Güncel
Giriş Tarihi : 24-01-2022 11:12   Güncelleme : 24-01-2022 11:12

Rusya Ve Ukrayna Arasında Ara Bulucu Olabiliriz

Basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna gerilimi hakkında, “Rusya ve Ukrayna arasında bir barışın olmasına, bir barışın özellikle hâkim olmasına biz ara bulucu olabiliriz” dedi.

Rusya Ve Ukrayna Arasında Ara Bulucu Olabiliriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Üsküdar’daki Büyük Çamlıca Camisi’nde cuma namazını kıldıktan sonra cami içerisinde yapımı devam eden İslam Medeniyetleri Müzesi’ni gezdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

RUSYA-UKRAYNA GERİLİMİ

Bir gazetecinin Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Daha önce de açıkladığım gibi bir defa Rusya ile Ukrayna arasında bölgede sınır ihlalinden tutunuz, herhangi bir işgale yönelik bir gelişmenin olması veya bir savaş çıkması, bölgenin huzuru için çok ciddi bir ihlal doğurur. Bu, bölgeyi ciddi manada rahatsız edeceği gibi bugün 40 milyona yakın bir nüfusu olan Ukrayna ile Rusya’nın zaten durumu ortada, bu kadar büyük bir nüfusa hâkim, bir de öbür taraftan da Rusya’nın alan olarak bölgenin en büyük ülkesi, en büyük devleti, gücü olarak en güçlü devleti. Burada bir huzursuzluğun doğmasını Türkiye olarak bizler kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Rusya ile ilişkilerin “güzel bir şekilde devam ettiğini” dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Tarihinde olmayan bir sulh içinde, barış içinde Türkiye’nin Rusya ile ilişkileri var. Bu, siyasi bazda, askerî bazda, ekonomik, kültürel bütün bu konularda Rusya-Türkiye ilişkileri gelişerek devam ediyor. Ukrayna ile yine aynı şekilde siyasi, askeri, ekonomik, kültürel, bu alanlarda, bu konularda ilişkilerimiz gayet iyi. Bu olumlu gelişmelerin, biz Rusya-Ukrayna arasında olumsuzluğa dönüşmesini kabullenemiyoruz. Dolayısıyla Rusya ve Ukrayna arasında bir barışın olmasına, bir barışın özellikle hâkim olmasına biz ara bulucu olabiliriz, bu konuda üzerimize düşen görev ne ise bu görevi yapmaya hazır olduğumuzu daha önce de gerek Sayın Vladimir Zelenskiy’e gerek Sayın Vladimir Putin’e de ifade etmiştim. Şimdi önümde bir Ukrayna ziyareti var. Bu arada belki Sayın Putin ile ama telefonla ama belki bir Moskova ziyareti olabilir, bütün bunlarla beraber biz bölgede barışın egemen olmasını, hâkim olmasını istiyoruz. Bunun için de üzerimize ne düşerse bunu yapmaya hazırız.”

OMİCRON VARYANTI KAYNAKLI VAKA ARTIŞLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada ve Türkiye’de Omicron varyantı kaynaklı Kovid-19 vakalarında yaşanan artışın hatırlatılması ve “Önümüzdeki döneme ilişkin tedbir düşünüyor musunuz? Aşılama çalışmalarında istenilen seviyede ilerleme sağlanıyor mu?" sorusu üzerine, şunları söyledi: “Şu anda bir defa aslında Omicron daha da olumlu istikamette gelişmelere bir yerde vesile oldu. Vaka sayılarında belki artış oluyor ama olumlu istikamette geçiş de hızlı oluyor. Hemen yanı başınızda Sağlık Bakanım da var ama hastanelerimizde şu anda herhangi bir sıkıntımız yok. Hastanelerde bir defa durum pozitif, vaka olarak söylemiyorum. Şu anda gelişmeler de olumlu. Bu da tabii şunu gösteriyor: Yani şu sıkıntılı dönemlerde hastane inşaatlarımızın ne kadar hızlı gittiği ve bu hastane inşaatlarımız sebebiyle de gerek şehir hastanelerimiz gerekse diğer hastanelerimizin inşası Türkiye genelinde -dikkat edilirse- hızla gerçekleşti ve şu anda hastanelerimizde doluluk oranı da öyle anlatıldığı, zannedildiği gibi değil. Böyle bir durumdayız. Dolayısıyla buradan da endişemiz yok.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın konusunda her geçen gün daha iyiye gidildiğini belirterek vatandaşlardan maske, mesafe ve temizlik kuralına uymalarını istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ondan sonra ‘Niye böyle oldu?’ dememek lazım. Biz bundan dolayı da tabii üzüntülüyüz. Elimizden gelen tüm tedbirleri alıyoruz, almaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

Recep YAZGANRecep YAZGAN