Güncel
Giriş Tarihi : 12-06-2015 12:30   Güncelleme : 12-06-2015 12:30

"Karne hediyeniz sevgi ve övgü olsun"

AMASYA (AA) - MÜMİN ALTAŞ - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof

AMASYA (AA) - MÜMİN ALTAŞ - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Öner, öğrencilere karne hediyesinin abartılmamasını, sevgi ve övgünün ön plana çıkarılmasını önerdi.

Prof. Dr. Özgür Öner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuğun karne aldığında başarısının mükafatlandırılmasının doğru bir davranış olduğunu söyledi.

Çocuklara hediye verme konusunda önemli bazı yanlışların yapıldığına işaret eden Öner, şöyle konuştu:

"Büyük hediyeler çocuklarda tamamen motivasyonun dışsal olmasına yol açabilir. Herhangi bir çalışma ve başarının devamlılık sağlaması için buna yönelik motivasyonun içsel olması lazım. Kişinin kendi tatminiyle ilişkili bir şey olmalı. Dışarıdan tabii ki övgü almak herkesin istediği bir şey ama bunun çok büyük boyutlarda maddi değeri, büyük hediyeler olması motivasyonu tamamen dışsal bir kaynağa bağlı hale getiriyor. Bu çok istenen bir şey değil."

Öner, bazı ailelerin bu tür durumlarda kendilerini zorladığını, normal şartlarda uygun görmeyecekleri hediyeleri aldıklarını belirtti. 

Söz verip yapmamanın da çocuğun güvenini sarsacak bir durum ortaya çıkardığını anlatan Öner, şunları kaydetti:

"Büyük hediyeler vermek yerine çocuk bu tip bir şeye erişmek istiyorsa ona verilen harçlıkları biriktirip alması ve üstüne bir şekilde yardımcı olunacağının söylenmesi daha uygun. Ödüllendirme durumunu aileler çok abartmaya başladı. Her hareketinde 'alkışlamak, bravo' demek doğru değil. Böyle olduğunda çocuk o abartılı övgüyü dışarıda normal şartlarda alamayacağı için devamlı bu beklenti içinde olup hayal kırıklığına uğrama durumu var. Dalgalanmadan belli bir ortalamada gitmek gerekir. Çocuğun başarısı karşısında çok büyük bir hediye önüne koyarsanız amacına ulaşamaması durumunda çok ciddi bir ceza vermiş oluyorsunuz. O da çok uygun bir şey değil."

- Hediye övgü üzerinden olmalı

Prof. Dr. Özgür Öner, okul başarılarını hediye tarzı şeylere bağlama yerine bunun büyük oranda övgü üzerinden olması gerektiğini aktardı.

Çocuğun başarısı karşısında uygun ve abartısız bir övgü ve destek alması gerektiğine dikkati çeken Öner, şunları kaydetti:

"Çocuğunuzun dersleri çok iyi ama büyük sorunlar çıkartıyor. Bu durumda da hediye alacak mısınız? Çocuğun bütün davranışlarına bakmadan sadece akademik başarıya büyük bir hediye bağlamak uygun değil. Dışsal motivasyonla sağlayan şey kesildiği zaman bunu devam ettirmek için gerekçe kalmaz. Ödül kesildiğinde o davranış yok olur. Akademik başarıdan daha çok çocuğun gösterdiği gelişme ve gayreti de önemli. İnsan çocuğuna iyi bir hediye de alabilir ama bunun neye bağlı olduğunu kişinin çok iyi anlaması lazım. Bir süre sonra başka bir şey daha almanız gerekiyor. 2-3 asgari ücret değerinde bir hediye aldığınız zaman hayatının pek çok zamanında nasıl tatmin olacağını düşünmeniz lazım. İnsanların bunlara devamlı ulaşması kolay değil."

Öner, çocukla olan ilişkide ebeveynlerinin onu sevdiğini, desteklediğini bilmesinin esas olduğunu vurgulayarak "Çocuk onunla gurur duyduğunuzu bilmeli. Önemli olan nokta bu. Geri kalanlar işin aksesuar tarafı. Sevgi destek ve saygı olmadığı zaman bu tip hediyelerin ömrünün çok kısa olduğunu görüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

adminadmin