Güncel
Giriş Tarihi : 20-11-2014 02:30   Güncelleme : 20-11-2014 02:30

Siyanürle altın çıkarılmasına tepki gösteren vatandaşlara destek

ORDU (AA) - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Ordu’nun Fatsa ilçesinde bir firma tarafından siyanürle altın madeni çıkarılmasına tepki gösteren vatandaşları eylem çadırında ziyaret etti

Siyanürle altın çıkarılmasına tepki gösteren vatandaşlara destek

ORDU (AA) - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Ordu’nun Fatsa ilçesinde bir firma tarafından siyanürle altın madeni çıkarılmasına tepki gösteren vatandaşları eylem çadırında ziyaret etti.

Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu üyeleri tarafından söz konusu maden ocağına yakın boş bir arsada kurulan eylem çadırını ziyaret eden Soğancı, yöre sakinleriyle sohbet etti, eyleme destek verdiğini belirtti.

Beraberindekilerle eylem çadırından altın arama sahası önüne kadar yürüyen Soğancı, burada basın açıklaması yaptı.

Doğal kaynakların gerçek sahibinin halk olduğunu anlatan Soğancı, “Madenler, milyonlarca yılda oluşan, tüketildiğinde yerine konulmayan varlıklardır. Madenlerin oluşumunda hiçbir sınıfın, hiçbir kişinin emeği yoktur. Bu nedenle tüm insanlığın ortak değerleridir. Anayasanın 168. maddesine göre 'Tabii servetler devletin hüküm ve tasarrufu altındadır'. Yani halkın malıdır. Halkın olan bu varlıkların kullanım hakkı da halka ait olmalıdır" dedi.

Dünya Bankası ve ilişkili kurumların yönlendirmesiyle son 15 yılda 100’ün üzerinde ülkede maden yasasının değiştirildiğini aktaran Soğancı, şöyle konuştu:

"Son 20 yılda, madencilik arama ve geliştirme çalışmaları az gelişmiş ülkelere yöneltildi. Dünyada 50 kadar ülke doğal kaynaklarının ham olarak, işlenmeden dış satımıyla elde ettiği gelire bağımlı duruma düşürüldü. Ülkemizde de maden yasası bu doğrultuda düzenlendi. Ülkemizin maden hukukunda yeni sömürgeciliğin istemleri doğrultusundaki asıl köklü değişiklikler daha 80'li yıllarda gerçekleştirilmişti. 1980 yılının 24 Ocak ekonomik kararlarının uygulamaya konulmasında yaşanan zorluklarının 12 Eylül 1980 askeri darbesi ile aşılmasının  ardından, ülkemizde ulusal politikaların yerine açık açık çok uluslu şirketlerin politikaları uygulanmaya başlandı."

Soğancı, 1985 yılında çıkarılan 3213 sayılı Maden Yasası ile yerli ve yabancı sermayeye madencilik sektöründe önemli imtiyazlar tanındığını dile getirerek, "Tüm bu düzenlemeler, ülkemizde sömürge madenciliği uygulamasının açık göstergeleridir" ifadesini kullandı.

Fatsa'daki siyanürle altın madeni aranması konusuna değinen Soğancı, "Bin 600 hektarlık alanda çalışma ve 3 bin 400 hektar alanda arama yapacak olan şirket yetkilileri hakkında dava açtık" dedi.

Soğancı, Fatsa’da, Artvin’de, Soma Yırca'da, Loç Vadisi'nde, Fırtına Deresi'nde, Ovacık’ta, Gerze’de, Yatağan’daki vatandaşlara sonuna kadar destek vereceklerini sözlerine ekledi.

adminadmin