Fikir
Giriş Tarihi : 04-01-2023 15:49   Güncelleme : 04-01-2023 16:54

Said-i Nursî’nin mezarını kim, nereye kaçırıldı!

Şanlıurfa Barosu, Bediüzzaman Said-i Nursi’nin mezarının kaçırılmasına ilişkin açılan davayla ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Said-i Nursî’nin mezarını kim, nereye kaçırıldı!

Şanlıurfa Barosu, 23 Mart 1960 yılında Şanlıurfa'da vefat eden Bediüzzaman Said Nursi'nin mezarı 27 Mayıs darbecileri tarafından kaçırılmasına alakalı olarak Şanlıurfa 1. İdare Mahkemesine dava açtı.

Açılan dava, davayı açmaya ehil olmadığından dolayı davayı ehliyet yönünden usulden reddetmişti.

Ret kararı üzeri Şanlıurfa Barosu, Gaziantep Bölge İdaresi Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesine kararın tekrardan incelenmesi için başvuruda bulundu.

Başvuru da Bölge İdaresi Mahkemesi tarafından kesin olarak oybirliğiyle ret edildi.

Yaşanan gelişme üzerine konuyu takip eden Şanlıurfa Barosuna kayıtlı Avukat Nurullah Küçükoğlu, Baro hizmet binasında basın açıklaması düzenledi.

Avukat Küçükoğlu, “mahkeme başvurumuzla ilgili vereceği bir ihlal kararıyla Türkiye’nin kayıp mezarlar konusunda geçmişiyle yüzleşmesinin yolunu açabilirdi.

Bu vesileyle bir kez daha Merhum Said-i Nursi’yi rahmet ve minnetle yad ediyor, Urfa Barosu olarak bu konuda gerekli girişimlerde bulunmaya devam edeceğimizi beyan ediyoruz dedi.

Said Nursî’nin mezar yerinin bulunmasıyla ilgili süreci takip etmek üzere üç avukat görevlendiren Urfa Barosu, Balıklıgöl’de bu durumu protesto eden bir basın açıklamasında bulunmuş, “Savaşta bile düşman cesetlerini kaybetmek insanlık suçu sayılırken savaş hali olmayan bir zamanda ulusal ve uluslararası kamuoyunca tanınan birinin mezarını parçalayarak naaşını kaçırmak elbette ve kesin bir surette büyük bir insanlık suçudur.

Zira bu menhus olayda merhum Said-î Nursî’nin mezar yeri bellidir; fakat naaşı eski dilde nebbaşlık diye tabir edilen mezar soygunculuğu yapılarak çalınmıştır” açıklamasında bulunan baro, ‘Said Nursî’yi ‘hafızalardan silme çabasını’ kınayarak ‘çalınan ve gasp edilen naaşın yerinin tespiti ile 24  Mart 1960 tarihinde defnedildiği mezarına iadesi’ talebini kamuoyuyla paylaşmıştı.

Recep YAZGANRecep YAZGAN