Güncel
Giriş Tarihi : 08-01-2022 16:43   Güncelleme : 08-01-2022 16:43

Renk körlüğü nedir? Nasıl tedavi edilir?

Renk körlüğü, renklerin arasındaki farklıları ve çeşitli renk tonlarının birbirlerinden ayırt edilememesi problemidir.

Renk körlüğü nedir? Nasıl tedavi edilir?

Genellikle kırmızı ve yeşil gibi renklerin ayırt edilememesi şeklinde ortaya çıkan renk körlüğü, nadiren de olsa tüm renklerin gri ve tonlarındaymış gibi görülmesi şekilde de görülebilmektedir.

Renk Körlüğü Kimlerde Görülür?

Renk körlüğü iki farklı durumda meydana gelebilir. Bunlardan ilki kalıtsal nedenlerle oluşan renk körlüğü, ikincisi ise sonradan oluşan renk körlüğüdür. 

Kalıtsal olan renk körlüğü genellikle x kromozomu ile aktarılmaktadır. Erkeklerde bir, kadınlarda iki tane X kromozomu bulunmasından dolayı renk körlüğünün erkeklerde görülmesi daha fazladır.

Sonradan oluşan renk körlüğü ise retina veya beynin görme bölümünde sorun oluşması ya da hasar alması, bazı ilaçların yan etkileri gibi nedenlerle oluşur.

Renk Körlüğü Nedenleri Nelerdir?

Renk körlüğü genellikle,  ışığın dalga uzunluğunu algılayan koniler sayesinde olduğu için, retinalardaki koni fotoreseptörlerinde oluşan sorunlarla alakalıdır.

Retinamızdaki tabakada, "çomak" ve "koni" dediğimiz fotoreseptörler bulunmaktadır. Gözümüzdeki koniler renkli bir şekilde görmemizi sağlar. Renk körlüğü olanlarda koniler, miktar olarak eksiktir ya da farklı çalışmaktadır. 

Renk körlüğünün genellikle en yaygın kalıtsal çeşitleri deuteranomaliler ve protanomalilerdir. Her iki çeşitte de hasta yeşil ve mavi renkleri ayırt etmekte zorlanır. Renk körlüğü doğuştan olabileceği gibi sonradan da görülebilir.

Renk Körlüğü Belirtileri

Renk körlüğü olan insanların hiçbir rengi algılayamayıp, dünyayı gri tonlarında gördüğü gibi bir kanı vardır. Fakat bu durum hastaların çok büyük bir kısmı için doğru değildir.

Renk körlüğü fazla belirtisi olan bir hastalık değildir. Renk körlüğünün belirtileri çoğunlukla kısmi ya da tam renk körlüğüne göre farklılık gösterebilmektedir.

Kısmi olan renk körlüğünde kişi mavi, kırmızı ve yeşil renkler farklı düzeylerde algılayamaz ya da ayırt edemezken, tam renk körlüğünde ise renkler siyah, beyaz ve grinin tonlarında algılanabilmektedir. İşte bu sebeple de belirtiler hastanın görme bozukluğuna bağlı olarak farklılık gösterebilir. 

Renk körlüğü olan kişiler, renkleri algılarlar fakat kimi renkleri solgun gördüklerinden, renkleri birbirlerine karıştırabilirler. Çoğunlukla kırmızı, mavi ile yeşil renkleri ayırt etmek problem oluşturur.

Renk Körlüğü Tanısı Nasıl Konulur? 

Belirli renkleri algılamakta sıkıntı yaşıyorsanız ya da direkt olarak hiç göremediğinizi düşünüyorsanız bir göz doktoruna görünmenizde fayda vardır. Göz doktorunuz genel ve kapsamlı bir muayene yaptıktan sonra renk körlüğü testi ile renk körü olup olmadığınızı tespit edebilir. 

Renk körlüğü testi oldukça kolay uygulanabilen bir testtir. Bu testte bazı renklerin içine saklanmış farklı renklerdeki sayıları ya da desenleri bulup tespit etmeniz istenecektir. Yapılacak testin sonucuna göre göz doktorunuz uygun tanıyı koyacaktır.

Renk Körlüğü Özel Kontakt Lensler ve Gözlükler ile Tedavi Edilebilir

Göz yapısı uygun kişiler için üretilmiş olan renkli kontakt lensler ve gözlükler bulunmaktadır. Göz hekiminiz size bu kontakt lens ya da gözlüklerin deneme setinden farklı renkleri denetir. Hangi renk için kontakt lens ya da gözlükle renkleri daha iyi görebildiğiniz tespit edilir. Daha sonra bu renkteki kontakt lens ya da gözlükleri kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu tür kontakt lens ya da gözlükler tam bir görüş sağlamasa da, özellikle gündüz vakti renklerin ayırt edilmesi ve günlük yaşamınızın kolaylaştırılması açısından fayda sağlayan bir yöntemdir.

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN