Teknoloji
Giriş Tarihi : 23-08-2021 15:55   Güncelleme : 23-08-2021 15:57

Perkotek Yüz Tanıma Pdks Sistemi

Yüz tanıma cihazları çalışanların kimlik doğrulamasını gerçek zamanlı yapılabilmesini sağlayan ve firmaların bu tanımalarını yazılım entegrasyonu ile kişilerin giriş çıkış takiplerini yapabilecekleri ileri teknoloji ürünlerdir.

Perkotek Yüz Tanıma Pdks Sistemi

Son zamanlarda yüz tanıma cihazları personellerinin giriş çıkışlarını takip etmek isteyen küçük, orta ve büyük işletmelerde sıkça kullanılan iş ve zaman tasarrufu sağlayan cihazlardır.

Yüz tanıma cihazları personel devam takip ve geçiş kontrol sistemlerinde güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Doğrulama oranlarının yüksekliği ve hata payının çok düşük seviyelerde olması bu teknolojinin kullanılabilirliğini arttırmaktadır. Temassız kullanım özelliği bu cihazı, pandemi döneminde diğer parmak okuma ve damar okuma cihazlarının önüne geçirmektedir. Yüz tanıma cihazları turnike sistemleri (bel tipi, boy tipi, vip turnike vb.), araç bariyer sistemleri gibi mekanik sistemlerinin tetiklenmesinde kullanabileceği gibi elektronik kapı kilitlerinin de açılabilmesinde kullanabilir sistemlerdir. Çoğu yüz tanıma cihazının yüz algoritmasını tespiti haricinde parmak izi algoritması tespiti ve RFID kart okuma özellikleri de vardır. Şirketler, fabrikalar, eğitim kurumları, spor merkezleri, dershaneler, oteller, mağazalar, kamu kurum ve kuruluşları ve öğrenci yurtları gibi kullanım alanları oldukça geniştir. Yüz tanıma cihazlarının fiziksel olarak dokunmatik ekranlı ve dokunmatik ekranlı olmayan seçenekleri bulunmaktadır.

İnsanların yüz yapısı birbirlerinden farklılıklar gösterir. Yüz tanıma cihazlarında ki genel işleyiş kişilerin yüzlerinde ki kaş-göz çevresi, alın bölgesi ve dudak-çene noktaları baz alarak şifrelendirilerek cihaza kaydı sağlanır. Kişilerin cihaz karşısına geçtiklerinde cihaz içerisin de veritabanındaki yüzlerle kişinin yüzünde referans alınan (kaş-göz çevresi, dudak çevresi, alın ve çene) kısımlarla eşleştirme yapılarak uyumlu yüz yapısına sahip kişinin geçişine onay verilir.

Yüz tanıma cihazları aynı parmak izi cihazları gibi taklit edilemez. Onaylamadığı farklı kişilerin geçişlerine izin vermez. Kart okuma cihazları gibi kartın diğer kişilere verilip geçiş yapabilmesi dezavantajı bu yüz tanıma cihazlarında mümkün değildir. Okuma yapılması ve geçiş onayı olması için kişinin muhakkak cihaz karşısında bulunması gerekmektedir.

Yüz tanıma cihazları diğer geçiş sistemlerine göre hijyeniktir. Herhangi bir temas gerektirmez dolayısıyla bu özelliği de kişilerin geçişlerde ki hijyen konusunda ki tedirginliklerini ortadan kaldırır.

Yüz tanıma cihaz kullanımının diğer geçiş cihazlarına kıyasla birçok avantajı vardır. Bu avantajlardan en önemlisi kişilerin kendilerine tanımlanmış olan kartlarını unutmaları kaybetmeleri veya şifre tanımlanmışsa bunun unutulması gibi bir durumla karşılaşılmaması ve kişinin kendisinin cihaz başında olması ve yüzünü okutarak geçiş yapabilmesi. Parmak izi okuyucu cihazların zaman içerisinde temasla zarar görme durumları vardır. Bir diğer artı yönü ise kullanımının çok kolay ve kullanıcı dostu cihazlar olmasıdır.

 

Bulunduğu ortamın ışık seviyesi yüz tanıma cihazlarının kişileri tespit etmesi bakımından son derece önemlidir. Yüz tanıma cihazlarının montajının yapılacak yerlerinin çok karanlık veya çok aydınlık veya aydınlığa direk maruz kalacak yerler olmaması gerekir. Çok karanlık yerlerde cihazların kişileri tespit etmesi çok zor olacağı gibi cihaz objektifine güneş ışığının yansıması veya ortamın aydınlık seviyesinin yüksek olması da cihazın kişi yüzlerinin karşılaştırması konusunda engel oluşturacaktır. Bu bilgiler ışığında cihazların montajlaması yapılırken çok aydınlık veya çok karanlık ortamlara montajının olmaması veya bu ortamlara montaj yapılacaksa ışık seviyesinin ayarlanması gerektirmektedir.

Yüz tanıma cihazları stand-alone (herhangi bir sisteme bağlı olmadan, bağımsız) olarak kullanılmalarının yanı sıra personel takip (pdks), üye takip, geçiş kontrol (Access), tuvalet takip, mola takip vb. yazılımlarla entegrasyonu sağlanarak da kullanılabilmektedir.

Yüz tanıma cihazlarının, yüz tanıyıp algılama ve geçiş vermeleri haricinde zil çaldırma gibi ekstra özellikleri de vardır. Yüz tanıma cihazı menüsünden zil saati ayarlamaları yapılarak istenilen zamanlarda kendi üzerinden zil çaldırma işlemi ve kampana bağlantısı yapılarak da zil tetiklemesi sağlayabilmektedir. Cihazların yapıları ergonomiktir ve şirketinizin görseline uygun birçok çeşidi mevcuttur. Yeni teknolojik cihazların günlük yaşantımızda kullandığımız GSM telefon, tablet ve kişisel bilgisayar gibi Wi-Fi özelliği mevcut olup bu ve bunun gibi cihaz içi ayarlamalar son kullanıcı olan sizlerin çok kolay bir şekilde yapabileceğiniz düzenlemelerdir.

Yüz tanıma cihazlarının kişilerin yüzlerini algılaması ve eşleştirmesinde ki yanılma payı çok düşük seviyelerde hatta imkansızdır. Tanımlama yapılan kişilerin bıyıklı-bıyıksız, gözlüklü-gözlüksüz, başörtülü-başörtüsüz gibi ayırımlarda yüz karıştırma durumları cihazların yüzün farklı noktalarını referans almasından kaynaklı yoktur. Firmalarınızda gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz bu Pdks cihazı geçişleriyle ilgilenen insan kaynakları, finans ve muhasebe birimlerinin iş yüklerini son derece hafifletecek ve firmanızda ki iş akışını gözle görülür seviyede hızlandıracak, günümüz teknolojisine uygun modern cihazlardır.

Personel giriş ve çıkışlarının kontrolü ihtiyacı olmaya başladığında kart basma saatleri ile başlayan daha sonrasında kart okutma cihazları ve parmak okuma cihazlarıyla devam eden süreçte kullanıcılar tarafından suiistimal edilme ihtimali olamayan yüz tanıma cihazları, zaruretten öte firmalar için bir ihtiyaçtır. Yüz tanıma cihazları günümüz iş hayatında kişilerin çalışma şartlarını düzene sokan son derece faydalı teknolojik ürünlerdir.

Recep YAZGANRecep YAZGAN