Medya Kritik
Giriş Tarihi : 18-12-2020 10:11   Güncelleme : 18-12-2020 10:13

Tuborg’tan Tarihi Değerlere Büyük Saygısızlık!

Bira markası Tuborg, Şehirler Serisi adıyla piyasaya çıkarttığı bira kutularının üstüne Nakşibendi Tarikatının önemli isimlerinden Seyid Taha Hazretlerinin medrese olarak kullandığı Kayme Sarayı’nın resmini koydu.

Tuborg’tan Tarihi Değerlere Büyük Saygısızlık!

ARVASİ DER TEPKİ GÖSTERDİ

Tuborg bira markasının şehirler serisi Hakkari bölümündeki bira kutularına Kayme Sarayı’nın resimlerinin konulmasına Arvasi Derneği tepki gösterdi.

Arvasi Der tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, “Tarikat-ı Nakşıbendiye’nin Anadolu’daki kol başı, kutb-ul irşad ve’l medar Seyyid Taha-i Hakkari hazretlerinin irşad ve ilim için kullandığı yeri pisliğinize meze yapmanıza izin vermeyeceğiz. Pisliğiniz için meze arıyorsanız Pompei’ye Sodoma,Gomore’ye bakın.” İfadelerine yer verildi.

Diğer yandan Kayme Sarayı’nın Hakkari kültüründe manevi değeri olduğuna vurgu yapılan bazı sosyal medya paylaşımlarında da bira kutularının derhal piyasadan toplatılıp özür dilenmesini gerektiği paylaşıldı.

 

KAYME SARAYI

Hakkari’nin Şemdinli ilçesi Bağlar Köyü, Nehri’deki eski yerleşim alanlarının kuzey tarafında bulunan Kayme Sarayı kitabelerinden öğrenildiğine göre 1909 - 1911 yıllarında yaptırılmıştır.

Kitabelerde isim geçmemekle beraber Seyit Ubeydullah’ın oğlu Seyit Muhammed Sıddık tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir.

Kayme sarayı iki katlı bir yapı olup, 18,8 x 24 m. ölçülerinde kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır.

Günümüze sarayın yalnızca kuzey ve batı duvarları iyi bir durumda iken doğu ve güney duvarları ise kısmen ayakta kalabilmiştir.  Kayme Sarayı 2018 yılında restore edilmişti.

Recep YAZGANRecep YAZGAN