikti ve asıl olarak bu alanda temayüz etmişti.   Dil konusunda en yakın çalışma elemanlarından Hikmet Bayur, Falih Rıfkı Atay, Ahmet Cevat Emre’nin hatırlarında anlattıklarına  göre, “Atatürk bir dil uzmanı değildi. Dilden anlamazdı.  Bu sebepten dilci geçinenlerin etkisinde kalmıştı.” Kendisi de aslında,  aşağıda anlatacağımız üzere, “Uydurukça Dil” den vazgeçerken, “Benden isteyenlerin isteklerini denedik  ve tecrübe ettik. Tutmadı”  diyerek bunların etkisinde kaldığını dile getirecektir.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN