Samsun Haber
Giriş Tarihi : 29-06-2019 11:30   Güncelleme : 29-06-2019 11:30

Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde Coşkulu Mezuniyet!

Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak ve Uzay Mühendisliği ile Meteoroloji Mühendisliği Bölümleri ilk mezunlarını verdi.

Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde Coşkulu Mezuniyet!

Ballıca Yerleşkesinde gerçekleşen mezuniyet törenine; Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa DEMİR, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut AYDIN, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet KURAN, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcıları  Prof. Dr. Aydın MISIRLIOĞLU ve Prof. Dr. Selahattin KAYNAK, Meteoroloji Bölge Müdürü Yücel YÜCE, Samsun Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Salih KESGİN, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman TOPALOĞLU, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin DEMİR, Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Erdem Emin MARAŞ, Samulaş Genel Müdürü Enver Sedat TAMGACI, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Mahmut İŞBİLİR, Yurt Savunma Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Zafer ARAL, 19 Mayıs Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih YAMAN, TÜRSAB BTK Başkan Yardımcısı Murat KÜÇÜK ile Samsun Üniversitesi personeli, öğrenciler ve kıymetli aileleri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan tören, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi birincisi Uçak ve Uzay Mühendisliği Bölümü öğrencisi Engin GÜNEŞ’in arkadaşlarına ve ailelere seslendiği bir konuşma ile devam etti. Engin GÜNEŞ konuşmasında “Bugün burada dört yılımızı uğurluyoruz ve bunun hüznünü yaşıyoruz. Burada hüzünlü bir bitişin yanında yepyeni bir başlangıç yapıyoruz. Daha yapacağımız işler ve elde edeceğimiz başarılar var. İş hayatımızda elde edeceğimiz başarılar ile üniversitemizi ve ailelerimizi gururlandırmak için buradan mezun olarak ilk adımımızı atıyoruz. Bugün kocaman bir aileye veda ediyoruz. İnanıyorum ki yıllar geçse de bu aileyi, dostlarımızı, hocalarımızı gülümseyerek hatırlayacağım. Biz bir aileydik ve yıllar geçse de bu ailenin fertleri olarak kalacağız. Samsun Üniversitesi, Uçak ve Uzay Mühendisliği bölümünün ilk mezunu ve bölüm birincisi olmanın heyecanını ve gururunu yaşıyorum. Elbette ki bu birinciliğin tek muhatabı ben değilim. Başta hiçbir maddi ve manevi desteği esirgemeyen, her daim yanımda olan, varlıklarından tarif edilemeyecek mutluluk ve güven duyduğum aileme, saygıdeğer hocalarıma ve Samsun Üniversitesi ailesine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Hepimizin mezuniyeti kutlu, yolumuz açık olsun. Sevgiyle kalın” dedi.

Fakülte birincisinin konuşmasının ardından kürsüye gelen Rektör Yardımcısı ve Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın MISIRLIOĞLU, Uçak ve Uzay Mühendisliği ile Meteoroloji Mühendisliğinden mezun olan öğrencilerin ülkemize yapacakları hizmetler ile milletimizin ve devletimizin sağladığı imkanları büyük fedakarlıklarla birleştirerek kurulan ve yaşatılan bu kurumun, kısıtlı kaynaklara rağmen kaliteli eğitimin yapılabileceğini ispat ettiğini söyledi. Havacılık için adeta bir kurtarılmış bölge olan bu yerleşkenin Samsun yanında bölge için de teknolojik gelişime ivme kazandıracak en önemli yapı olduğunu da sözlerine ekledi.

Rektör Prof. Dr. Mahmut AYDIN konuşmasına; havacılık ve onun ayrılmaz bir parçası olan uzay ve atmosfer alanındaki çalışmaların ülkelerin gelişmişlik ve kalkınma seviyelerini gösteren önemli göstergelerden biri olduğunu belirterek başladı. Günümüz dünyasında her ne kadar ülkelerin birbirlerinden bağımsız bir havacılık ve uzay sanayi geliştirmesi oldukça zor görünse bile ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve Çin gibi ülkelerin başka ülkelere ihtiyaç duymadan, kendi kaynakları ile bu alanda faaliyetlerini sürdürebilme kapasitesine sahip olduklarına dikkat çeken Rektör AYDIN, “Son yıllarda havacılık ve uzay çalışmaları alanında ciddi gelişme içinde olan ülkemiz hem insan kaynağı hem de teknolojik imkan açısından geçmişe oranla çok daha iyi bir durumda olmasına rağmen bu alanda hala dışa bağımlılığımız devam etmektedir. Bu nedenle de bize sonsuz imkanlar sunan atmosfer ve uzayın en verimli şekilde kullanılmasını sağlayacak teknolojilere sahip olabilmek için ülkemiz bir taraftan dost ülkelerle iş birliği içinde çalışmaya devam etmeliyiz, ancak öte taraftan da teknolojiye dışa bağımlı olmadan, tek başına sahip olmalıyız. Bu durum bekamız için hayati öneme sahiptir” dedi.

Rektör AYDIN, havacılık ve uzay çalışmaları ve bu alanlardaki teknolojilerin tabiatı gereği diğer alanlarla ve bu alanların gerektirdiği teknolojilerle yakın ilişki içerisinde olduğundan bu alanlardaki sanayinin de gelişmesine yol açarak ülke için ciddi katma değer üretme potansiyeline sahip olduğunu, dahası havacılık ve uzay alanında çalışacak personelin nitelikli ve lisanslı olması gerektiğinden bu alanlara yapılacak eğitim yatırımının ülkelerin eğitim düzeylerinin de artmasına ciddi katkı sağladığını ifade etti.

Rektör AYDIN, 18 Mayıs 2018’de ilk adım şehri Karadeniz’in incisi Samsun’un ikinci üniversitesi olarak kurulan nitelikli toplum tahayyülüne ulaşmış, nitelikli eğitim ve araştırmalar ile Türkiye’nin gününe ve geleceğine katma değer sağlayan üniversite olma vizyonuyla kurumsal ve akademik gelişimini sürdüren Samsun Üniversitesi’nin, havacılık ve uzay alanındaki beklentilere cevap verebilmek için Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinin bulunduğu Ballıca Yerleşkesine Mühendislik Fakültesini de konuşlandırarak havacılık ve uzay bilimleri alanında disiplinler-arası çalışmalara ve bu çalışmaların da ürüne dönüştürülerek ülkemizin gelişmesine katkı sunma konusunda azim ve kararlılık içerisinde olduklarını belirtti.

Sözlerine; 26.02.2010 tarihinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde kurulan ve 18.05.2018 tarihinde, yeni kurulan Samsun Üniversitesi’ne devredilen Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinin 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılında şu an mezun olan ilk öğrencilerini aldığını,  öğretim üyesi ve laboratuvar alt yapısı kurulu olarak üniversitemize devredilen Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Sivil Havacılık Yüksekokulu ve bununla ilintili Uçuş ve Uçak Bakım Organizasyonu’nun gelişme yönümüzü ve ihtisaslaşma alanımızı belirlediğini, Havacılık Yüksekokulu ve Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinin kurulması ve imkanlarının hazırlanmasında büyük emekleri olan dönemin rektörü Prof. Dr. Hüseyin AKAN’A, Prof. Dr. Ferşat KOLBAKIR’a ve OMÜ’nün mevcut rektörü Prof. Dr. Sait BİLGİÇ’e şükranlarını arz ettiğini ifade ederek devam etti. Ayrıca konumu ve kapasitesi bakımından ülkemizin önde gelen yerleşkelerinden biri olan Ballıca Yerleşkesinin fiziki ve teknolojik imkanlarını en üst seviyeye çıkararak hem havacılık hem de savunma sanayi alanında söz sahibi bir yer haline getirmek suretiyle kendilerine bırakılan bu değerli mirasa sahip çıkmanın ve onu geliştirmenin önemli bir sorumluluk olduğunu beyan etti.

Konuşmasına birkaç gün önce ABD’de düzenlenen dünyanın en büyük IREC roket yarışmasında “En İyi Takım Ruhu” ödülünü almaya hak kazanan Samsun Üniversitesi Roket takımını ve akademik danışmanları Dr. Öğr. Üyesi Melahat CİHAN’ı tebrik ederek devam eden Rektör AYDIN, Samsun Roket Takımının ana sponsorları olan T3 Vakfı ve Samsun Yurt Savunma Sanayi yetkililerine hem öğrenciler hem de Samsun Üniversitesi adına şükranlarını arz ettiğini ifade etti. Son olarak mezun öğrencilerin ailelerine fedakarlıkları için teşekkür ederek mezunları tebrik eden Rektör AYDIN, mühendislerimizin ülkemize hayırlı hizmetlerde bulunması temennisi ile konuşmalarını bitirdi.

Rektör AYDIN’ın ardından kürsüye gelen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa DEMİR, bu tören ile mezuniyet yıllarına döndüğünü belirterek öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Başkan Mustafa DEMİR “Ülkeniz, geleceğiniz için çok şeylere vesile olacağınızdan asla şüphe etmeyin. Tek bir arkadaşımız olmayabilir ama topyekûn buradaki kadro Türkiye’nin uzay ve uçak mühendisliği alanında omurgası, belkemiği ve öncüleri. Bu üniversitemizin ününü, Türkiye’nin ötesine taşan bir konuma hep birlikte taşıyalım” şeklinde konuştu. Öğrencileri ve ailelerini tebrik eden Başkan DEMİR, Samsun Üniversitesine her konuda destek olmaya hazır olduklarını ifade etti.

Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan Uçak ve Uzay Mühendisliği Bölümü ile Meteoroloji Mühendisliği Bölümünden mezun olan 46 öğrenci başarı belgelerini ve diplomalarını protokol üyeleri ve akademisyenlerin elinden aldı. Başarı belgeleri ve diplomaların verilmesinin ardından fakülte birincisi Engin GÜNEŞ mezuniyet kütüğüne isim çaktı. Sonrasında ise mezun olan öğrenciler kep atarak mezuniyet coşkusunu yaşadı.

adminadmin