Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 01-12-2020 08:55   Güncelleme : 01-12-2020 08:55

Maarif Televizyonu

Maarif Televizyonu

Televizyon, bir kitle iletişim aracı olarak aynı zamanda bir sihirli kutu. Toplumu ve insanı araçsallaştırmaktan tutun da,  icad edildiği kapitalizmi yeniden üretmesi gibi çok çeşitli sistem eleştirileri mevcuttur. Kitleleri pasifize edip,  tüketici bireyler haline getirerek reklam sektörüne pazarlamak gibi bir fonsiyon icra ettiği de sistemik televizyon eleştirileri arasındadır. Kaldı ki bu reklam sektörü de kontrol ettiği finansman gücü ile televizyonların program muhtevalarını kontrol ya da manipüle edebilmektedirler.

Günümüzde şekvacı olduğumuz, genel örf ve cemiyet yapımızla uyumlu görmediğimiz bir çok televizyon programının arkasında, içeriden  ve dışarıdan reklam veren bazı  sermaye gurupları ve mütegallibe yapıların  olduğu, tahminden öteye malum olmaya başlamıştır. Reklam verenlerin,  televizyon yöneticileri ile örtülü/açık reklam mutabakatları mevcuttur. Yazılı olmayan anlaşma kısımlarında ‘sizinle bu sene reklam anlaşması yaparak  çalışacağız. Bunun karşılığında ayakkabı ile girilen ev ve farklı aile ilişkilerini yansıtan (‘aile programı’ adıyla bilinen malum programlar) programlar yapın.’’ şartları ile televizyonlar ve program muhtevaları yönlendirilmektedir/yönlendirilebilmektedir.

Cemiyetimizin son kalesi aile, çarpık örnekleri barındıran kadın programları ile yine belli sermaye kesimlerinin kontrol ettikleri tüketim düzenini baskısı altındadır. Yozlaşmış örnekleri evlerimize boca eden televizyon programların belli merkezlerin yönlendirme ürünü olduğunu bugün artık bilmeyen kalmadı. Bu tarz programların özellikle reklamlar üzerinden yönlendirildiği basın, televizyon ve bütün medya aleminin malumudur.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN