Güncel
Giriş Tarihi : 19-11-2020 08:13   Güncelleme : 19-11-2020 08:13

OMÜ’de Ak Parti Düşmanlığını Bilim Zanneden Bir Akademisyen!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi – OMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Doçent Dr. Cenk Aygül yazmış olduğu bir makalede AK Parti’ye karşı olan kin ve nefretini makalesinin ana konusu haline getirerek AK Parti’nin 2014 yerel seçimlerinde manipülasyon yaptığını iddia ediyor.

OMÜ’de Ak Parti Düşmanlığını Bilim Zanneden Bir Akademisyen!

OMÜ’nün resmi internet sitesinde uzmanlık alanı Siyaset Bilimi Ve Uluslararası Ilişkiler Kuramı, Karşılaştırmalı Siyaset, Uluslararası Politik Iktisat olarak belirtilen Doçent Dr. Cenk Aygül, 2016 yılında yazmış olduğu “Electoral Manipulation in 30 March 2014 Turkish Local Elections - 30 Mart 2014 Türkiye Yerel Seçimlerinde Seçim Manipülasyonu” başlıklı makalesinden AK Parti’nin 2014 yerel seçimler öncesi kanunlaştırdığı 6360 sayılı ‘On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un seçimleri AK Parti’nin kazanması için çıkartıldığını iddia ediyor.

 

SEÇİMLERİ MANİPÜLE ETTİ

İngilizce olarak yayınlanan makalenin tanıtımında Doç. Dr. Cenk Aygül, “Bu makale, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından Mart 2014 yerel seçimlerinden önce çıkarılan 6360 sayılı yasanın Türkiye'deki etkilerini incelemektedir” diye belirttikten sonra şu ifadelere yer veriyor;

“Yasa 14 yeni büyükşehir belediyesi oluşturdu ve mevcut 14 belediyeyi büyük ölçüde genişletti. Önce idari sınırlar içinde kalan tüm şehir dışı ilçeleri ekleyerek, ikinci olarak tüm köy ve kasabaları büyükşehir belediyeleriyle birleştirerek tasfiye ederek seçimleri manipüle etti.

Belediye başkanlığı ve meclis üyesi yarışmalarını analiz eden bu makale, 6360 öncesi sınırlar içinde yapılsaydı seçimlerin nasıl biteceğini modelliyor ve yasanın getirdiği çarpık temsil nedeniyle seçim sonuçlarının önemli ölçüde değiştiği sonucuna varıyor.

6360 sayılı kanun sadece AKP için avantaj sağlamakla kalmadı, daha da önemlisi ana muhalif Cumhuriyet Halk Partisi'ni önemli ölçüde zayıflattı”

 

this article examines the effects of law no 6360 legislated by the Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) before March 2014 local elections in Turkey. The law created 14 new metropolitan municipalities and greatly expanded 14 existing ones. It manipulated the elections first by adding all non-urban districts that were within the administrative borders, and second by dissolving all villages and towns by merging them with metropolitan municipalities. Analyzing the mayoral and councilor competitions, this article models how the elections would have ended had they been held within the pre-6360 borders, and concludes that election results were significantly altered because of distorted representation introduced by the law. Law no 6360 not only created advantages for AKP, but more importantly, it significantly weakened the main opponent Cumhuriyet Halk Partisi.

 

REKTÖR SAİT BİLGİÇ DÖNEMİNDE ÖMÜ’YE ALINDI

Cenk Aygül, lisans derecesini İktisat Bölümü'nden, yüksek lisans derecesini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nden ve doktora derecesini Ankara Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nden aldı.

Toronto, York Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nde doktora yapan Cenk Aygül, Ankara'da Atılım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde öğretim üyesiyken Mart 2020 yılında yapılan yönetim kurulu toplantısında alınan 2019 –216 sayılı kararla önceki dönem Rektörü Sait Bilgiç tarafından OMÜ kadrosuna dahil edildi.

Recep YAZGANRecep YAZGAN