GİRESUN (AA) - Çağlayan Adliyesi'nde Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesiyle sonuçlanan rehin alma olayına karışan teröristlerden Şafak Yayla'nın Giresun'da yaşayan ailesi, cenazeyi teslim almak üzere İstanbul'a gitti.
Çanakçı ilçesine bağlı Karabörk köyünde yaşayan baba Ş. Yayla ile anne A. Yayla'ya yakınları, adliyede düzenlenen operasyon sonucu ölü olarak ele geçirilen teröristlerden Şafak Yayla'nın yaralı olduğunu bildirdi.
Geceyi memleketindeki evinde geçiren anne ve babanın ilaçla sakinleştirildiği, jandarmanın güvenlik önlemi aldığı belirtildi.
Üç çocuk sahibi anne ve baba Yayla, oğullarının cenazesini teslim almak üzere karayolu ile Trabzon Havalimanı'na hareket etti.
Güncelleme (1 Nisan 2015, 10:30):
TOKAT (AA) - İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısı, Tokat'ta kınandı.
Tokat Cumhuriyet Başsavcısı Semih Akgün, Tokat Adalet Sarayı önünde yaptığı açıklamada, İstanbul Adliye Sarayı'nda görevli savcı Mehmet Selim Kiraz'ın görev başındayken, terör örgütü mensuplarınca şehit edildiğini anımsattı.
Yargı mensupları olarak bu acıyı yürekten hissettiklerini belirten Akgün, "Cumhuriyet Savcımız Mehmet Selim Kiraz'a yapılan saldırı, onun şahsında tüm yargı mensuplarına ve yargı çalışanlarına yapılan bir eylemdir. Savcımıza yönelik terör saldırısı, adaletin tecellisi için fedakarlıkla çalışan, hukukun üstünlüğüne inanan yargı mensuplarına yönelik bir sindirme, bir gözdağı verme, korkutma girişimidir. Alçakça ve pervasızca yapılan bir saldırıdır" diye konuştu.
Bu terör saldırılarıyla ülkede kaos ve kargaşa ortamı oluşturulmak istendiğini dile getiren Akgün, "Kargaşa ve kaos ortamına hukukun gerekleri yerine getirilerek fırsat verilmeyecektir. Yargı mensupları olarak hak ve adaletin sağlanması yönündeki kararlılığımız ve irademiz daha da güçlenmiştir" dedi.
Akgün, şehit savcı Kiraz'ın ailesine ve yargı camiasına başsağlığı diledi.
Başsavcı Akgün ile Tokat Barosu Başkanı Faruk Bostancı, hakimler, savcılar ve avukatlar, saldırıyı kınadı.
Güncelleme (1 Nisan 2015, 12:00):
SAMSUN (AA) - Samsun, Çorum, Sinop, Bayburt ve Amasya'da hakim, savcı, avukat ve adliye çalışanları, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesini kınadı, Rize'de şehit savcı için gıyabi cenaze namazı kılındı.
Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Erol Tosun ve Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısını kınadıklarını bildirdi.
Adalet sarayı önünde toplanan hakimler, savcılar ve adliye çalışanları adına konuşan Başsavcı Tosun, saldırının üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.
Saldırıyı lanetlediklerini ifade eden Tosun, "Kıymetli meslektaşımız Mehmet Selim Kiraz kardeşimiz, görevi sadece adaleti tesis etmekken, bunu ifa ederken menfur bir saldırı sonucu hayatını kaybetti. Hepimiz biliyoruz ki terörün dini, milliyeti olmadığı gibi vicdanı, irfanı ve adaleti de yok" dedi.
Bir daha böyle olayların yaşanmamasını arzu ettiklerini dile getiren Tosun, "Hem hukuk camiasının hem Türk milletinin başı sağ olsun. Değerli meslektaşıma Allah'tan rahmet diliyorum. Ümit ediyorum ki kendisi görev şehididir, makamı cennettir" diye konuştu.
Samsun Barosu Başkanı Gürbüz de savcı Kiraz'ın hatırasını saygıyla yad etmek, onu rahmetle anmak için bir araya toplandıklarını anlattı.
Gürbüz, "Çok değerli savcımız dün bu saatlerde makamında adaleti tesis etme amacıyla o ulvi görevini yerine getirirken, çoluk çocuğunun nafakasını temin ettiği mesleğini icra ederken, maalesef alnına silah dayanarak çok elim bir şekilde, 8 saatlik bir olayın sonucunda hayatını kaybetti. Hangi amaçla oraya girilmiş olursa olsun, bunun adı dünyanın her yerinde vandallıktır, alçaklıktır ve terörizmdir. Terörizmi hangi ideal ya da ideoloji, hangi din ya da inanç adına kim icra ediyor olursa olsun, hepsini dünyanın neresinde yapılıyor olursa olsun lanetliyoruz" ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından İl Müftü Vekili Enver Türkmen, Kur'an-ı Kerim okuyup dua etti.
Basın açıklamasına, Samsun Bölge İstinaf Mahkemeleri Başsavcısı Fahri Gülay, Samsun Adalet Komisyonu Başkanı Kemal Alver de katıldı.
Öte yandan, Samsun Adalet Sarayı girişinde avukatların, kapıdaki polislere kimliklerini göstererek binaya giriş yaptıkları gözlendi.
- Rize'de gıyabi cenaze namazı
Şehit edilen savcı Kiraz için Rize'de gıyabi cenaze namazı kılındı.
Şeyh Camisi'nde kılınan cenaze namazına, Rize Valisi Ersin Yazıcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, İl Emniyet Müdürü Adem Çakıcı, Cumhuriyet Başsavcısı Hüsnü Hakan Yağız, AK Parti Rize İl Başkanı Muhammed Avcı, İl Müftüsü Yusuf Doğan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Müftü Doğan, buradaki konuşmada, sadece gıyabi cenaze namazı kılmak için değil, zalimin karşısında mazlumun yanında yer almak için bir arada bulunduklarını belirterek, "Bu sadece Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan bir kurşun değildir. Aynı zamanda bizim birliğimize, dirliğimize, huzurumuza ve millet bütünlüğümüze sıkılmış bir kurşundur" dedi.
Ağız tadını bozmaya yönelik bir saldırı olduğunu ifade eden Doğan, "Bize düşen vazife, bunu şiddetle, nefretle kınamak ve lanetlemek olmalıdır. Lanetlediğimiz bu olayın arkasında olanları da aynı şekilde lanetlemektir. Vicdanımız kanıyor. Millet olarak böyle bir cinayeti kabullenemiyoruz. Eğitim sistemini de gözden geçirmemiz gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.
Daha sonra Müftü Yusuf Doğan'ın kıldırdığı namazın ardından dualar okundu.
- Çorum
Çorum Adliyesi'nde görevli hakim ve savcılar, duruşmalara ve resmi işlemlere ara vererek, İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısında hayatını kaybeden savcı Kiraz için adliye önünde başsavcılıkça düzenlenen törene katıldı.
Törende konuşan Çorum Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, meslektaşlarının şehit edilmesi nedeniyle büyük bir üzüntü içinde olduklarını belirtti.
Şehit savcı Kiraz'ın öz geçmişini okuyan Yurdagül, "Hangi amaçla ve hangi şekilde olursa olsun fedakarca görev yapan kamu görevlilerine yönelik her türlü saldırıyı şiddetle lanetliyoruz" dedi.
Adliyelerin güvenliği konusunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Yurdagül, her gün binlerce hakim, savcı, avukat, kamu görevlisi ve vatandaşın giriş çıkış yaptığı adliye binalarının güvenliği ile ilgili gereken özeni göstermek ve alınacak tedbirlere gönüllülük esasıyla katkı sunmanın herkesin görevi olduğunu vurguladı.
Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hiçbir tehdit ve saldırıdan yılmadan görevlerini icra etmeyi sürdüreceklerinin altını çizen Yurdagül, şunları kaydetti:
"Bugün üzüntümüz gerçekten çok büyük ancak slogan veya intikam naraları atacak değiliz. Meriç kıyılarında çalışan Türk köylüsünün kaybolan sabanlarından tutunuz da bu yurtta yaşayanların uğrayacakları en ufak haksızlıktan, hatta Bingöl dağlarının ıssız kuytularında nafakalarını bekleyen öksüzlerin gözyaşlarından kendisini sorumlu tutan cumhuriyet savcıları olarak, çok kutsal bir mesleği icra ettiğimiz inancındayız. Mağdurun hakkını almak, suçlunun müstahak olduğu cezaya maruz kalmasını sağlamak için var gücümüzle devam edeceğiz."
Çorum Barosu Başkanı Altan Akpınar da saldırıyı gerçekleştirenlerin adliyeye avukat cübbesi ile girdiklerinin belirlendiğini ifade ederek, bu olayı şiddetle lanetlediklerini dile getirdi.
Konuşmaların ardından İl Müftüsü Mehmet Aşık tarafından şehit savcı Kiraz için dua edildi. Adliye önünde şehit savcı Kiraz için dua eden bazı hakim ve savcıların gözyaşlarını tutamadıkları gözlendi.
Duanın ardından hakim ve savcılar, duruşma salonlarına döndü.
- Sinop
Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya ve Sinop Barosu Başkanı Hicran Kandemir, İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısını kınadı.
Başsavcı Ozan Kaya, Sinop Adliye Sarayı'ndaki açıklamasında, hakim ve cumhuriyet savcılarına yönelik saldırıların kendilerini endişelendirdiğini söyledi.
"Hukukçuların ve özellikle hukuku uygulamaya çalışan, bu uğurda vefakar ve cefakar bir çalışma sergileyen meslektaşlarımızın korunması gerekirken, son zamanlarda özellikle hakim ve cumhuriyet savcılarına yönelik saldırıların artması bizi endişelendirmektedir" diyen Kaya, şöyle devam etti:
"Hakim ve savcılar, tüm siyasi çekişmelerin ve hesaplaşmaların üzerinde yalnız ve yalnız hak ve adalet için emek sarf eden insanlardır. Bu insanlara yönelik saldırılar, toplumun tüm kesimlerine yönelmiş demektir. Özellikle sosyal medyada bu vahim olayın haklı gösterilmeye, ideolojik olarak desteklenmeye çalışıldığını, olaydan hemen sonra İstanbul Adalet Sarayı önünde teröristlerin öldürülmesi olayını protesto eden grupların var olduğunu ve emniyet güçlerine yönelik saldırıları olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız. Bu söylem ve eylemler de bizce cumhuriyet savcımızın şehit edilmesi kadar gayriinsani, gayriahlaki, akıl ve vicdan yoksunudur."
Kandemir ise "Ne amaçla ve kimden gelirse gelsin terörün her türlüsünü lanetliyoruz" diye konuştu.
Basın açıklamasına Adalet Komisyonu ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şamil Koç, hakimler, savcılar ve avukatlar katıldı.
- Bayburt
İstanbul Adliyesinde dün şehit edilen savcı Mehmet Emin Kiraz için Bayburt Adliyesi önünde düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Bayburt Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, Kiraz'ın 31 Mart'ta uğradığı saldırının alçakça bir terör eylemi olduğunu ifade ederek, "Terörün inancı ve felsefesi olamaz. Terör, düşüncenin öz suyunu emer ve kanla beslenir. Bu menfur saldırının arkasındaki zihniyet emellerine asla kavuşamayacak, milli birlik ve beraberliğimize zarar veremeyecektir. Bir insanlık suçu olan terörle ulaşılmak istenen kaos ve kargaşa ortamının önündeki en büyük engel her zaman olduğu gibi yine hukuk olacaktır. Adalet yolunda hizmet veren yargı şehidimizin şerefle taşıyarak geride kalanlara emanet ettiği adalet meşalesi aynı kararlılıkla meslektaşları tarafından taşınacaktır" dedi.
Törene Başsavcı Uğurlu'nun yanı sıra Adalet Komisyonu Başkanı İsmail Deniz, ilde görev yapan savcılar, hakimler, avukatlar ve adliye çalışanları katıldı.
- Amasya
Savcı Kiraz için Amasya Adliyesi'nde düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu.
Amasya Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, konuşmasında, şehit Kiraz'a Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve yargı camiasına başsağlığı diledi.
Kutanoğlu, yargı mensuplarının gece gündüz, yağmur çamur, sıcak soğuk demeden 365 gün 24 saat görevi başında hakkı tesis etmek ve adaleti gerçekleştirmek için çalıştığını belirtti.
Yargı mensuplarına yapılan saldırının Türk milleti için üzücü ve kaygı verici olduğunu vurgulayan Kutanoğlu, şunları söyledi:
"Bu saldırıyı, sadece yargı mensuplarına değil ülkemizin kazanımlarına yönelik bir saldırı olarak da değerlendiriyoruz. Toplumun her kesiminin bu saldırıya karşı çıkması ve yargının rahat bırakılmasını istiyoruz. Saldırıyı gerçekleştirenleri ve arkalarındaki güçleri lanetliyoruz. Şehitlerimizin açtığı ışıklı yolda adaleti sağlama noktasında kimse bizi yolumuzdan vazgeçiremeyecektir. Bundan sonra daha kararlı adımlarla adaleti sağlamak için elimizden geleni yapacağımızdan toplumun şüphesi olmasın."
Amasya Barosu Başkanı Melik Derindere ise hakim, savcı ve avukatların birlik içinde yapılan saldırıyı kınadıklarını aktardı.
Dileklerinin, yargı camiasının bir daha böyle bir saldırıya uğramaması olduğunu anlatan Derindere, şunları kaydetti:
"Yargı camiası çok şehit verdi ama avukatı ve savcısıyla ilk kez böylesine terörize bir olayla karşı karşıya. Şehit savcımızın kederli ailesine ve yargı mensuplarına başsağlığı diliyorum. Bu menfur saldırının faturasının avukatlara ve avukat camiasına çıkarılmak istenmesinden son derece rahatsızız."
Derindere, yargı mensupları olarak birlik ve beraberlik içinde olduklarını, törende de birlikte olarak bunu gösterdiklerini dile getirdi.
Güncelleme (1 Nisan 2015, 13:00):
DÜZCE (AA) - İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısında şehit edilen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz için Düzce'de gıyabi cenaze namazı kılındı.
Cedidiye Camisi'nde kılınan öğle namazının ardından toplanan partililer adına açıklama yapan AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin, Kiraz'ın dün Çağlayan Adliyesi'nde terörist saldırı sonucu yaşamını yitirdiğini anımsattı.
"Milletimizin başı sağolsun" diyen Keskin, şunları söyledi:
"Bu menfur saldırı Türk adaleti ve hukuk sistemine yapılmış hunharca bir terör eylemidir. Çanakkale Zaferi'nin 100. yılını kutladığımız şu günlerde hain odaklar ve hamileri şunu gayet iyi bilsinler ki, 250 bin şehit verdiğimiz halde milletimiz bölünmemiş ve parçalanmamıştır. Bazı satılmış zihniyetlere ve hamilerine sesleniyoruz, Türk milleti sizin bu hain planlarınıza kanmayacak kadar zeki ve vatanperverdir. Teröristlere, 'ölülerimiz' diyecek kadar hainleşmiş, 'IŞİD'in terörleri olsalardı öldürülmezlerdi' diyecek kadar izanını kaybeden açıklamalarınız ile bölücüğünüzü kanıtlamış oldunuz. Türk milleti bunu asla unutmayacaktır. Türk milleti bu hain ve korkak teröristlerin yapmış oldukları eylemlerle bölünmeyecek kadar güçlü ve kadim bir millettir."
Açıklamanın ardından Kiraz için gıyabi cenaze namazı kılındı.
Güncelleme (1 Nisan 2015, 14:00):
KAYSERİ/MALATYA/TOKAT/ERZİNCAN/YOZGAT (AA) - Kayseri, Malatya, Tokat, Erzincan ve Yozgat'ta yargı mensupları, İstanbul Adiyesinde Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edildiği terör saldırısını protesto etti.
Kayseri Barosu Başkanı Fevzi Konaç, Baro Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, Çağlayan Adliyesi'nde yaşanan terör saldırısının tüm Türkiye'yi yasa boğduğunu belirtti.
Terör saldırısını şiddetle kınadıklarını belirten Konaç, "Eylem ve cinayetten sonra basına yansıyan kadarıyla teröristlerin Berkin Elvan’ın ölümüne sebep olanların yargılanması ve hesap sorulması adına giriştikleri eylemde, onun hukukunu koruyoruz derken, işledikleri cinayetle Berkin Elvan’ın hukukunu da kirlettiklerini söylememiz gerekir" diye konuştu.
Büyük bir meslek örgütünü zan altına bırakmanın da yanlış olduğunu dile getiren Konaç, şunları kaydetti:
"Hukukta herkesin bildiği bir kural vardır. Suçun şahsiliği... Yaşanan olaydan sonra Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın açıklamaları da bizleri cinayetin yanında ayrıca üzmüştür. Bu olayda savcımızı katleden teröristlerin kimliği, inancı, mesleği ne olursa olsun, kanun önünde elbette hesap vermelidir. Teröristlerin avukat kıyafetiyle Adliyeye girmeleri rivayeti üzerinden yapılan değerlendirmelerde, tüm avukatlarımızın üzerinde bir soru işareti bırakacak şekilde yapılan açıklamaları kabul etmemiz mümkün değildir."
- Malatya
Malatya'da, Adliye girişinde Vali Süleyman Kamçı, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Baro Başkanı Enver Han, hakimler, savcılar ve avukatlar, Savcı Mehmet Selim Kiraz için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Başsavcı Alper, bütün yargı mensuplarının görevlerinin başında olduğunu belirterek, "Dürüstçe, idealistçe, fedakarca ve onurlu bir şekilde görevlerinin başında bulunmaya devam edecekler. Şehidimizin matemini yüreğimizde taşırken sizleri onun aziz hatırasına saygıya davet ediyorum" diye konuştu.
Katılımcılar İstanbul Adliyesinde şehit edilen savcı Mehmet Selim Kiraz'ın fotoğrafını yakalarında taşıdı.
- Tokat
Tokat'ta, İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısında şehit düşen Savcı Kiraz için gıyabi cenaze namazı kılındı.
Ali Paşa Camisi'nde kılınan gıyabi cenaze namazının ardından basın açıklaması yapan AK Parti Tokat Gençlik Kolları Başkanı Mesut Aktürk, saldırının sadece savcıya değil aynı zamanda Türk yargısına, Türk demokrasisine ve tüm vatandaşlara yapıldığını vurguladı.
Gıyabi cenaze namazına Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve vatandaşlar katıldı.
- Erzincan
Savcı Kiraz için Erzincan'daki Camii Kebir'de de gıyabi cenaze namazı kılındı.
Namaza AK Parti İl Başkanı Orhan Bulut, MHP İl Başkanı Bekir Aksun ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cami imamı Adem Kocatürk namazın ardından birlik, beraberlik ve barış için dua etti.
- Yozgat
Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde Adliye girişinde Kaymakam Ahmet Dilsiz, Belediye Başkanı Hamdi Erdal, Cumhuriyet Başsavcısı Olcay Özdemir, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Melik Durmaz, Boğazlıyan, Çayıralan ve Sarıkaya ilçelerinde görev yapan hakim ve savcılar, Savcı Mehmet Selim Kiraz için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Başsavcı Özdemir, burada yaptığı konuşmada, Savcı Kiraz'ın şehit düştüğü terör saldırısını kınadı.
Konuşmaların ardından Boğazlıyan Merkez Camii İmamı Recep Uluışık, Savcı Kiraz ve tüm şehitler için Kur'an-ı Kerim okudu, ardından dua edildi.
Güncelleme (1 Nisan 2015, 14:30):
SAMSUN (AA) - Vezirköprü ilçesinde, İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısı kınandı.
Kaymakam Mahmut Kaşıkçı, Cumhuriyet Savcısı Hacı İbrahim Açıkel, Garnizon Komutanı Ömer Aydoğan, Belediye Başkanı Sadık Edis, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Karslı, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Önder Kürşat Mutlu, hakimler, savcılar, avukatlar ve idari çalışanlar Vezirköprü Adalet Sarayı önünde toplandı.
"Biz öldükçe çoğalırız" diyen Cumhuriyet Başsavcısı Hacı İbrahim Açıkel, "Hiçbir saldırı hiçbir baskı bizleri yıldıramaz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin değerli savcılarından Mehmet Selim Kiraz’ın başına gelen olayı esefle kınıyoruz" ifadesinde bulundu.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İlçe Müftü Vekili Mustafa Oğuz tarafından Kuran okundu.
Güncelleme (1 Nisan 2015, 14:30):
GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'de, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesi kınandı.
Gümüşhane Adliye Sarayı önünde, şehit savcı Kiraz için tören düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan törene, Cumhuriyet Başsavcısı Bozan Çevik, Ağır Ceza Mahkemesi ve Adalet Komisyonu Başkanı Muhammet Zafer Terzi, Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Başkanı İsmail Taştan, İl Jandarma Komutanı Albay Erdal Eren, Emniyet Müdürü Orhan Kar, hakimler, savcılar, avukatlar ve adliye personeli katıldı.
Başsavcı Çevik, yaptığı konuşmada, Türk adaleti adına daha güzel şeyler konuşmak için bir araya gelmek istediklerini belirterek, "Kusura bakmayın, biraz doluyuz. Gerçekten can evimizden vurulduk. Saat 12.00'de mesaisi bitmesine rağmen, işlerinin yoğunluğu nedeniyle 12.36’da görevinin başında bulunan ve tek işi adalet tesis etmek olan, bu uğurda çalışan İstanbul Cumhuriyet Savcımız Mehmet Selim Kiraz menfur bir saldırı sonucu katledilmiştir. Şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum. Başta eşi hakime hanım, çocukları, kederli ailesine Rabbimden sabır cemil niyaz ediyorum. Rabbim mekanını cennet etsin" dedi.
Türkiye'nin göbeğinde, en iyi korunan adliye saraylarından birinde böyle menfur bir saldırıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Çevik, "İnşallah büyüklerimiz de bu olaydan ders çıkaracak, hep beraber tüm yargı çalışanları olarak bizler de gerekli dersleri çıkarıp, bir daha bu tarz menfur saldırıların gerçekleşmesini önlemek amacıyla gerekli tedbirleri alacağız. Türkiye Cumhuriyeti devleti büyük bir devlettir, bu saldırılar hiçbir zaman bizim birliğimizi, beraberliğimizi bozamaz. Terörü tekrar lanetliyorum" diye konuştu.
Ağır Ceza Mahkemesi ve Adalet Komisyonu Başkanı Terzi ise hain bir saldırı sonucu meslek büyüğü Kiraz'ın şehit edilmesinden dolayı son derece üzgün olduğunu kaydederek, "Ne ilk ama inşallah son olacak bu saldırının biz adliye çalışanlarını, bu çalıştığımız yolda geri koymayacağını bütün arkadaşlarım adına özellikle belirtmek isterim. Kelimelerin nispeten kifayetsiz kaldığı bu günde gerek meslektaşımızın dostlarına gerek adliye camiamıza sabırlar diliyorum. Milletimizin, bizlerin başı sağ olsun" ifadesini kullandı.
Baro Başkanı Taştan da Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a yapılan saldırının tüm millete ve Türk yargısına yapıldığını belirterek, "Savcımızın şehit edilmesi nedeniyle son derece üzgünüz. Bu acı hepimizin acısıdır. Savcımızın, rehin alınıp şehit edilmesini şiddetle kınıyoruz. Türk yargısına yapılan bu haince, alçakça saldırıyı katiyen affetmeyeceğiz. Biz hukukçular olarak, şehit savcımıza Allah'tan rahmet, kederli ailesine, yakınlarına ve ulusumuza sabır, başsağlığı diliyoruz" dedi.
Tören, Gümüşhane Müftüsü Ercan Aksu'nun yaptığı duayla sona erdi.
Güncelleme (1 Nisan 2015, 15:00):
GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, İstanbul Adliyesi'nde, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın uğradığı menfur saldırı sonrası şehit edilmesinin kendilerini derinden üzdüğünü bildirdi.
Çimen, yaptığı yazılı açıklamada, toplumun tüm kesimlerini birlik ve beraberliğe davet etti.
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın uğradığı menfur saldırı sonrası şehit edilmesinin kendilerini derinden üzdüğünü belirten Çimen, şunları kaydetti:
"Biz bu saldırıyı sadece şehit savcımız Sayın Mehmet Selim Kiraz'a yönelik görmüyoruz. Bu saldırıyı bütün vatandaşlarımıza dönük bir saldırı olarak görüyoruz. Yapılan saldırıyı nefretle kınarken, şehit olan savcımız Kiraz'a Allah'tan rahmet, başta ailesi olmak üzere, meslektaşlarına, yargı çalışanlarına ve sevenlerine sabır diliyorum."
Güncelleme (1 Nisan 2015, 15:30):
TRABZON (AA) - Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, İstanbul Adliyesi'nde terör saldırısı sonucu şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz için taziye mesajı yayımlandı.
Genç, mesajında, şehit edilen Savcı Kiraz'a Allah'tan rahmet, ailesine, adalet camiasına, yakınlarına ve tüm vatandaşlara başsağlığı dilediğini belirtti.
Yaklaşan genel seçim sürecinde Türkiye'nin huzurunu ve güvenliğini hedef almış terör örgütlerinin, bu tür eylemler düzenleyerek devleti zayıflatma niyetinde olduklarını işaret eden Genç, şunları kaydetti:
"Görüşü ne olursa olsun vatandaşlarımızın bu kişi ve örgütlere karşı uyanık olması gerekmektedir. Türkiye'nin uzun zamandan beri özlem duyduğu siyasi ve toplumsal istikrarı sağlamış olması, Türkiye'ye düşman kesimleri ve özellikle terör örgütlerini rahatsız etmektedir. Türkiye otuz yıla yakın bir süre terör örgütleriyle mücadele etmiş, bu uğurda büyük acılar yaşamış ve terörden en çok zarar gören ülkelerin başında gelmektedir. Bu şer terör odakları, amaçları ne olursa olsun ilk önce layık oldukları cevapları devletimizden, sonra da halkımızın basiretli duruşundan alacaklardır."
Güncelleme (1 Nisan 2015, 15:30):
ZONGULDAK (AA) - Zonguldak Barosu, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit olmasıyla sonuçlanan terör saldırısını kınadı.
Barodan yapılan yazılı açıklamada, eylemin kabul edilebilir bir yönünün olmadığı belirtildi.
İstanbul Çağlayan Adliyesi'ndeki terörist saldırıyı kınadıkları ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Kanunların işlerliği yanında, hukukun genel ilkeleri, insan hak ve hürriyetleri, kamu yararı, mağdur, şüpheli haklarının yerli yerince işlemesi, adil yargılanmanın gerçekleşmesi adına çalışan, yargılama hizmetlerinin asli unsurlarından olan savcılık makamının bu terör eylemine muhatap olması hukuk düzenimiz ve sistemimizin sağlıklı işlemesine dair ve yargının asli unsurlarının yargısal faaliyetler içindeki konum, sorumluluk, görev ve yetkilerine yönelik toptan algı açısından ciddi sorunlarımızın olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Bu son yaşanan terörist girişiminin hiçbir aşamasında avukatlara ve mesleğe pay çıkartılmasını da kabul etmeyiz. Bu olayı şiddetle kınadığımızı ve lanetlediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Merhum savcımıza Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve yargı camiasına başsağlığı dileriz."
Açıklamada, 4 Nisan'da düzenlenmesi planlanan avukatlar balosunun iptal edildiği bildirildi.
Güncelleme (1 Nisan 2015, 16:00):
TRABZON (AA) - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ı şehit eden teröristlerden Şafak Yayla'nın babası Şinasi Yayla'nın, Trabzon'da bindiği otobüste para ödemek istemeyerek, kimliğini beyan etmesi üzerine vatandaşlarla tartıştığı bildirildi.
Trabzon Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, bazı internet sitelerinde "Savcıyı şehit eden teröristin babasına Trabzon’da meydan dayağı" ile "Savcıyı şehit eden teröristin babası Trabzon’da linç edildi" başlıklı haberlerin yayımlandığı belirtildi.
Açıklamada, İstanbul’da savcı Mehmet Salim Kiraz’ı şehit eden ve ölü olarak ele geçirilen teröristlerden Şafak Yayla'nın babası Şinasi Yayla’nın, sabah saatlerinde Trabzon Havalimanı'na gelerek ailesini cenazeyi almak üzere İstanbul'a gönderdiği ifade edildi.
Yayla'nın, eşini ve yakınını gönderdikten sonra memleketi Giresun’a dönmek üzere Ortahisar ilçesi Moloz mevkisinde bulunan otobüs durağına geldiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Burada bindiği otobüse para ödemek istememesi ve kimliğini beyan etmesi üzerine orada bulunanlarla arasında tartışma yaşanmıştır. Polisler olaya müdahale etmiş şahıs aşırı alkollü olması nedeniyle sakinleştirilmek üzere hastaneye götürülmüştür. Şafak Yayla, hastanede yapılan müdahale sonucu memleketine gönderilmiştir."
Güncelleme (1 Nisan 2015, 16:30):
SİNOP (AA) - Gerze Belediye Meclisi, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edildiği terör saldırısı kınandı.
Gerze Belediye Meclisi'nden yapılan açıklamada, Çağlayan Adliyesi'nde menfur terör saldırısı sonrasında görevi başında haince kurşunlanıp şehit edilen savcı Mehmet Selim Kiraz’a Allah’tan rahmet, kederli ailesine, yakınlarına, adalet camiasına ve milletimize sabır ve metanet dilenerek, terörün ve şiddetin her türlüsünü kınandı.
Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı da terörü lanetlediğini ve şehit olan Savcı Mehmet Selim Kiraz'a Allah'tan rahmet dilediğini ifade ederek, bu tür olayların bir daha yaşanmamasını temenni etti.
Güncelleme (1 Nisan 2015, 17:00):
KASTAMONU (AA) – İnebolu Adliyesi'nde görev yapan hakim, savcı ve avukatlar, İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısını kınadı.
İnebolu Cumhuriyet Başsavcısı Kerem Arabacı, İnebolu Adliyesi önünde yaptığı açıklamada, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın görevi başında haince ve alçakça şehit edildiğini belirterek, "Bu haber hepimizi büyük bir acıya ve üzüntüye boğdu" dedi.
Bu saldırıyı yapanların, amaçlarına ulaşamayacaklarını çok iyi bilmeleri gerektiğini ifade eden Arabacı, şunları söyledi:
"Bu menfur saldırı, terör eylemi, meslektaşlarımızı ve yargı mensuplarını korkutmayacak. Hak ve hukuk yolunda azimle çalışma kararlılığından da alıkoyamayacaktır. Bizler, hakimiyle, savcısıyla, avukatıyla ve tüm yargı camiasıyla bu hain saldırıyı lanetliyoruz. Ve şehidimize Allah'tan rahmet, meslektaşımız olan eşine, ailesine, yakınlarına ve tüm yargı camiasına başsağlığı diliyoruz."
Güncelleme (1 Nisan 2015, 17:30):
DÜZCE (AA) - Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici ve Düzce Baro Başkanı Ali Dilber, İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısında şehit edilen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz için mesaj yayımladı.
Keleş, mesajında, şehit savcı Kiraz'ın yakınlarına başsağlığı diledi.
Kiraz'ın şehit edilmesinin herkesi derin bir acıya boğduğunu vurgulayan Keleş, şunları belirtti:
"Terörün ve şiddetin karşısında, itidal ve sükunetle, birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları çerçevesinde birbirimize kenetlenmeli, barış ve huzur içinde yaşayacağımız bir ülke için daha çok çalışmalıyız. Savcı Kiraz'ı şehid edenler, birlik ve beraberliğimizi hedef alanlar, bu büyük devlet ve milletin bu acıya da yine birlikte göğüs gereceğini, şehidimizin ailesini ve çocuklarını bağrına basacağını göreceklerdir."
- Akçakoca Belediye Başkanı Yemenici
Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici ise savcı Kiraz'ın şehit edilmesini şiddetle kınadığını vurgulayarak, "Elim terör saldırısı sonucu şehit olan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun, kederli ailesinin ve milletimizin başı sağolsun" ifadesini kullandı.
- Baro Başkanı Dilber
Düzce Baro Başkanı Ali Dilber ise savcı Kiraz'a yapılan saldırının tüm yargı mensuplarına yapılmış bir saldırı olduğunu bildirdi.
Saldırıda şehit olan meslektaşları Kiraz'a, Allah'tan rahmet dileyen Dilber, şunları kaydetti:
"Milletimizi derinden yaralayan bu tür olayların bir daha yaşanmaması için adalet saraylarındaki güvenlik sorunlarının, yargının kurucu unsurları arasında ayrım yapılmadan, birlikte yapılacak çalışma ile ortadan kaldırılabileceğini, Türk Ceza Kanunu 6. maddeye göre, avukatların tıpkı hakim ve savcılar gibi yargı görevi yapan kişiler olduğu unutulmadan, bu konuda yapılacak her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu önemle vurgulamak istiyoruz. Hiçbir adaletsizlik, adalet dışı yollarla sağlanamaz."
Güncelleme (1 Nisan 2015, 18:00):
SAKARYA (AA) - Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit olmasıyla sonuçlanan terör saldırısı, Sakarya, Kocaeli, Bolu, Düzce, Kastamonu ve Zonguldak'ta bir grup yargı mensubu, avukat ve bazı sendikalar tarafından protesto edildi.
Sakarya Baro Başkanı Zafer Kazan, adliye binası önünde yaptığı açıklamada, Kiraz'ın, dün Çağlayan Adliyesi'nde terörist saldırı sonucu yaşamını yitirdiğini anımsattı.
"Savcımıza sıkılan kurşun hukuka sıkılmıştır. Zira hukukun ve adaletin dilinde silah, şiddet ve nefret yoktur. Savcımıza, Allah'tan rahmet diliyoruz. Sevenlerine, eş, dost, akrabalarına ve tüm hukuk camiasına başsağlığı diliyoruz" diyen Kazan, saldırı karşısında en güçlü tepkileri barolar ve avukatların vereceğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Silahla, şiddetle hak ve hukuk aradığını, adalet sağladığını düşünen bu zavallılar tüm topluma ve hukukçulara büyük bir tuzak kurmuştur. Bu tuzağı çok net bir şekilde görmek zorundayız. Gün, tüm hukukçuların birlik ve beraberlik günüdür. Bu katiller nasıl, ne şekilde girdi, silahı kim soktu gibi tartışmaların sonrasında avukatların hedef haline getirilmesi ise bu sığ ve basit tuzağa düşmek anlamına gelecek ve hukukçuları birbirine düşürecektir. Kimse bu çirkin oyuna gelmemelidir. Bu saldırı hepimize tüm hukukçulara yapılmış bir saldırıdır. Hukuka ve hukukçulara yapılan saldırılar sonrasında kimse kalmasa dahi barolar ve avukatlar bu saldırının peşini bırakmayacaktır. Korkmadan, çekinmeden hukuku ve hukukçuyu katleden katillerin karşısına dikilecek ve mücadele edecektir."
-Zonguldak
Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, adliye binası önünde yaptığı açıklamada, yargı camiası ve Türk milletinin büyük bir acıya katlandığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Şehit meslektaşımız yapmış olduğu görev nedeniyle hedef seçilmiş ve şehit edilmiştir. Kuşkusuz ki milletimiz ve özelde de yargı camiamızın içi kan ağlıyor. Ancak şu bilinsin ki, biz yargı mensupları olarak bu saldırılardan yılmayız. Geçmişte de bu tip saldırılar oldu. Meslektaşlarımız katledildi."
Adliyelerin güvenlik probleminin, avukatların üzerine atılabilecek bir sorun olmadığını vurgulayan Topuz, "Bu, işin kolaycılığı olur. Yekpare bir meseledir. Yargı aktörlerinin tamamı, güvenlik birimleri de üzerine düşeni yapmaları gerekir. Bizler bu menfur saldırıyı kınıyoruz. Aziz milletimizin, acımızı paylaştığını biliyoruz" dedi.
-Bolu
Bolu Adliyesi önünde toplanan grup, Kiraz'ın anına saygı duruşunda bulundu.
Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Yurtseven, Kiraz'ın İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde görevi başında ve makam odasında hain ve alçakça bir terörist saldırısı sonucu şehit olduğunu anımsatarak, bu olayın yargı camiasını üzüntüye boğduğunu belirtti.
Kiraz'a, Allah'tan rahmet, ailesine sabırlar, hukuk camiasına ve Türk milletine başsağlığı dileyen Yurtseven, "Adliye binalarımızın ve biz yargı mensuplarının, devlet tarafından korunması için gerekli tedbirlerin alınmasını ve bundan böyle yine korkmadan, sinmeden, kahramanca görev yapacağımızın bilinmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.
Bolu Barosu Başkanı Ferit Atalay ise Kiraz'ın yürüttüğü bir soruşturma gerekçe gösterilerek katledildiğini söyledi.
Türkiye'nin en büyük adliyesinde meydana gelen bu olayın, savcı, yargıç ve avukatların hiçbir can güvenliği bulunmadığının kanıtı olduğunu ileri süren Atalay, "Güvenlik gücünü, istihbaratını başka alanlara yönlendirerek savcısını, yargıcını korumasız bırakan, terör eylemlerinde ölen ve öldürülen her vatandaşla ilgili sıradanlaşmış söylemlerin arkasına sığınarak başarıyı skor anlayışına indirgeyen bu güvenlik anlayışı çağ dışıdır" dedi.
Daha sonra Kiraz için dualar okundu.
-Kocaeli
Kocaeli'nde Büro Memur-Sen Kocaeli Adliye Başkanlığı üyeleri, Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesine ilişkin basın açıklaması yaptı.
Adliye önünde toplanan grup adına konuşan Şafak Akdeniz, yargı camiası ve Türk milleti için acı ve üzüntülü bir gün olduğunu belirtti.
Şehit olan Kiraz'ın görevinin sadece adalet dağıtmak ve devlet adına kamunun hakkını savunmak olduğunu dile getiren Akdeniz, "Adaletin bir an önce tecellisi için gece gündüz demeden, aile ve çocuklarından fedakarlık ederek çalışan, isminin başında sadece savcı değil cumhuriyetin de bulunduğu ve bu sıfatlarla Cumhuriyetimizin, vatanımızın ve milletimizin uğrayacağı haksızlıklar karşısında en büyük savunucumuz olan ve bu görevi ifa ederken kalleşçe, alçakça ve ahlaksızca bir terör saldırısı sonucu Rahmet-i Rahman'a kavuşan Kiraz’ı rahmet ve dua ile anıyor, bu saldırıyı yapanları kınıyor ve lanetliyoruz” diye konuştu.
Akdeniz, terörün hiçbir bahanesi ve gerekçesinin olamayacağını sözlerine ekledi.
Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.
-Düzce
Düzce Adliyesi önünde toplanan Memur-Sen üyeleri adına basın açıklaması yapan İl Temsilcisi Ömer Faruk Çelebi, Kiraz'ın, dün Çağlayan Adliyesi'nde terörist saldırı sonucu yaşamını yitirdiğini belirtti.
Kiraz'ın 14 yıllık savcı olduğunu anımsatan Çelebi, şöyle konuştu:
"Dün adliyede Berkin Elvan ile ilgili soruşturmayı bahane ederek savcımız Mehmet Selim Kiraz'ı şehit ettiler. Eylem sırasında Berkin Elvan'ın sapanla taş atan fotoğrafını da duvara asan teröristler vahşi yüzlerini bir kez daha göstermiş oldular. Berkin Elvan üzerinden siyaset yapmaya devam eden "Gezici" zihniyet sonunda işi bu ülkenin dürüst bir savcısını şehit etmeye kadar götürdü. Birkaç ağaç için ülkeyi ateşe vermekten çekinmeyen bu zihniyet maalesef milletimizin vicdanını yeniden kanatmıştır."
Eyleme lise öğrencilerinin de katıldığı görüldü.
Grup, açıklamanın ardından sloganlar atarak dağıldı.
-Kastamonu
Kastamonu Adliyesi bahçesinde toplanan yargı mensupları ve avukatlar tarafından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Kastamonu Cumhuriyet Başsavcısı Bülent Kantarcı, burada yaptığı açıklamada, dün saldırıda şehit olan Kiraz'ı rahmet ve saygıyla andıklarını söyledi.
Bu olayın sadece meslektaşlarına yapılan bir saldırı olmadığına işaret eden Kantarcı, şöyle konuştu:
"Medyada izlediğimiz görüntüler hafızalarımızdan silinmeyecektir. Arkadaşımızın makamında kafasına yöneltilmiş olan silah, aslında milletin vicdanı olan yargının ve dolayısıyla milletin kafasına yöneltilmiş olan silahtır. Türk milleti, tarihten beri birçok saldırıya maruz kalmıştır. Dün Çanakkale'de milletimize uzanan el neyse, bugün cumhuriyet savcımıza uzanan el de aynı eldir. Bu, Türk miletinin kaderine, tarihine ve namusuna uzanan eldir. Yargı camiası olarak üzüntülüyüz, saldırıyı lanetliyoruz."
Kastamonu Barosu Başkanı Mehmet Çiftçi de saldırıyı şiddetle kınadığını vurguladı.
Bu eylemlerin, devleti yıpratmaya ve adalete olan inancı zayıflatmaya yönelik olduğuna işaret eden Çiftçi, "Terör örgütünün paçavralarının asılarak çektikleri fotoğrafların kamuoyuyla paylaşılması bu düşüncelerimizi doğrulamaktadır. Şu iyi bilinmelidir ki, yargının tüm unsurları, bir bütün olarak dimdik ayaktayız. Şehidimize üzüldük, ama bu adalet görevimizi yerine getirmekte, adaleti tecelli ettirmekteki gayretimizde hiçbir şey kaybettirmeyecektir" değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan Nasrullah Camisi'nde Kiraz için gıyabi cenaze namazı kılındı.
Güncelleme (1 Nisan 2015, 18:30):
TOKAT (AA) - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit olmasıyla sonuçlanan terör saldırısı, Tokat'ın Turhal ilçesinde protesto edildi.
Turhal Adalet Sarayı önünde buluşan Turhal Cumhuriyet Başsavcısı Neceattin Öztürk, hakimler, savcılar ve avukatlar, saldırıyı kınadı.
Öztürk, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'ye başsağlığı diledi. 31 Mart'ın yargı camiası için karanlık bir gün olduğunu belirten Öztürk, şöyle devam etti:
"Ancak şehidimiz şehitlik mertebesine ulaştığı inancımızdan dolayı da bir o kadar da şerefli bir gündü. Adalet adamı olan şehidimiz adalete hizmet ettiği bir sırada, adaleti tesis etmeye çalıştığı bir sırada bu hain saldırıya maruz kalmıştır. 'Adalet mülkün temelidir' sözü boşuna söylenmiyor. Her daim bizler de söylüyoruz. Adalet her şeyin temelidir. Toplumun, milletin, devletin temeli adalettir. Adalet varsa huzur vardır, mutluluk vardır, refah vardır."
Adalete hizmet etmeye devam edeceklerini vurgulayan Öztürk, "İnşallah bu tür acı bir olay bir daha yaşanmaz. Son olarak bunu da belirtmek istiyorum. Bir bayrak yarışıdır. Dün bir şehit verdik. Ancak arkasından ben inanıyorum ki, onlarcası, yüzlercesi gelecek. Bu bayrak hiçbir zaman yere düşmez" dedi.
Öztürk, 01 Nisan 2015 tarihinin birliğin, beraberliğin sağlandığı bir gün olması gerektiğini ifade etti.
Konuşmanın ardından şehit savcı Kiraz için saygı duruşunda bulunuldu.
Güncelleme (1 Nisan 2015, 19:00):
KARABÜK (AA) - İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısında şehit olan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz için Karabük'te gıyabi cenaze namazı kılındı.
AK Parti Karabük Gençlik Kolları tarafından organize edilen ve 100. Yıl Mahallesi Pazaryeri Camisi'nde kılınan cenaze namazına çok sayıda vatandaş katıldı.
Namazın ardından AK Parti Karabük Gençlik Kolları adına basın açıklaması yapan Seyfullah Başyiğit, terör saldırısı sonucu şehit edilen Kiraz'a Allah'tan rahmet, kederli ailesine başsalığı dilediklerini söyledi.
Terör eylemlerinin bir daha yaşanmamasını temenni ettiklerini dile getiren Başyiğit, "Ellerinde sapan, sopalar ve taşlar ile devlet görevlilerini hedef alan kişilerin birer halk kahramanı olarak gösterilmesinin bir sonucu olarak görüyoruz bu eylemi. Parçalanmaz bütünlüğümüze zarar vermek isteyenlerin hayalleri suya düşecektir. Görevleri başında şehit edilen asker, polis, savcımızı ve vatandaşımızı asla unutmayız" ifadelerini kullandı.
Gruptakiler, tekbir getirip bir süre slogan attıktan sonra dağıldı.
Güncelleme (1 Nisan 2015, 20:00):
ZONGULDAK (AA) - Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, "Şehit meslektaşımız yapmış olduğu görev nedeniyle hedef seçilmiş ve şehit edilmiştir" dedi.
Topuz, Adliye binası önünde yaptığı açıklamada, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın, dün Çağlayan Adliyesi'nde terörist saldırı sonucu yaşamını yitirdiğini belirtti.
Yargı camiası ve Türk milletinin büyük bir acıya katlandığını ifade eden Topuz, şöyle konuştu:
"Şehit meslektaşımız yapmış olduğu görev nedeniyle hedef seçilmiş ve şehit edilmiştir. Kuşkusuz ki milletimiz ve özelde de yargı camiamızın içi kan ağlıyor. Ancak şu bilinsin ki, biz yargı mensupları olarak bu saldırlardan yılmayız. Geçmişte de bu tip saldırılar oldu. Meslektaşlarımız katledildi. Bu meslektaşlarımızın içerisinde hakim, savcı ayrımı yapmaksızın tüm yargı mensuplarının avukat meslektaşlarımızda dahil edebiliriz. Bizlerin bu saldırılar bir ve birlik olma noktasındaki gayretimizde eksilmeye sebebiyet vermez. Herkes bilir ki biz yargı mensupları Peygamber postunda otururuz. Oturduğumuz posta bizim kanımızı bulaştıranlara dahil adaletimizi dağıtmaktan imtina etmeyiz. Nitekim güvenlik güçleri bu olayın faillerini ölü olarak ele geçirdi. Bu olaya karışan diğer failleri de bize getirecek arkadaşlar. Biz yine bir meslektaşımızı, kardeşimizi, arkadaşımızı şehit edenlerin, o eli kanlı teröristlerin hakkında da adalet dağıtma konusunda ufak bir tereddüt göstermeyiz. Bizim de kaderimiz bu olsa gerek."
Adliyelerin güvenlik probleminin, avukatların üzerine atılabilecek bir sorun olmadığını vurgulayan Topuz, "Bu işin kolaycılığı olur. Yekpare bir meseledir. Yargı aktörlerinin tamamı, güvenlik birimleri de üzerine düşeni yapmaları gerekir. Sizler bu menfur saldırıyı kınıyoruz. Aziz milletimizin acımızı paylaştığını biliyoruz" dedi.
Güncelleme (2 Nisan 2015, 07:30):
GÜMÜŞHANE (AA) - AK Parti Gümüşhane İl Başkanı Hakkı Gündüz, Türkiye'ye yönelik insanlık dışı saldırıların geçmişte gereken cevabı aldığını, şimdi de alacaklarını belirtti.
Gündüz, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Adliyesi'ndeki saldırı sonucu Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesinden büyük üzüntü duyduğunu, saldırıyı nefretle kınadıklarını vurguladı.
Terör saldırılarının amacının ülkenin huzur ve istikrarını bozmak, toplumda korku havası ve kaos ortamı yaratmak olduğunu ifade eden Gündüz, şunları kaydetti:
"Yaklaşan seçimler öncesinde ülkedeki istikrarı bozucu, seçim ortamını sabote etmeyi amaçlayan eylemleri kınıyoruz. Bu süreçte herkes daha soğukkanlı ve sağduyulu olmalıdır. Sorunların çözümünün adaletten ve hukuktan geçtiği bir an olsun unutulmamalıdır. Terörle mücadelede asla yılgınlığa kapılmayacağız. Terör en ağır karşılığını mutlaka bulacaktır. Türkiye'ye yönelik bu insanlık dışı saldırılar, geçmişte gereken cevabı aldılar, şimdi de alacaklardır. Bu lanetli terör odaklarına gereken cevap zaten verilmektedir, verilecektir. Biz hükümet olarak milletin hayrına olan hiç bir adımı atmaktan geri durmayız. Gün birlik ve beraberlik günüdür. Eğer bir şey biliyorsanız, gelin hep birlikte ortak duruş sergileyelim. AK Parti ailesi olarak terör saldırısını nefretle kınıyor, saldırıda şehit olan Savcımız Mehmet Selim Kiraz'a Allah'tan rahmet, ailesine, adalet camiasına ve milletimize sabır ve başsağlığı diliyoruz."
Güncelleme (2 Nisan 2015, 07:30):
TRABZON (AA) - Trabzon Barosu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit olduğu saldırıyı kınadı.
Barodan yapılan yazılı açıklamada, terörün her türlüsünün lanetlenmesi gereken bir insanlık suçu olduğu ifade edilerek, teröristlerin hain emellerine ulaşmasına mani olmanın ilk şartının sağduyulu hareket etmek olduğu vurgulandı.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu menfur olay yargının tüm unsurlarını, milletimizi ve devletimizi hedef almıştır. Henüz acılar çok taze ve konu tam aydınlatılamamışken, suçta kullanılan silahların avukat cübbesi giyilerek adliyeye sokulduğu, avukatların teröristlere yardımcı olduğu intibasını uyandıracak mesnetsiz açıklamalar kabul edilebilir değildir. Zira avukatlar, hakimler ve savcılar gibi yargının kurucu unsurlarından birisidir ve bir yargı çalışanına yönelik bu saldırı, en başından beri avukatlara yapılmış gibi kabul edilmiş, tüm barolar ve avukatlar tepkilerini şiddetli bir biçimde ortaya koymuşlardır."
















































































































































































































