Samsun Haber
Giriş Tarihi : 25-11-2022 10:45   Güncelleme : 25-11-2022 10:45

Opera ve baleye kültürsüz tüpçüler alınmamalıdır!

Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB) Müdürlüğü'nde sınav krizi yargıya taşındı.

Opera ve baleye kültürsüz tüpçüler alınmamalıdır!

 

Samsun Opera ve Bale Müdürlüğü’nde 6-27 Nisan 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen 'Sözleşmeli Atölye Personeli Sahne Maknisti Sınavı'nda şaibe yaşandığı gerekçesiyle yargıya başvuran Ahmet Çakıcı'nın avukatı Samet Duman, A.A., E.A. ve M.D. adlı 3 kişinin kazandığı sınav sonucunun, hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini ve yürütmenin durdurulmasını talep etti.

İddiaya göre Kurumda aynı zamanda Sanat Teknik Müdür Vekilliği yapan T. Ata adlı sınav gözetmeninin, kendi kardeşine yani A. Ata’ya tabiri caizse kıyak yaparak soruları bir gün önceden verip sınavda başarılı olmasını sağladığı iddia ediliyor. 

Av. Samet Duman yürütmeyi durdurma davası açarak konuya ilişkin savcılığa verdiği dava dilekçesinde, A.A., E.A. ve M.D. adlı 3 kişinin kazandığı sınav sonucunun hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini ve yürütmenin durdurulmasını talep ediyor.

BURAYA KADAR HER ŞEY TAMAM

Av. Samet Duman habere konu olan davanın dilekçesinin devamında ise iddiasını güçlendirmek için şu tezi ortaya atıyor;

"Sözleşmeli personel alım ilanının sahne makinisti için aranan şartlarından biri ‘Opera, bale ve tiyatro konularında genel kültüre sahip olmaktır’ olmasına karşın, sınavı Sivas’ta tüpçülük yapan A. Ata kazanmıştır. Bu durum sınav gözetmenleri tarafından sınav sorularının aktarılmış olabileceği şüphesini uyandırmıştır. Tarafsız bilirkişi heyeti tarafından yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir."

AYRIMCILIK VE AŞAĞILAMA

Soruların bir gün önceden verildiği iddiası elbette çok önemli bir iddia olmasının yanında Avukatın A. Ata’yı işaret ederek, Sivas’ta tüpçülük yapan birinin opera, bale ve tiyatro konularında genel kültür sahibi olamayacağına dair gönderme yapmasının bir ayrımcılık olacağı gözden uzak tutuluyor.

Konu hakkında yapılan yorumlarda avukatın ayrımcılık ve mesleki aşağılama yaptığı belirtilerek şu görüşlere yer veriliyor;

“Avukat dilekçesinde keşke hangi meslek gruplarının opera, bale ve tiyatro konularında genel kültür sahibi olabileceğini ekleseydi de biz de bilseydik.

Avukatın dilekçesinde hangi seçkin meslek gruplarının opera, bale ve tiyatro konularında genel kültür sahibi olduğu belirtilmediği için Sivas’ta tüpçülük yapan birisinin Samsun Opera ve Bale Müdürlüğü’nde neden makinistlik yapamayacağını tam olarak anlaşılamıyor.

Sırf bir kişinin tüpçü olduğu için sınavda şaibe olabileceği iddiası ayrımcılık ve aşağılamadır.

Mesela merak ediyoruz avukatlar bu genel kültüre sahip midir?

Eğer A. Ata Sivas’ta tüpçülük değil de avukatlık yapıyor olsaydı dava dilekçesine yine mesleği ile birlikte yazılacak mıydı?

Demek ki avukata göre tüpçülük yapan birinin bu konularda genel kültüre sahip olması imkânsız.

Yani tüpçülük yapan biri operaya, baleye, tiyatroya gitmez ya da gidemez. Bu sanat dalları ile ilgilenmez veya ilgilenemez.

Bu konularla ilgili kitap okumaz veya okuyamaz.

Demek ki bu konularda genel kültür sahibi olabilmek için avukata göre belli meslek gruplarından olmak gerekiyor.”

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN