Samsun Haber
Giriş Tarihi : 30-09-2014 23:34   Güncelleme : 30-09-2014 23:34

KURBANLIK HAYVAN PAZARLARI DENETLENDİ

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Bekir Karaosmanoğlu ve veterinerlerle birlikte kurban pazarlarını denetledi

KURBANLIK HAYVAN PAZARLARI DENETLENDİ
Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Bekir Karaosmanoğlu ve veterinerlerle birlikte kurban pazarlarını denetledi.
Kurban pazarı denetimiyle ilgili açıklama yapan İl Müdürü Kadir Güven, “Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvan satış yerleri sürekli izlenerek salgın ve bulaşıcı hastalıklar yönünden sağlık taramalarımız aralıksız devam etmektedir. Şu ana kadar hayvan sağlığı ve halk sağlığını tehdit edecek bir sağlık problemi ile karşılaşılmamıştır. Bu kontroller bayram süresinde de devam edecektir. Kurbanlık satıcı ve alıcılarına yönelik olarak bastırılan bilgilendirme materyalleri kurban satış yerlerinde dağıtılmıştır. Aynı zamanda web sayfamızda yayınlanan bu eğitim materyalleri ilgili herkes için iyi bir kurbanlık kılavuz niteliğindedir. Kurban Bayramı süresince kurbanlık kesim ve satış yerlerinden gelecek ihbarları müdahale etmek amacıyla İl/ İlçe Müdürlüklerimizde nöbetçi veteriner hekim bulundurulacaktır. Nöbetçilerin çizelgesi ve iletişim bilgileri İl Müdürlüğümüz web sayfasında yayınlanacaktır. Kurbanlık nakledilecek hayvanlar küpeli, şap hastalığına karşı aşılı olmalıdır. Nakil araçları nakil öncesi ve sonrasında mutlaka temizlenip dezenfekte edilmelidir. Samsun il sınırları içinde nakil sırasında ve pazara girişte büyükbaşlarda pasaport ve küçükbaşlarda nakil belgesi; il dışına nakledilecek hayvanlarda ise bu belgelerin yanı sıra veteriner sağlık raporu bulundurulmalıdır. Küpesiz, pasaport/nakil belgesi/veteriner sağlık raporu olmayan hayvanlar nakledilemez ve kurbanlık pazara satışı yapılamaz. Hayvancılık işletmelerinde doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanların Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen ve müdürlüğümüz web sayfasında yayınlana yerlerden ve özel kurbanlık kesimi yapılacak işletmelerden alınmasına dikkat edilmelidir. Kurbanlık pazarlarda satılan hayvanların sağlık durumlarında görülen değişiklik derhal pazar yetkililerine, zabıtaya ya da İl/İlçe Müdürlüklerine ihbar edilmelidir. Kurbanlık satış yerlerinde satılmayıp il dışına götürülecek hayvanlar için mutlaka veteriner sağlık raporu alınmalıdır. İl içinde ise pasaport veya nakil belgesi yeterli olmaktadır” dedi.
Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilecek hususlara değinen Güven, şunları kaydetti: “Sağlıklı, besili, kulak küpesi bulunan, pasaport/veteriner sağlık raporu/nakil belgesi olan, öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanlardan seçilmeli, çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salya ve gözde akıntı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar ile gebe veya yeni doğum yapmış, çok genç veya gelişimini tamamlamamış hayvanlar ile damızlık değeri yüksek dişi hayvanlar kurbanlık olarak seçilmemelidir. Kurban hizmetleri komisyonunca belirlenen kurbanlık kesim yerleri müdürlüğümüz web sayfasında yayınlanmıştır. Buna göre, şehir ve kasabalarda belirlenen bu yerlerin dışında kurbanlık kesimi yasak. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık kesime izin verilmeyecek. Önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerleşim birimleri ile daha önce köy statüsünde olan mahallerde ise kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak kesilmelidir. Kurbanlık kesimler ehil kişilerce yapılmalı, kesimlerde hayvan refahı ilkelerine göre hareket edilerek kesimin hayvana eziyet edilmeden tamamlanması, temizlik ve hijyene dikkat edilmesi, iç organlar karkasa bir bulaşma olmadan çıkarılması önemlidir. Etlerin muhafazası ise ayrıca bir ehemmiyet arz etmekte olup azami dikkatli olunmalıdır.”
adminadmin