Tarih
Giriş Tarihi : 31-08-2020 16:15   Güncelleme : 31-08-2020 16:59

Samsun Kavak’ta Tarihi Kale Kalıntıları Bulundu!

Geçmişi milattan önce 3500 yıllarına kadar dayanan Samsun’un Kavak ilçesinde tarihi değiştirebilecek yeni bulgulara ulaşıldı.

Samsun Kavak’ta Tarihi Kale Kalıntıları Bulundu!

Samsun’un Kavak İlçesi Asarcık sınırına yakın bir bölgede yer alan Bekdemir Köyü’ne bağlı Dağardı Mahallesi’nde,  vatandaşlar ormanlık alanda çeşitli tarihi izlere rastladı.

Mahalle sakinleri ağaçların arasında metrelerce uzanan taş örme duvar, değirmen taşı olduğu tahmin edilen delikli taş ve birçok taş üzerinde oyma desenlerle karşılaştıklarını ifade etti.

Köylerindeki tepede taş duvar ve oyma desenlerle karşılaşan köylüler Samsun’un tarihine yeni bir ışık olabileceklerini savunuyor. Tespit ettiklerini bulguların yıkık bir kale kalıntısı olabileceğini kaydeden köylüler alanda arkeolojik kazı yapılmasını istiyor.

 

“KALE KALINTISI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

Bulguların yaklaşık 1100 rakımlı bir dağ zirvesinde bulunduğunu ifade eden bir köy sakini; “Ben 79 yaşındayım. Bu tepedeki taş duvar benim çoçukluğumdan beri var, dedelerimin çocukluğunda da varmış.  Buranın ismi ‘Kale Tepesi’ olarak bilinir ve buradaki kalıntıların bir kale kalıntısı olduğunu düşünmekteyiz” şeklinde konuştu.

“ÇALIŞMA BAŞLATILMASINI İSTİYORUZ”

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca bölgede araştırma yapılmasının gerekli olduğunu öngören bir başka vatandaş ise; “Kavak’ta Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı medeniyetlerinin yaşadığını bilmekteyiz. Alanda bu medeniyetlerden herhangi birine ait bir eserin gün yüzüne çıkarılabileceğini tahmin ediyorum. Tarihimizin toprak altında kalmasına istemiyor ve yetkililerce gerekli çalışmanın başlatılmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“MÜDAHALE EDİLMEZSE TARİH ÇAKIL OLACAK”

Kalıntıların bulunduğu tepeden çimento ve kum-çakıl için taş çıkarıldığını belirten başka diğer vatandaş ise şöyle konuştu; “Tepenin bir yamacından çimento yapımı için birkaç yıldır taş çıkarılıyor. Şimdi de farklı bir yamacından da kum-çakıl için başka bir firma taş çıkaracak. Eğer tepenin zirvesindeki kalıntıların tarihsel bir değeri varsa geçmişimize büyük hakaret etmiş oluruz. Müdahale edilmezse tarihimiz çakıl olacak. Tarihimizin çakıla dönüşmesine göz yummamalıyız.”

Recep YAZGANRecep YAZGAN