Samsun Haber
Giriş Tarihi : 22-04-2021 10:26   Güncelleme : 22-04-2021 10:26

Samsun Büyükşehir Sokak Hayvanlarını toplama kampına mı hapsediyor!

Kimsesiz Hayvanları ve Doğa Koruma Derneği (KİHAYKO) Samsun İl Temsilcisi Birol Benuğur, Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı sokak hayvanları barınağını adeta toplama kampına çevirdiğini iddia etti.

Samsun Büyükşehir Sokak Hayvanlarını toplama kampına mı hapsediyor!

Samsun Büyükşehir Belediye tarafından İlkadım İlçesi Çatkaya Köyünde kurulan sokak hayvanları barınağı ile ilgili KİHAYKO Samsun İl Temsilcisi Birol Benuğur, Belediye Başkanı Mustafa Demir’i eleştiri yağmuruna tuttu. Başkan Demir’e, “Hayvan severlik makam'da kediyle boz vererek olunmuyor” diye Benuğur Sokak Hayvanları Barınağının durumunun içler acısı olduğunu belirtti.

Barınağın içerisinde aylar öncesinden çalışma başlatıldığını fakat pandemi bahanesiyle bir türlü bitirilemediğini söyleyen KİHAYKO Samsun İl Temsilcisi Birol Benuğur, “Büyükşehir Belediyesi barınak içerisinde sokak hayvanlarının bulunduğu alanın üstünün kapatılarak kışın yağmur ve kar’dan yazın ise güneşten korunmaları için bir çalışma başlatıldı. Fakat bu çalışma nedense aylardır sürmesine rağmen bitirilemedi. Kışın soğuk havalarda ve özellikle kar ve yağmur yağdığında sokak hayvanları kendilerine ayrılan yuvalarda adeta hapsoldular. Havaların ısınması ile güneş altında adeta yanıp kavrulacak olan hayvanlara bir gölgelik yapmaktan acil bir yönetimle karşı karşıyayız” dedi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Barınağı yönetimine Bafra İlçesindeki hayvan barınağını örnek gösteren KİHAYKO Samsun İl Temsilcisi Benuğur, “Başkan Mustafa Demir, bu zulümler son bulsun artık. Bu canlar karın, yağmurun ve güneşin altında telef oluyorlar. Yaşadıkları alandaki pislikler de cabası. Size nacizane tavsiyem barınaktaki idareci ve personelinizi bir gün Bafra Hayvan Barınağına göndermeniz. Oradaki çalışmaları yakinen görsünler. Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı barınağın idarecileri pandemi dönemini mazeret ederek ziyaretçi kabul etmezken Bafra Belediyesi’ne bağlı barınak gün içersin de ziyaretçilere açık” diye belirtti.

Standart bir barınağın nasıl olması gerektiği ile ilgili bilgiler de aktaran KİHAYKO Samsun İl Temsilcisi Benuğur, “Binanın, yalıtımın, hayvanların barınma koşullarının doğru olması, metrekareye düşen hayvan sayısının, bakım hizmetlerinin ve günlük rutinlerle beslemenin belli kurallar doğrultusunda uygulanması gerekir. Türkiye’de barınakların çoğu toplama kampı görünümündedir, standartları yoktur. Barınaklarda hayvanların yaşam koşulları “olması gereken” standartların çok gerisinde.

Avrupa’da bir barınakta, hayvan sayısı neye göre hesaplanıyor?

50 cm’ye kadar olan köpekler için: 6 m2

65 cm’ye kadar olan köpekler için: 8 m2

65 cm üzeri köpekler için: 10 m2 yer sağlamanız gerekiyor.

Köpeğin yavruları olursa metrekare artıyor. İç alanda ısınma sistemi olduğundan Türkiye’de olduğunu gibi barınaklarında köpekler soğuktan donarak ölmüyorlar. Ayrıca Hayvanların hikâyelerini cam kapılı kafeslerin üzerinden okuyabilirsiniz. Nerede bulundu? Yaşı kaç? Nasıl huylara sahip? Özel bir hastalığı bulunuyor mu? gibi. Hayvan sahiplenecekler bu detaylar doğrultusunda onları tanıma fırsatı buluyor. Türkiye’de barınaklarda yaşayan köpeklerle ilgili böyle bir kayıt tutulmuyor, hikâyeleri hiçbir zaman bilinmiyor” diye kaydetti.

Benuğur, “5199 Hayvanları Koruma Kanunu çok net şekilde, hayvanlara yönelik tüm faaliyetlerde belediyelerin yerel hayvan koruma görevlileri ve gönüllü kuruluşlarla birlikte çalışmasını hükme bağlamış. Belediyelerden pandemi ve kısıtlama bahanesiyle yasak koymak sadece barınaklara ve rehabilitasyon merkezlerine ziyarete gidenlere uygulanabilir. Gönüllüler ve yerel hayvan koruma görevlileri İçişleri Bakanlığının genelgesi gereği bu kapsamın dışındadır” diye konuştu.

Recep YAZGANRecep YAZGAN