Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 16-03-2021 07:51   Güncelleme : 16-03-2021 07:51

Kudüs neden önemli!

Kudüs'te yarım asırdır devam eden işgal, ABD'nin burayı İsrail’in başkenti olarak tanımasıyla yeni bir safhaya girdi. Türkiye ve Arap ülkelerinde büyük öfke, Batı ülkelerinde ise endişe yaratan kararın Ortadoğu'da yeni şiddet olayları yaratabileceğinden kaygı duyuluyor...

Kudüs neden önemli!

Uluslararası toplumun tepkisini çeken  Trump,  bölgenin kaosa sürükleneceği ve İsrail-Arap ihtilafının daha da çözümsüz hale geleceği uyarılarına rağmen ABD'nin Kudüs'ü, resmen İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıkladı. Trump'ın bu kararıyla, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan tarihteki ilk ülke ABD oldu.

Kudüs neden önemli sorusuna gelince;Üç semavi dinin de Kudüs'te kutsal mekanlarının bulunması, kentin tarih boyunca uluslararası öneme sahip olmasına yol açtı. Kudüs, üç semavi din olan İslam, Yahudilik ve Hristiyanlık için çok kutsal yerleri içinde barındırıyor. Kutsal yerlerin önemli bir kısmı Doğu Kudüs'te yer alıyor. Kudüs'ün içinde binlerce yıllık tarihi barındıran dar sokaklarla dolu Eski Kenti, dört ana bölümden oluşuyor. Bunlar Müslüman, Yahudi, Hristiyan ve Ermeni mahalleleri olarak sıralanıyor.

 Müslümanlar için en kutsal yerlerden biri kabul edilen Mescid-i Aksa ve Kubbet'üs Sahra'nın bulunduğu Harem-üşŞerif, Doğu Kudüs'te yer alıyor. Hz. Muhammed Peygamber'in buradan göğe yükseldiğine inanılıyor.

 Yahudiler için Mescid-i Aksa'nın hemen altında yer alan ve Süleyman döneminde yapılan tapınağa ait olduğuna inanılan Ağlama Duvarı yer alıyor. Burası Yahudilik inancının en kutsal mekanı.

 Hristiyanlar içinse Kudüs'te bulunan Kutsal Kabir Kilisesi'nde İsa Peygamber'in çarmıha gerildiği ve kabrine konulduğu düşünülüyor. Bu kilise, aralarında Rum Ortodoks Patrikhanesi, Roma Katolik Kilisesi ve Ermeni Patrikliği'nin de olduğu farklı mezheplerin temsilcileri tarafından yönetiliyor.

 ABD, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ilk ülke

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN