Röportaj
Giriş Tarihi : 23-06-2022 15:11   Güncelleme : 23-06-2022 15:11

Şükran Şensözen: İlk Köklü Eğitim Ailede Başlar!

Bir toplumun, bir ülkenin güçlü olması aile bağlarının güçlü olmasıyla bağlantılıdır. İnsanoğlu en büyük yatırımı ailesine, ailesinin mutluluğu, huzuru için yapmalıdır.

Şükran Şensözen: İlk Köklü Eğitim Ailede Başlar!

İyi bir aile, iyi bir toplumun yapı taşıdır.  Bu konuda psikolog Wilhelm Stekel şunu beyan etmektedir: “Aile her türlü iyilik ve kötülüğün öğretildiği bir okuldur.” İşte bu okul üzerine kafa yoran, iyi bir aile danışmanı Şükran Şensözen ile aile konusun konuştuk. Şensözen, “Sorunları biriktirmek yerine, doğru zamanda çözümlemeler yapan aileler, mutluluğu yakalayabilirler” dedi.

Öncelikle hocam sizi tanıyabilir miyiz?

Merhaba çocukluğumdan bu yana okumayı araştırmayı, kitapları çok seviyorum. İnsanları, olayları gözlemleyip neden ve sonuçlarına göre analiz eden bir karaktere sahibim. İnsanın yaratılış gayesi, tasavvuf, manevi ilimlere devam ederken, felsefeye merakım arttı. Bu şekilde Anadolu Üniversitesi Sosyal Hizmetler, Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümünden yüksek başarı ile mezun oldum. SAÜ Pedagojik Formasyon Eğitimi alarak Felsefe grubu öğretmenliğine hak kazandım. Pandemi sürecine kadar bir devlet kurumunda özel eğitim öğretmeni olarak sevgiyle bu kutsal mesleği icra ettim. Pandemi süreci ve tetiklenen aile vakaları ile aile danışmanlığı eğitimimi Yıldız Teknik Üniversitesinde tamamlayarak, aile danışmanlığı ve yaşam/ebeveyn çocuk koçluğu, eğitim koçluğu, NLP, Kuantum, Nefes Terapisi, Masal Terapisi eğitimleri, daha bir dizi kişisel gelişim eğitimlerimi tamamladım.  Ekim 2020 itibari ile Sakarya Serdivan’daki “Aurora Life Danışmanlık” ofisimde çeşitli, alanlarda danışmanlıklar vermeye başladım.

Peki, vizyonunuz ve misyonunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Pandemi ile artan aile içi çatışma ve problemlerine çözüm sağlayacak hizmetler sağlamak.  Bu dönemle birlikte aile fertlerinin bir arada uzunca vakit geçirmesi, ekonomik kaygılar, eğitimin aksaması vb. sorunlardan dolayı çocuk ve ebeveyn arasındaki sorunlarına dair araştırmalar yaparak çözüm odaklı bilimsel dayanaklı bireysel koçluk desteği sağlamak amacı ile Aurora life Danışmanlık Merkezinde hizmet vermeye başladık. Diğer taraftan öğrencinin aksayan eğitim hayatına dair oluşan yüksek kaygı düzeyini minimize edecek bireysel koçluk seansları ve çeşitli öğrenci gruplarına yönelik koçluk atölye çalışmaları yapıyoruz. Öğrencinin yeteneklerini göz önünde bulundurarak hedefine adım adım gitmesinde rehberlik/koçluk yanı sıra bilimsel tekniklerle uygulanan özel motivasyon çalışmaları yapıyoruz, Bireyin bu dönemde yaşadığı psikolojik sorunlarla ilgili aldığı tıbbi desteğin yanı sıra bireysel koçluk seanslarında uyguladığımız NLP (Neuro Linguistic Programming) Eft (Emotional Freedom Tecniques), Emdr (Eye Movement Desentization Reprocessing) gibi bilimsel tekniklerle destek sağlıyoruz. Bireyin yaşamsal hedef planlaması noktasında hedef &kariyer danışmanlığı ile başarılara imza atan gençlere öncülük ediyoruz.

 

İleriye dönük ne gibi hedefleriniz var?

Özellikle aile yapısı, genç nesil ve gençlere yönelik çalışmalar, projeler yapmak, büyük kitlelerin değişimine katkı olabilecek diyebilirim kısaca.

 

Danışmanlık merkezinde ne gibi hizmetleriniz var?

Aile danışmanlığı ve çocuk ebeveyn danışmanlığı olarak, toplumun en küçük yapı taşı olan aile yapısındaki sorunlara gerek eşler arasındaki problemler olsun, gerek çocuk ebeveyn arasındaki farklı sorunlar olsun, bilimsel yöntemler eşliğinde ahlaki, toplumsal, kültürel, manevi değerlerimizi göz önünde bulundurarak, objektif bir bakış açısıyla olabildiğince hassasiyetle aile birliğinin sağlıklı bir şekilde toparlanması ve devamı için almış olduğum eğitimler ışığında rehberlik etmek. Öğrenci Koçluğu hizmeti ile öğrencinin eğitim ve kariyer hedefleri, sınav kaygısı sıfırlama, motivasyon artırma gibi hizmetler sunuyoruz. Yaşam Koçluğu hizmeti ile kişinin  farklı faktörlerden kaynaklanan çözümleyemediği onu çıkmaza sokan  ruhsal, mental, fiziksel sağlığını etkileyen durumlara yönelik aldığı tedavilerin yanı sıra NLP, Milton Ericson’un Bilinçaltı Telkinleri, EFT gibi daha birçok bilimsel tekniğin bir arada uygulandığı teknikleri uygulayarak, sorunlarına neden olan bilinçaltında kayıtlı bulunan duygusal kodlarda değişim sağlayarak yaşamını daha kaliteli bir hale gelmesine destek olacak hizmetler sunuyoruz.

Aileleri ve toplumu tehdit eden teknoloji bağımlılığı ile ilgili ne gibi tavsiye ve çalışmalarınız var?

Aileyi bir bütün olarak ele alacak olursak, teknolojik bağımlılık diğer birçok bağımlılıkta olduğu gibi bireyin yoksunluğunu hissettiği; Sevgi eksikliği, değersizlik, öz sevgi, öz saygı, öz şefkat eksikliği gibi bilinçaltında kayıtlı olan fakat farkında olmadığı duygusal ihtiyacın eksikliğini bilinçsiz şekilde farklı hazlarla tamamlamaya çalışması olarak tanımlayabiliriz. Aileleri bilinçlendirerek aile içinde evlilik birliği kurulduktan itibaren ilk etapta eşler arasında olmak kaydıyla yeterli düzeyde bilinçli biçimde sevgi, ilgi, iletişim, paylaşım…

Anne babanın teknolojiyi kullanırken sergiledikleri örnek davranışlar (sınırlı ve hangi alanda kullandığımız gibi).

Mutlu bir ailenin püf noktaları nelerdir?

Sevgi ve saygının hakim olduğu, doğru iletişim kurulabilen (doğru üslup, sen dili yerine ben dili, öfke kontrolü) gibi ki bu eşler arasında günümüzde ilk sırada yer alan sorun aynı zamanda birbirine alan tanıyan, ahlaki, manevi değerlerin olduğu, bireyin aile olmadan önce birey olmayı başarabilmiş olması, karşılıklı anlayış, sorunları biriktirmek yerine doğru zamanda çözümlemek gibi maddeleri mutlu ailenin formülü arasında sıralayabiliriz.

Evlilikleri kötü giden bireyler nasıl bir yol izlemeli bu aşamada destek almalılar mı?

Aileler ekseriyetle boşanma aşamasına geldikleri sırada bir uzmana başvururlar. Oysa sorunlar dağ gibi büyümeden önce destek almak daha hızlı ve evlilik birliği yıpranmadan eşleri çözüme ulaştırır. Bahsettiğimiz gibi sorunların birinci faktörü aynı dili konuşamamak ve doğru iletişimin olmaması birçok sorunu beraberinde getirir. Sorunların büyümesini beklemeden işinin ehli olan bir uzmandan destek almak hem eşler hem de varsa çocuk için tabi ki en doğru olandır. Zira eşlerin çatışmaları sırasında en büyük hasarı maalesef çocuk görür ve bu durum birçok travmaya sebebiyet verir.

Ebeveynlerin çocuklarla iletişimi nasıl olmalıdır?

Çocukları etkili iletişim kurmak isteyen anne ve babaların dinleme becerisi, ben-sen dilinin etkin kullanımı, beden dilinin doğru ve etkin kullanımı gibi iletişimin yanı sıra çocuklarımızın nasıl bireyler olmasının istiyorsak her yönden onlara rol-model olan anne, babalar olmalıyız. Ayrıca en köklü eğitimin ilk önce ailede başladığının öneminin farkında olarak eğitim vermeliyiz.

Bugüne kadar yapmış olduğunuz çalışmalardan ne gibi geri dönüşümler aldınız?

Başta aile danışmanlığı olmak üzere klasik ekollerin dışında uyguladığımız yöntemlerden dolayı kısa sürede aile bağının güçlü şekilde kurulduğunu gördük.

İnsanlar genelde destek almak istemiyor bu konuda neler söylemek isteriniz?

Genel de danışmanlık hizmeti almak insanlara lüks geliyor. Bu hizmet öncelik olarak görülmüyor. Sorunları çözmek yerine içinden çıkılamaz hale gelene dek kaçmayı, üstünü örtmeyi seçiyoruz. Birçoğumuz sorunu bulup çözmek yerine genel olarak diğer tarafın suçlu olduğunu düşünerek değişmesi gerekenin karşı taraf olduğunu düşünüyor ve destek almaktan kaçıyoruz. Fakat değişimin içten dışa olduğunu farkında olduğumuzda durum çok farklı olabiliyor.

Size hangi konuda daha çok vatandaşlar danışıyor?

Son haftalarda çocuk ve gençlerin psikolojik problemleri ve sınav kaygıları kontrol edememeleri ilk sıralarda yer alıyor,

Örneğin;

Geçen yıl sınava girmiş bir öğrencinin aşırı stres nedeniyle sindirim ve anksiyete sorunları yaşayarak sınavdan başarısız ayrılması ve üniversiteye yerleşememiş olması ile bize müracaat ettiler, öğrencinin stres düzeyini NLP (Neuro Linguistic Programming) ile yeniden düzenleyip çeşitli telkinlerle normalize ederek başarı seviyesi yükseltildi.

Röportaj yaptığımız bütün şahsiyetlere sorduğumuz klasik bir soru var onu size de sormak istiyorum. Kitap okuma hakkında neler söylemek isteriniz?

Yepyeni diyarlara yolculuk ve hayatımın çocukluk yaşlarından itibaren vazgeçilmezi, kadim dostlarım diyebilirim kitaplara, en büyük zenginliklerimden biri kütüphanemdir. Her akşam günün yorgunluğunu atmak ve daha fazla bilgi edinmek için uyku öncesi mutlaka bir doz kitap alınmalı, bazense doğanın eşsiz fısıltıların arasında en güzel arkadaş…

Huzurlu bir aile var olması adına topluma ne gibi tavsiyeleriniz var?

Gelen tüm danışanlarıma ilk bir sorum olur ilk seansta

Amaçlarının ne yapmak olduğunu, ne istediklerini sorarım, bu birçok şeyin cevabıdır daha ilk seansta.

Bu dünyaya geliş amacımızı bilerek maneviyatla birlikte, ahlaki değerlerimiz ve kültürel yapımızı modernizmin faydalı yanlarıyla ölçülü şekilde kullanarak, yıkıcı değil de yapıcı olursak, karşımızdaki eşimizi cevap vermek için değil de duymak ve anlamak için dinlersek, sorun değil çözüm üretirsek bir de üzerine sevgi varsa o ailede huzur ve mutluk olur.

Size ulaşmak isteyenler nasıl ulaşabilirler?

Danışanlarımıza yüz yüze ve online olarak Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerine hizmet vermekteyiz ulaşmak isteyenler @auroralifedanismanlikk instagram hesabından seans, eğitim ve seminerler için bize ulaşabilirler.

Hocam, bize zaman ayırdığınız için size çok teşekkür ediyorum.

Bende nitelikli çalışmalarınızdan dolayı size teşekkür ediyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recep YAZGANRecep YAZGAN