Ekonomi
Giriş Tarihi : 24-06-2021 11:04   Güncelleme : 24-06-2021 11:04

Müsiad’dan 81 İli Şahlandıracak Öneriler

MÜSIAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSIAD tarafından hayata geçirilen "Şehirleri Kendi Özgün Değerleri ile Kalkındırma ve Markalaştırma Projesini kamuoyuyla paylaştı. Proje, dünyada marka olmuş şehirlerle benzer potansiyeli taşıyan illerin keşfedilerek kalkındırılmasını öneriyor.

Müsiad’dan 81 İli Şahlandıracak Öneriler

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Şehirleri Özgün Değerleri İle Kalkındırma ve Markalaştırma Projesi’ninin sunumunu yaptığı toplantıda ekonomik ve siyasi gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

ŞEHİRLERİN POTANSIYELİ KEŞFEDİLECEK

“Şehirleri Kendi Özgün Değerleri ile Kalkındırma ve Markalaştırma Projesi”ne başlarken yaptıkları literatür taramasında ülkeye en uyumlu iki modeli birlikte çalıştırmayı uygun gördüklerini kaydeden Kaan, şöyle devam etti: “6 Kriterli Şehir Performans Ölçümü: Şehirleri 6P de denen 6 ayrı kategoride sınıflandırmak ve şehirlerin özgün niteliklerini bu kriterler üzerinden birbirleriyle kıyaslamak. Aynı kategorilerde olan şehirlerin elinde olan varlıkla ürettiği değer arasındaki mukayeseyi yapmak ve daha az değer üreten şehrin aynı varlıklara sahip diğer şehrin düzeyine ulaşabilmesi için gerekli yol haritasını belirlemek.”

 

GLOBAL ŞEHİR ENDEKSİ KULLANILACAK

Kaan, Türkiye’ye en uyumlu ikinci modelin, “Global Şehir Endeksine Göre Birbirini Tamamlayan Şehirler Modeli” olduğunu kaydederek, şu açıklamalarda bulundu: “Bu modelde şehirler, mükemmel şehirler ve gelişimi hızlı olan şehirler olmak üzere iki gruba ayrılır. Gelişimi hızlı olan şehirler dört alt kriter çerçevesinde kendini bir üst lige taşır. Mükemmel şehirler ise iş hayatının canlılığı, insan kaynağı, bilgi alış verişi, kültürel deneyim, siyasi hayata angaje olma gibi 5 temel kriterin en yaygın olarak görüldüğü şehirleri kendi arasında gruplandırır. Bu temel başlıkların altında çeşitli alt kriterler ile ana faktöre ulaşması yani eşleştirilmesi en olası ve kolay şehir belirlenir. Biz çalışmamıza altyapı oluştururken ve eylem planlamamızı yaparken her iki modelin de temel unsurlarından faydalandık.”

 

YATIRIM MÜJDELERİ

Kaan, "Yabancı yatırımcılarla, sadece yatırım kısmında değil üretim ve ticaretin her aşamasında ilgilenecek yeni bir kuruma ihtiyaç var" dedi. Kaan, MÜSİAD olarak Türkiye’ye doğrudan yatırımcı gelmesi için görüşmeler yürüttüklerini de kaydederek şunları dile getirdi: “Çin'de 90 milyar dolarlık yatırımı olan ABD'li bir üretici ile) Şu anda görüşmeleri yapıyoruz. Çin'deki üretiminin belirli bir kısmını Türkiye'ye kaydırmak istiyor. Yine Çin'de kart ve çip üretimi yapan Pakistanlı bir firma var. Onlar da Türkiye'de yatırım yapmak istiyor"

Recep YAZGANRecep YAZGAN