Samsun Haber
Giriş Tarihi : 12-05-2018 08:54   Güncelleme : 12-05-2018 08:54

OMÜ’de Müzik Terapisi!

Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Torun, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) Konferans Salonu'nda "Sağlık Alanında Müzik Terapisi" konulu bir seminer verdi.

OMÜ’de Müzik Terapisi!

OMÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Rektör Danışmanı Prof. Murat Terzi moderatörlüğünde gerçekleşen seminere; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Dağdemir ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

"Müziğin sağlığımızdaki yerini anlayacağız"

Seminerin açılış konuşmasını yapan OMÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Terzi “Nefes, resim, müzik, sanat terapileri gibi tamamlayıcı tedaviler şu an güncel olan konular. Müzik gibi günlük hayatımızda çok sık olarak yer aldığımız sosyal etkinlerin, sağlık alanında ne kadar yeri olduğu ile ilgili bu seminerde bilgi sahibi olacağız.” dedi.

Motor Konuşma ve Yutma Bozuklukları Kliniği Koordinatörü ve Sağlık Bakanlığı onaylı ilk Müzik Terapi Ünitesi’nin kurucusu da olan Prof. Dr. Şükrü Torun'ın öz geçmişi ve çalışmaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Murat Terzi, OMÜ'nün müzik terapisine yönelik faaliyetleri hakkında da görseller eşliğinde paylaşımda bulundu.

"MS kamplarımız hastalara ilaçlardan daha iyi geliyor"

Modern tıbbın tüm imkânlarından faydalanmalarının yanında, düzenledikleri MS (Multipl Skleroz – kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu beyin ve omirilikte çok sayıda plakların oluşmasıyla ortaya çıkan hastalık) kamplarında, fark etmeden hastalara müzik terapisi uyguladıklarını kaydeden Prof. Dr. Murat Terzi “Bugün 5. MS kampımızın final gecesi. Bu seneki kampa Türkiye'nin 17 ilinden 72 hasta katıldı. Hastalarımız bize hiçbir ilacın, bu kampta geçirdikleri 5 gün kadar iyi gelmediğini söyledi. Biz MS hastalarıyla yaptığımız bu çalışmayı, onkoloji hastalarında, kalp hastalarında da yapabiliriz diye düşünüyoruz. Etkinliklerimizi devam ettireceğiz ama bu etkinliklerden daha iyi sonuç alabilmek için daha kontrollü çalışmalar yapmamız gerekiyor.” diye konuştu.

"Müzik terapisi bilimsel bir yöntem"

Konuşmasına müzik uygulamaları ve müzik terapisi arasındaki farkı açıklayarak başlayan Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Torun, bu iki kavram arasındaki ayırt edici özelliğin bilimsellik olduğunu söyledi. Müzik uygulamalarının da sağlık için olumlu etkileri olabileceğini belirten Prof. Dr. Şükrü Torun, tıbbın tamamlayıcı bir uygulaması olan müzik terapisinin ise ölçülebilir, tanımlanabilir bilimsel bir niteliği olduğunun altını çizdi.

Özellikle alzaymır (alzheimer) hastaları üzerinde yaptığı müzik terapi uygulamalarını ve hastalardaki ilerlemeleri içeren video görüntülerini katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Torun, çevreyle iletişimi kopuk, gerçeklikten uzaklaşmış hastaların, müzik terapisiyle tekrar hayatla bağlantı kurabildiğini örneklerle açıkladı.

"Müzikle beynin müzik dışı alanlarına ulaşabilir, etkileyebilir ve yönetebiliriz"

Müziğin bünyede yarattığı olumlu etkileri, insanların motor faaliyetlerine etkisini ve müzik-beyin etkileşimlerini de açıklayan Prof. Dr. Şükrü Torun, müzik-beyin etkileşiminin en büyük göstergelerinden birinin ritim olduğunu belirterek bu konuda yapılan çalışmalara değindi.

Beynin bölümlerinin, birbiriyle ilişkili ve dinamik bir organizasyona sahip olduğunu belirten Torun “Bu durum bize müzikle, beynin müzik dışı alanlarına ulaşma ve etkileme imkânı veriyor. Doğru yapılandırırsak yönetebiliriz de. Müzik terapisinin temel hedefi burada açığa çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

 "Müzik terapisi sertifikası sağlık ve müzik bölümü mezunlarına veriliyor"

Müzik terapisti olabilmek için Sağlık Bakanlığının yetki verdiğini kaydeden Torun süreç hakkında şu bilgileri verdi: "Bu alanda yetki alan çok az kişi var ama evrensel düzeyde olmasa da bu konuda Bakanlığın sertifika programları başladı. Bu programlara da sağlık ve müzik lisans mezunlarını kabul ediyorlar. Müzik terapisi ünitelerinin sorumluluğu ise sadece hekimlerde. Diğer alanlardan gelenler, o ünitenin müzik terapisi çalışmalarında katılımcı çalışmacı olarak yetkilendiriliyorlar."

"Müzik terapisi mutlaka üzerinde çalışılması gereken tamamlayıcı bir tıp alanı"

Seminerin kapanış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç de " Tıpta esas olan, zarar vermemektir. Konu müzik olduğunda zarar düşüncesi aklımıza gelmese de hoşa gitmeyen müziklerin zarar vereceği bir gerçek. Müzik terapisi ise tamamlayıcı bir tıp alanı olarak tanımlandığı için üzerinde mutlaka çalışılması gereken bir alan. Geliştirilmesi ve yaygınlaşması sağlığa yararlı olacaktır.” dedi.

Seminerin sonunda Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Prof. Dr. Şükrü Torun'a verdiği değerli bilgiler için teşekkür ederek adına düzenlenmiş fidan sertifikasını takdim etti.

adminadmin