Güncel
Giriş Tarihi : 28-09-2020 08:26   Güncelleme : 28-09-2020 08:34

Kurupelit Marinası İçin ODTÜ İnşaat Mühendisliği Kıyı Yapıları Laboratuvarı Çözüm Üretebilir!

Yüksek Mimar ve Şehir Plancısı Embiya Sancak, yanlış projelendirildiği için doldurulması düşünülen Samsun Kurupelit Marina ve Yat Limanı için Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kıyı Yapıları Laboratuvarından destek alınmasının meseleyi çözebileceğini kaydetti.

Kurupelit Marinası İçin ODTÜ İnşaat Mühendisliği  Kıyı Yapıları Laboratuvarı Çözüm Üretebilir!

ODTÜ Kıyı Yapıları Laboratuvarı ne iş yapıyor;

Dalga Hidrodinamiği: Dalga hareketi ile ilgili temel problemler, dalga kuvvetleri, dalga-yapı etkileşimi.

Rüzgar Dalgaları: Dalga iklimi, dalga tahmini, dalga istatistikleri, dalga spektrumu, dalga ölçümleri üzerine çalışmalar.

Kıyı Hidroliği: Deniz akıntılarının, gelgit, rüzgarla sürüklenen akıntıların ve dalga hidrodinamiğinin ölçümü ve matematiksel modellenmesi, su seviyesindeki değişimler, katmanlı akış.

Kıyı Sedimantasyonu: Kıyı sediman taşınımı, deniz tabanı, kıyı çizgisi ve kumul değişimleri, liman ve nehir ağızlarında birikinti oluşumunu önleme, tarama.

Kıyı Kirliliği: Kirleticilerin denizlerde taşınımı ve yayılımı, derin deniz deşarjı yapılarının matematiksel modellenmesi ve planlanması, su alma yapıları.

Kıyı ve Liman Yapıları: Taş dolgu dalgakıranlar, keson ve kompozit dalgakıranlar, yüzer dalgakıranlar, rıhtımlar ve iskeleler, kazıklı yapılar, açık deniz yapıları, su altı boru hatları, deniz yapılarının sismik tasarımı.

Liman Mühendisliği: Liman planlaması, ekonomik çalışmalar, simülasyon, fizibilite çalışmaları, limanların operasyonel planlaması, limanlar içindeki salınımlar ve akımlar, liman kirliliği, gemi yanaşma yükleri.

Saha Ölçümleri: Dalga, rüzgar, akım, gelgit, kum taşınımı, kumsal topografyası ölçümleri.

Dalış Denetimi: Kıyı ve deniz yapılarının su altı video kameralar ile araştırılması ve dokümantasyonu.

Denizel Afetler Etki Değerlendirmesi: Afetlere karşı dayanıklılık, deniz seviyesinin yükselmesi, tsunamilerin oluşumu, gelişimi ve etkileri, fırtınalar ve tropikal fırtınalar, fırtına kabarması, uygun maliyetli çözümler, erken uyarı sistemleri.

Kıyı Alanları Yönetimi: sürdürülebilir kaynak kullanımı ve ekolojik mühendislik çözümleri; taşıma kapasitesi analizleri; plaj yönetimi, deniz ve kıyı koruma alanları yönetimi, kırılganlık ve risk analizleri

Denizel Yenilenebilir Enerji: açık deniz rüzgar enerji potansiyeli, dalga enerjisi potansiyeli, akıntı enerjisi, osmotik enerji, alan seçimi

Tsunamiler ve tropikal fırtınalar: Tsunamiler ve tropikal fırtınaların modellenmesi, tehlike değerlendirmesi, risk değerlendirmesi, azaltma stratejileri

Recep YAZGANRecep YAZGAN