Dünya
Giriş Tarihi : 14-07-2022 15:55   Güncelleme : 14-07-2022 15:55

Komençero Lideri Ankara’da!

Oturma izni bulunduğu KKTC’de yakalanarak Türkiye’ye gönderilen Avustralya vatandaşı Mark Douglas Buddle ile ilgili bilgi kirliliği devam ediyor.

Komençero Lideri Ankara’da!

Tek kaynaktan yayıldığı izlenimi veren haberler olayın perde arkasını aydınlatmak yerine önemli ayrıntıların üzerini örtüyor. Türk medyasının haberleriyle Avustralya ve İngiltere medyasının haberleri tamamen farklı.

BUDDLE TUTUKLU DEĞİL

KKTC’de tutuklanarak Ankara’ya gönderilen Mark Douglas Buddle’ın tutukluluğunun devam ettiği hatta özel bir hücrede kaldığı yazılıyor. Bu doğru değil. Buddle, Ankara’da ve tutuklu değil.

KIRMIZI BÜLTEN Mİ MAVİ BÜLTEN Mİ?

Buddle’ın 2016’dan bu yana kırmızı bültenle arandığı yazılıyor. İnterpol kayıtlarına göre Buddle hiç kırmızı bültenle aranmadı. Buddle ile ilgili Mavi Bülten var. Mavi Bülten, yeri ve kimliğinin tespiti amaçlı düzenlenir. Yakalanması, sınır dışı edilmesi, ülkeye giriş ve çıkışının engellemesini kısıtlayıcı bir hüküm içermez.

AVUSTRALYA’NIN İADE TALEBİ YOK

Film gibi bir operasyonla yakalanan Buddle’ın işlemlerinin ardından hemen Avustralya’ya iade edileceği yazıldı. Buddle yakalanalı bir hafta oldu ama hala iade edil(e)medi. Avustralya’nın önemli medya kuruluşlarından dailytelegraph.com.au sitesinde yer alan habere göre, Avustralya polisinin Buddle’ı iade talebi yok.

BUDDLE UYUŞTURUCU BARONU MU?

Buddle’ın uyuşturucu baronu olduğu ifadesi sadece Türkiye ve KKTC medyasında geçiyor. Uluslararası haber ajansları, Avustralya ve İngiltere medyası bu ifadeye yer vermiyor. Buddle’a yönelik resmi suçlamalar; Avustralya'da faaliyet gösteren bir motosiklet çetesinin (Comancheros) eski üyesi olduğu, yasadışı mal ithalatı ve dağıtımı, Orta Doğu'daki şirketler ve inşaat projeleri aracılığıyla kara para aklamayı içeren faaliyetler olarak sıralanıyor.

BUDDLE TÜRKİYE İÇİN TEHLİKELİ Mİ?

Ankara Bölge İdare Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi’nin kararına göre, Buddle Türkiye'de bulunduğu sürece hakkında adli ve idari bir soruşturma veya kovuşturma bulunmadı. Genel güvenlik bakımından tehdit oluşturduğuna dair somut, net ve teyide muhtaç olmayacak şekilde bir tespit mevcut değil.

BUDDLE TÜRK VATANDAŞI OLDU MU?

Buddle’ın KKTC’nin yanı sıra Türkiye’de de yatırımları var. Yasal yollarla Türkiye'ye geldiği ve 2016 yılında bir şirketin 3 bin adet hissesini satın alarak ticari faaliyete başladı. 2020 yılında, İstanbul’un X ilçesinde bulanan taşınmazı ikamet amaçlı satın alarak yatırımcı olduğuna dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yaptığı başvuru üzerine, Türk Vatandaşlığı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20.maddesinin 2.fıkrasının (b) bendi gereği edinim tarihinden itibaren üç yıl içerisinde satmayacağını taahhüt ettiğinden bahisle 25.11.2020 tarihinde uygunluk belgesi verildi. Ancak Türkiye’ye girişiyle ilgili tahdit kodu konulduğu için henüz Türk vatandaşı olamadı.

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN