Güncel
Giriş Tarihi : 07-08-2023 15:26   Güncelleme : 07-08-2023 15:26

Hizmet Sektörünü Zor Günler Bekliyor

İTO’nun 9 Kasım 2022 tarihinde gerçekleşen seçimiyle göreve gelen 17 no’lu komite İstanbul’un yeme içme ve restoranları sektörüne dair çalışmalarını şekillendirdi.

Hizmet Sektörünü Zor Günler Bekliyor

11 kişiden oluşan komite 5 meclis üyesi ile birlikte sektör sorunlarını çözmeye çalışırken İstanbul için vizyonlarını da ortaya koydu. Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Komitesi Meclis Üyesi, restoran işletmecisi Ebru Koralı, sektöre dair gözlemlerini ve hedeflerini anlattı.

EN BÜYÜK SIKINTI ENFLASYON VE ARTAN FİYATLARLA DEĞİŞEN PİYASA KOŞULLARI

İTO verilerine göre temmuz ayında perakende fiyatlarda aylık TÜFE 9,84, yıllık TÜFE ise yüzde 63,76 olarak bildirildi. İstanbul genelinde 20 bine yakın işletmeyi temsil eden komite yiyecek hizmet sektörünün enflasyonla karşı karşıya kaldığını ve artan maliyetlerle baş etmekte zorlandığını ifade etti.

Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı dolaylı vergiler, harçlara yapılan zamlar, akaryakıt fiyatlarının yükselmesi, ürün ve hizmetlerin de zam almasına neden oluyor.

Yıllık enflasyonun önümüzdeki aydan itibaren yükseleceğini, alım gücünün düşeceğini belirten Komite Başkanı Ebru Koralı, bu gelişmelerin önümüzdeki birkaç ay içinde işletmelere yansıyacağını ve sektörde daralma beklediğini söyledi.

İKİNCİ BÜYÜK SORUN İNSAN KAYNAĞI

Koralı diyor ki; ‘’Sektör profesyonelleri olarak pandemi sonrası oluşan atmosferde, çalışanların değişen beklentilerine uyum sağlamaya çalıştığımız gibi, bir yandan da azalan insan kaynağına çözüm bulmak için çabalıyoruz.’’

Gençlerin sektöre olan ilgisinin azaldığını da belirten Koralı, finansal ve sosyal açıdan servis hizmet personeli olarak hayata başlamanın kazanımlarına inandıklarını ifade etti. Koralı, eğitimli personele artan ihtiyaca çözüm bulmak amacıyla, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ile iş birliği yaparak, gençlere yönelik hızlandırılmış servis, barista eğitimleri, akademi-sektör iş birliği içinde gelişmiş bir eğitim modelini hayata geçirmeye çalıştıklarını belirtti.

RESTORAN İHRACATI MI DİPLOMATİK BİR YOL HARİTASI MI?

Seçim sonrasında İTO meclisini ziyaret eden Ticaret Bakanı Sayın Prof. Ömer Bolat’a restoran ihracatı konusundaki taleplerini ilettiklerini de belirten Başkan Koralı, Turquality kapsamında yurt dışı birim desteğinden mahrum bırakılan restorancılık sektörünün Türk Gıda ürünleri ihracatı ve Türk mutfağının tanıtımı konusunda oynadığı kilit rolü aktardıklarını da söyledi.

Japonya, Güney Kore ve Peru’nun planlı bir strateji ile yurt dışına restoran açmalarına dikkat çeken Koralı, restoran ihracatı ile mutfak kültürümüzü popülerleştirebileceğimizi iddia ediyor. Koralı, bu modelle restoranlarının peynirlerimiz, zeytinyağımız, buğdayımız, kahvemiz ve şaraplarımız için bir tanışma noktası olacağını bununla beraber gıda ihracat potansiyelinin artacağına inanıyor.

Bu konuda Bakan Bolat’ın olumlu yaklaşımını hissettiklerini de söyleyen Koralı, Turquality desteklerinin daha kapsamlı olarak düzenleneceği müjdesini aldıklarını da ifade etti.

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN