Fikir
Giriş Tarihi : 25-06-2019 11:07   Güncelleme : 25-06-2019 11:07

İstişare, istişare, istişare!

Mübarek Milletimiz, istikrarı pek sevmez, sürekli bir aksiyon peşindedir, yerinde duramaz, daima adrenalin salgılanması arzusundadır.

İstişare, istişare, istişare!

Sükun, istikrar, barış, esenlik ona biraz yabancıdır.

Tez unutur, unuttuğunu hatırlaması için 7 rihter ölçekli bir hatırlatmaya muhatap olması gerekir.

Daima 90+5'de gelecek galibiyet golü ihtimaliyle gerim gerim gerilir.

"Kervan yolda düzülür" der ve apar topar çıkar yola, menzile yıkık dökük varır, toparlamayı arzulayanlara "atasözümüze karşı mı çıkıyorsun?" Deyip kızar, ne toparlar, ne toparlattırır, sonra da "niye böyle oldu?" diye kara kara düşünür, düşündüğü an daima geç kalmıştır, uyarılar da sakız gibi çiğnenmiş, bayatlamıştır artık...

Onu yönetenler de ondan olduğundan pek farkı yoktur demek ki, asılır hataları yapmakta şiddetle ısrar eder.

Osmanlı devam-ı devlet, mülk ü millet için icabında evladını boğazlamayı kaçınılmaz görmüştür, çünkü evlad u ıyal gibi ayak bağı bulunmaz, çünkü sevgi tuzağıyla bağlıdır insan onlara. Kim ki yitirmiştir, ayağı bu bağa takıldığı içindir.

Allah Kur'an-ı Aziminde bizi daima uyarmıştır:

Eşleriniz ve çocuklarınız birer fitnedir, birer imtihandır. Eşinizi ve çocuğunuzu sevin denmez bize, daima onlara karşı uyanık olmaya çağırır bizi, daima uyanık, çünkü Sevgi gibi bir köreltici vardır onlarla aramızda.

Milletini yönetenlerin evladı, eşi, çocuğu, torunu olmaz, milleti onun her şeyidir; tarihe bakıldığında görülen şudur: Bir devletimiz çöktüyse daima içerdendir, dışarıdan değil; Türkün Türk'ten kavi düşmanı yoktur.

Aile bağları sevgiyle körelttiği için o bağa çok dikkat gerekir,

"Her şey için mani, ilim için mevani (engeller) vardır, birinci mevani de ehl u iyaldir" denir, ilim için mani olan siyaset ve idare için de öyledir.

Kabına sığmayan milletimiz ve yöneticilerimiz, geçmişi hızla unuttuğu için sık sık aynı hataları tekrarlar:

 Unutmamak ve unutturmamak için ne lazımdır? Midas ne yapmıştı da asla geçmişini unutmamıştı, bunu hatırlamak lazım. Her unutulanı tekrar hatırlamak için artık ağır bedeller ödemekten kurtulmak lazım, sokma akılla 3 adım gidileceğini unutmamak lazım; tedbir gibi akıl olmaz, bunu da unutmamak lazım!

İstişare, istişare, istişare...

Prof. Dr. Dursun Ali Tökel – Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi  - Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim üyesi

adminadmin