Sağlık
Giriş Tarihi : 05-01-2021 08:31   Güncelleme : 05-01-2021 08:33

Takıntı Hastalığı Hayatınızı Ne Kadar Zorlaştırabilir!

Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Polikliniği Uzmanı Uzm. Dr. Enver Gül, "Görülen kişilerde hayatı zorlaştıran takıntı hastalığı tedavi edilmezse sonuçlara yol açabilir." dedi.

Takıntı Hastalığı Hayatınızı Ne Kadar Zorlaştırabilir!

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) obsesyon adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan, takıntılı düşüncelerin günlük yaşamı etkileyecek, günlük aktiviteleri kısıtlayacak düzeye gelmesidir.

 

TEKRARLAYAN DÜŞÜNCELER

Nedeni tam olarak anlaşılmamış olsa da, yapılan araştırmalar biyolojik ve çevresel faktörlerin obsesyon ile ilişkili olabileceğini göstermiştir diyen Büyük Anadolu Hastaneleri Psikiyatri Polikliniği Uzmanı Uzm. Dr. Enver Gül, "Obsesyon takıntı, kompulsiyon ise takıntıyı rahatlatan davranıştır. Obsesif kompulsİf bozuklukta kişi yaptığı davranışın saçma olduğunu bildiği halde yapmaya devam eder. Kişi devamlı aynı davranışı tekrarlar. Örneğin kişi kendisini pis hisseder ellerini yıkamak ister. Obsesyon zihinde sürekli tekrarlayan düşüncelerdir, bu düşünceler ellerin kirlendi, ellerin pis, ellerini yıka diyen katı, sert, emredici düşüncelerdir. Kompulsiyon ise bu düşüncenin getirdiği duyguyu rahatlatmak için kişinin yaptığı davranışlardır.

 

OBSESYON BELİRTİLERİ

Pislik veya mikrop bulaşmasından korkma, Başkasına zarar vermekten korkma, Hata yapmaktan korkma, Rezil olmaktan veya sosyal açıdan kabul edilemez bir şekilde davranmaktan korkma, Günahkar düşünmekten korkma, Düzen, simetri, kusursuzluk ihtiyacı, Aşırı kuşku ve sürekli güvence ihtiyacı gibi belirtiler ortaya çıkan takıntı bozukluğunun tedavisi için uzman bir Psikiyatri uzmanına başvurmanız gerekmektedir." diyerek sözlerine son verdi. 

Recep YAZGANRecep YAZGAN