Ekonomi
Giriş Tarihi : 07-05-2018 13:42   Güncelleme : 07-05-2018 13:42

MÜSİAD Küresel Ağını Genişletiyor

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD’ın yurtiçi ve yurtdışı çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Kaan, 2018 yılı sonunda MÜSİAD olarak toplamda 100 ülkede irtibat ofisleriyle var olmayı amaçladıklarını belirtti.

 MÜSİAD Küresel Ağını Genişletiyor

2018 yılı yurt dışı faaliyetlerine hız veren MÜSİAD peş peşe açtığı yurt dışı temsilcilikleriyle dikkat çekiyor. MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD'ın Afrika, Asya Pasifik, Avrasya ve ABD'de yürüttüğü faaliyetlerini anlattı.

İşte Kaan’ın konuşmasından öne çıkanlar:

Sanayi Sektörüne Birçok Yeni Model Sunuyoruz

Ülkemizin sanayi sektöründe ihtiyacı olan atılımı gerçekleştirebilmesi için, yeni dönemimizde MÜSİAD olarak birçok yeni model ortaya koyuyoruz. Bu bağlamda sanayinin büyümesi ve katma değerli ürün geliştirmesi için çalışmalarımıza hız vermiş durumdayız. Orta ölçekli sanayiciler için 81 ilde TOSİ adını verdiğimiz sanayi sitelerinin kurulması için yaptığımız çalışma, bunun en önemli örneği durumunda. Adını Toplu Sanayi İdaresi (TOSİ) diye ifade ettiğimiz proje, üreterek büyüme stratejimizin yapı taşlarından birini oluşturuyor. Projemizin hayata geçmesini sağlayacak kanuni altyapının çıkması için gerekli görüşmelerimizi yapıyoruz. Ülkemizde sanayi işletmeleri, küçük sanayi siteleri yani yaklaşık 100-150 metrekarelik sanayi tesislerinde üretimlerini gerçekleştiriyor. Bu işletmelerin, maddi imkân yetersizliğinden dolayı 3 bin metrekarelik Organize Sanayi Bölgelerinde yer almaları mümkün olmuyor. Fiziki ortam, üretim şartlarını etkiliyor ve üretim miktarları düşük oluyor. Bu projemizin ana çıkış fikri, fiziki şartları büyüterek firmaları büyük hedeflere yönlendirmek oldu. TOSİ’ler, sanayi siteleri ve OSB arasında sıkışmış işletmeleri bir alternatifle buluşturacak. İşletmesini küçükten orta ölçeğe taşıma hedefi olan firmalara cesaret verecek. Proje, TOKİ öncülüğünde gerçekleşecek ve bir “üretim kampüsü” şeklinde inşa edilecek. Burada en az 200 sanayi yapısı faaliyette olacak. Kampüsün içinde konutlar, bir meslek okulu ve sağlık kuruluşu gibi yapılar da yer almasını hedefliyoruz.

Hedefimiz Türkiye’nin Yatırım ve İhracat Potansiyelini Artırmak

Yeni dönemimizde, mümkün olduğunca ekonominin her alanına temas etmek istiyoruz. Bu bağlamda yatırımı, ticareti ve ihracatı artırmak üzere seferberlik ilan ettik ve bu kapsamda projeler üretiyoruz. Bugüne kadar Türkiye’de dile getirilmemiş veya çözüm üretilmemiş, ekonomiyi, toplumu, sosyal hayatı etkileyen konulara yönelik mevzuat çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Bununla birlikte; ana önceliğimiz elbette üretim ekonomisi olacak. Bir girişimcinin yapacağı yatırım ya da bir yatırımcının sürdürülebilir bir büyüme içinde olmasının önündeki en büyük engeli de faiz olarak görüyoruz. Biz bu noktada faizsiz modeller üzerine yoğunlaştık. Kâr odaklı ve üretimi besleyen alternatif bir model üretme sürecindeyiz. Bu hedef doğrultusunda, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ile gayrimenkul yatırımlarından elde edilen geliri, yatırımcılarla paylaşmayı sağlayan bir modeli hayata geçiriyoruz. Yatırımcıların, hangi ölçekte olursa olsun, projelere ortak olabilmesinin önünü açan, projelerin finansmanı ile ülke ekonomisine katkı sağlayan ve uzun vadede, toplumsal kalkınmayı hızlandıran bir model bu. Aynı zamanda, hayata geçirmek üzere önemli bir merhale kat ettiğimiz Girişim Sermayesi Fonu’yla, büyüme potansiyeli olan girişimleri veya fikirleri, ortaklık yoluyla finanse eden bir model ortaya koyuyoruz. Bütün bu projelerimiz vasıtasıyla da, Türkiye ekonomisinin mevcut yatırım, ticaret ve ihracat potansiyelini daha üst seviyelere çekmek istiyoruz.

2018 AFRİKA YILI

MÜSİAD olarak 2018 yılını Afrika yılı ilan ettik. Bu projemizdeki muradımız gerek kültürel gerekse dini bağlarımızın kuvvetli olduğu Afrikalı kardeşlerimiz ile ticari olan münasebetimizi ihya etmektir. Bu bağlamda Sudan, Nijerya ve Güney Afrika’da şubelerimiz Nijer, Senegal ve Fildişi Sahilleri’nde temsilcilerimizin özverili çalışmaları takdire şayandır. Bu kısa zaman içinde Benin, Çad ve Moritanya’da temsilciliklerimizin açılışlarını gerçekleştirdik. Ayrıca Etiyopya, Gana, Uganda, Tanzanya, Kenya, Somali ve Demokratik Kongo’ da teşkilatlanma çalışmalarımız büyük bir ehemmiyetle devam ediyor.

Asya-Pasifik Hamlesi

MÜSİAD olarak yeni dönemde Asya-Pasifik Merkezli bir teşkilatlanma modeline geçiş yapmış bulunmaktayız. Bu modelde Asya-Pasifikte yer alan ülkelerdeki teşkilatlanma çalışmalarımızı Malezya Merkezli olarak planlıyoruz. Hatta bununla alakalı olarak ilgili komisyonumuz içerisinde Asya-Pasifik Direktörlüğü kuruldu. Malezya, bölgenin merkez ülke konumunda yer alıyor. Bölgenin diğer ülkelerdeki teşkilatlanma çalışmaları, bizzat bu merkezden yürütülecektir. Bölgede yer alan partner kuruluşlarımız, Malezya Bağımsız Müslüman İşadamları Derneği, Malezya Dış Ticaret Kalkınma Kurumu (MATRADE), Malezya-Arap Ticaret Odası, Malaysia Turkey Business Club (MTBC) ve World Islamic Economic Forum (Dünya İslam Ekonomi Forumu) yoluyla ilişkilerimizi sıcak tutarak lobi çalışmaları noktasında ülkemize önemli katkılar sunuyoruz.

ABD’nin 50 Eyaletinde 50 Temsilcilik Çalışması

Bugün hali hazırda New York’ta ABD Şubemiz bulunuyor. Önümüzdeki yeni dönem için ABD’nin 50 eyaletinde 50 temsilcilik sloganıyla yola çıktık. Her eyalette farklı hukuki kuralların mevcut olduğu ABD’de, bu çalışma ile maksadımız iş insanlarımızın farklı eyaletlerdeki yapacağı yatırımlarında temsilciliklerimiz vasıtasıyla işlerinin kolaylaştırılmasıdır. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımız meyvesini şimdiden vermeye başladı.

Avrasya’da Büyüyoruz

Çoğunlukla Türki Cumhuriyetlerin olduğu bölgede, hali hazırda Kazakistan’da Astana ve Almatı’da temsilcilikler kuruldu. Ayrıca Kazakistan merkezli şube kurulum çalışmasında sona gelindi. Geçen hafta Kazakistan ve Kırgızistan’a üst düzey görüşmeleri gerçekleştirmek amacıyla önemli bir ziyaret gerçekleştirdik. İki ülkede de iş insanlarımızla bir araya geldik ve ticari ilişkilerini daha nasıl ileriye götürebiliriz noktasında önemli projelerin alt yapısını görüştük.

Avrupa’da Güçlü Teşkilatlar

MUSİAD, 24 Şube 2 temsilcilik ile en güçlü teşkilat yapısı ile Avrupa’da hızla büyümektedir.  Almanya merkezli kurduğumuz Avrupa Direktörlüğü ile Avrupa’da yer alan tüm şubelerimizin ortak hareket edebilmesini amaçlıyoruz. Haricen Polonya ve İsveç gibi önemli Avrupa ülkelerinde teşkilatlanma çalışmalarını başlattık.  13-15 Nisan tarihleri arasında Avrupa Birliği’nin merkezi olan Brüksel’de Belçika şube açılışımızı gerçekleştirdik. Yakın bir tarihte Çek Cumhuriyeti temsilciliğimizin açılışı da planlıyoruz. Yine ticari faaliyetlerin geliştirilmesi noktasında 21-22 Nisan tarihlerinde Frankfurt şubemiz organizasyonunda Ofenbach’ta bölgedeki iş insanlarımızı bir araya getirecek bir fuar tertip ettik. En büyük ticaret hacmimizin Avrupa’da olması hasebiyle de, ticari diplomasisine ayrı bir ehemmiyet veriyoruz. Bu bağlamda, muhatap kuruluşlar ile ilişkilerimizin geliştirmesi noktasında faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Alman-Türk Ticaret Odası ile önemli çalışmalar yürüterek, diğer IHK’lar ile de ilişkilerin geliştirilmesi noktasında çalışmalar başlattık.

Mena Bölgesinde Temsilcilikler Açılacak

Bölgenin lokomotif ülkeleri olarak adlandırılabilecek olan Katar ve BAE’ de güçlü bir teşkilat yapısı oluşturmak en temel amaçlarımız arasındadır. Bu bağlamda Dubai’ye temsilcilik ataması gerçekleştirildi. Hali hazırda Katar, Cidde, Tahran, Tebriz, Fas ve Irak’ta temsilcilikler mevcuttur. Yeni dönemde Tunus, Cezayir, Ürdün, Yemen ve Bahreyn gibi ülkelerde teşkilatlanma çalışmaları sürdürülmekte olup yakın zamanda atamaları gerçekleştirilecektir. Yine bölgedeki ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi açısından 2018 yılının Ocak ayında bölgenin en önemli ülkelerinden biri olan Katar’da” Expo Turkey by Qatar” fuarını düzenledik. Bu fuar üyelerimizin ülke ile olan ticari münasebetlerinin geliştirilmesi noktasında çok önemli bir katkı sundu.

2018 Yılı Hedefleri

Genel Başkan Kaan,  göreve geldiklerinden bu yana 10 aylık periyotta yaptıkları çalışmalardan bahsetti. 2018 yılını Afrika yılı ilan ettiklerini belirten Kaan, yıl sonunda Afrika’da 30 ülkede MÜSİAD şube ve temsilciliklerinin kurulmasını hedeflediklerini ve yine 2018 yılı sonunda MÜSİAD olarak toplamda 100 ülkede irtibat ofisleriyle var olmayı amaçladıklarını belirtti.

 

adminadmin