Dünya
Giriş Tarihi : 30-03-2020 13:52   Güncelleme : 30-03-2020 13:52

Mültecilerin Yunanistan Sınırındaki Bekleyişi Sona Erdirildi!

Türkiye'nin 'açık kapı' uygulaması üzerine Avrupa'ya gitme umuduyla Pazarkule Sınır Kapısı'ndaki tampon bölgede bekleyen mülteciler misafirhanelere gönderildi.

Mültecilerin Yunanistan Sınırındaki Bekleyişi Sona Erdirildi!

Koronavirüs salgını dolayısıyla sağlıklı ortam oluşamayacağı için otobüs ve minibüslerle buradan alınan yaklaşık 5 bin 800 mülteci 9 il'deki misafirhane ve göç idaresi müdürlüklerine gönderildi…

Türkiye'nin Avrupa kapılarını göçmenlere açmasının ardından Yunan güvenlik güçleri de göçmenlerin ülkelerine geçişlerini engellemek için Pazarkule Sınır Kapısı'nın karşısında bulunan Kastanies Sınır Kapısı'nı kapatmıştı.

Pazarkule'nin kapatılması üzerine 140 binin üzerinde göçmen, Meriç Nehri üzerinden lastik botlarla Yunanistan'a geçerken, binlerce göçmen, Pazarkule Sınır Kapısı tampon bölge ve çevresinde bekleyişlerini 1 ay sürdürdü.

Kurdukları çadırlarda kalan ve tüm ihtiyaçları devlet tarafından karşılanan göçmenler, kapıların açılacağı umuduyla bekleyişlerini sürdürdü. Pazarkule çevresindeki göçmenlere, Yunan güven güçleri zaman zaman geçişlerini engellemek için gerçek mermi, gaz bombası, plastik mermi ve biber gazı ile müdahale etti.  Bu zamana kadar yapılan saldırılar sırasında 3 göçmen vurularak, öldürüldü, 236 göçmen yaralandı, yüzlercesi de atılan gazlardan etkilendi.

Yaklaşık 1 ay süren bekleyiş, Perşembe gecesi sona erdi. Göçmenlerin bir bölümü İl Göç İdaresi yetkililerine, ayrılmak istediklerini bildirdi. Bölgedeki diğer sığınmacılara da koronavirüs salgını nedeniyle dışarıda kalmanın riski artıracağı anlatıldı. Bu durum karşısında ikna olan göçmenler de bölgeden ayrılmak istediklerini belirtti. Göçmenler, talepleri üzerine, Edirne Valiliği koordinasyonunda otobüslerle misafirhanelere gönderildi.

Mülteciler misafirhanelerde 14 gün karantina altında tutulduktan sonra uygun bölgelere dağıtılacak.

Recep YAZGANRecep YAZGAN