Güncel
Giriş Tarihi : 19-10-2020 07:41   Güncelleme : 19-10-2020 08:33

Ekonomimizi Üretim, İhracat, İstihdam Odaklı Olarak Büyütmeyi Sürdüreceğiz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz’de arama faaliyetlerini yürüten Fatih Sondaj Gemisi’ni ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir konuşma da yaptı.

Ekonomimizi Üretim, İhracat, İstihdam Odaklı Olarak Büyütmeyi Sürdüreceğiz!

Fatih Gemisi'nde Sondaj Yönetim Odası'ndan gemi personeline da seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sakarya gaz sahasındaki sondaj faaliyetlerinin tamamlanması talimatını verdi. “Sakarya gaz sahasında 20 Temmuz'da başladığımız sondaj faaliyetlerimizi bugün nihayetlendirdik. Hamdolsun Allah'a” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Milletimize yıllarca hasretle beklediği müjdeyi sizlerin gayretli ve başarılı çalışmaları sonucu vermiş bulunuyoruz. Şahsım ve milletim adına hepinize teşekkür ediyorum. Barbaros'ta, Oruç Reis'te, Yavuz'da ve Kanuni'de çalışan ekiplerimize de tüm kalbimle teşekkür ediyorum. Bundan sonraki görevlerinizde muvaffakiyetler diliyorum. Allah yar ve yardımcınız olsun. Allah'a emanet olun.”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Fatih Gemisi'nde yerli ve millî imkânlarla üretilen uzaktan kumandalı ileri teknoloji denizaltı robotu Kâşif’i inceledi.

 

İncelemelerinin ardından yaptığı konuşmanın başında, hem Fatih Sondaj Gemisi’nin personelini tebrik etmek hem de keşfedilen rezervin yeni miktarını milletle paylaşmak üzere geldiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Temmuz’da, Sakarya sahasının şu anda bulunduğu yerdeki Tuna-1 kuyusunda sondaja başlayan Fatih’in kuyunun ilk iki katmanında 320 milyar metreküplük doğal gaz bulunduğu müjdesini paylaştıklarını hatırlatarak, sondaj faaliyetlerine devam eden geminin, 4 bin 445 metre derinliğe kadar ulaştığını belirtti.

“FATİH, ÖNÜMÜZDEKİ AYDAN İTİBAREN SONDAJ FAALİYETLERİNE TÜRKALİ-1 KUYUSUNDA DEVAM EDECEK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Test, analiz ve detaylı mühendislik çalışmaları sonunda, keşfettiğimiz rezerve 85 milyar metreküp daha ilave edildi. Böylece, Sakarya sahasının Tuna-1 bölgesindeki toplam doğal gaz rezervi miktarı 405 milyar metreküpü buldu. Bu kuyudaki çalışma, önceden planlandığı şekilde, 4 bin 775 metre derinliğe ulaşılmasıyla sona erdi.”

 

“Fatih Sondaj Gemimiz, Filyos Limanı’ndaki bakım, ikmal ve teknik hazırlık safhalarının ardından, inşallah önümüzdeki aydan itibaren sondaj faaliyetlerine yine Sakarya sahasındaki Türkali-1 kuyusunda devam edecek” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkali-1 kuyusundan da, çok kısa sürede sevindirici haberler almayı bekliyoruz. Tuna-1 kuyusunda keşfettiğimiz 405 milyar metreküplük doğal gazı, burada kurulacak platform vasıtasıyla topraklarımıza ulaştıracak ve ülkemizin tamamına hizmet veren sisteme entegre edeceğiz” dedi.

 

“TÜRKİYE, TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK HİDROKARBON KAYNAĞINA KAVUŞMUŞ OLACAK”

Hedeflerinin, 2023 yılında gazı milletin kullanımına sunmak olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Böylece Türkiye, tarihindeki en büyük hidrokarbon kaynağına kavuşmuş olacaktır. İnşallah, Karadeniz’deki ve Akdeniz’deki yeni sondajlardan alacağımız müjdelerle, bu kaynağı daha da genişleteceğiz” ifadesini kullandı.

 

Yavuz Sondaj Gemisi’nin, Barbaros Hayrettin ve Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi ile birlikte Akdeniz’de faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kanuni Sondaj Gemimiz, Karadeniz’deki sondaj faaliyeti için yola çıktı, yılsonuna kadar fiilen kuyu açmaya başlayacak. Hepsi de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına ait sondaj gemilerimiz, dünyadaki toplam derin deniz sondaj filosunun yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor” dedi.

 

Fatih Sondaj Gemisi’nin ekipman ve ekibin millîleştirilmesi yolunda önemli bir adım olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi yeni bir adım daha atarak uzaktan kumandalı ileri teknoloji ürünü denizaltı robotumuzu da yerli ve millî imkanlarla petrol sektörümüze kazandırdık. Kâşif adını verdiğimiz bu denizaltı robotu sayesinde yüzlerce metre derinlikteki ihtiyaç duyulan elektrik ihtiyacını ve video görüntülerini uzaktan kumandayla hiçbir riske girmeden elde edebileceğiz” müjdesini verdi.

“DOĞAL GAZDA DIŞARIYA ÖDEDİĞİMİZ RAKAM AZALDIKÇA BU HİZMETLERİ MİLLETİMİZE DAHA HESAPLI ŞEKİLDE SUNABİLECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin keşfettiği hidrokarbon kaynaklarının ekonomik değer olarak çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Karadeniz’de keşfettiğimiz rezerv ülkemizin bugüne kadarki en büyük hidrokarbon kaynağıdır. Devamının da geleceğine inandığım bu keşiflerle inşallah ülkemizin doğal gazda dışarıya bağlılığı önemli ölçüde azalacaktır” diye konuştu.

 

Keşfedilen kaynakların millete daha ucuz doğal gaz hizmeti verilebileceği anlamına da geldiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü Türkiye sahip olduğu bu güçlü altyapı sayesinde sondaj çalışmalarını dışarıdan kiralamaya göre gerçekten çok uygun bir maliyetle, en önemlisi de güvenle gerçekleştiriyor. Gazın kalitesinin yüksekliği, işletme maliyetlerinin de minimum seviyede olacağına işaret ediyor. Kalkınma ve büyüme çabamızın en büyük kalemini oluşturan petrol ve doğal gazda dışarıya ödediğimiz rakam azaldıkça bu hizmetleri milletimize daha hesaplı şekilde sunabileceğiz, böylece ülkemizde kalan kaynağı da yatırıma, üretime, istihdama yönlendirme imkânına kavuşacağız.”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan keşiflerin diğer bir önemli yanının da Türkiye’nin yürüttüğü tarihî istiklal ve istikbal mücadelesi sürecinde millete büyük bir moral olduğunu söyleyerek, “Yıllarca gıptayla baktığımız hidrokarbon zenginliklerine artık ülkemizin de sahip olabileceğini görmemiz, inşallah diğer alanlardaki mücadelelerimizin başarıya ulaşacağının da işaretidir” sözlerine yer verdi.

 

 “EKONOMİMİZİ ÜRETİM, İHRACAT, İSTİHDAM ODAKLI OLARAK BÜYÜTMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak Karadeniz ve Akdeniz’de hidrokarbon kaynakları aramayı sürdüreceklerinin altını çizerek, konuşmasını şöyle tamamladı: “Suriye’de, Libya’da, Azerbaycan’da hakkın ve haklının yanında durmayı sürdüreceğiz. Sınırlarımız içinde ve dışında terör örgütleriyle mücadelemizi kesintisiz şekilde yürütmeyi sürdüreceğiz. Ekonomimizi üretim, ihracat, istihdam odaklı olarak büyütmeyi sürdüreceğiz. Dünyanın neresinde olursa olsun gözünü ve kalbini ülkemize yöneltmiş tüm mazlumlara ve mağdurlara el uzatmayı sürdüreceğiz. Milletimize her alanda hak ettiği hizmetleri getirmeyi, dev projeleri hayata geçirmeyi, yenilerini devreye almayı sürdüreceğiz, bu uğurda gerekirse canımızı ortaya koymak dâhil hiçbir fedakârlıktan kaçınmayacağız. Türkiye’yi girdiği bu yoldan döndürmeye artık ne darbeler, ne ekonomik tuzaklar, ne siyasi ayak oyunları, ne de içi boş tehditler kâfi gelir. Son yıllardaki girdiğimiz mücadelelerde elde ettiğimiz başarıların gerisinde milletimizin sergilediği sağlam birlik ve beraberlik ile devletimizin tüm kurumlarıyla ahenk içinde çalışması vardır. İnşallah bu güzel tabloyu bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. 2023 hedeflerimize ulaşana, bizden sonraki nesillere 2053 vizyonunu hayata geçirebilecekleri büyük ve güçlü bir Türkiye bırakana kadar durmayacağız, duraksamayacağız. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih Sondaj Gemisi’nin tüm personelini tebrik ederek, Tuna-1 Kuyusundan çıkartılacak 405 milyar metreküp doğal gazın Türkiye’ye ve millete hayırlı, bereketli olmasını diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından kaptan köşküne geçerek, kaptanlar Selçuk Koyuncu, Mustafa Özdal ve Barış Ersoy ile de görüştü.

Recep YAZGANRecep YAZGAN