Kent Kültürü
Giriş Tarihi : 13-03-2020 10:41   Güncelleme : 13-03-2020 10:41

Ümmet Coğrafyasından Türkiyeye Bakışlar

Samsun Eğitim Bir Sen Genç Memursen’le birlikte Bir Bilenle Bilge Nesil Projesi Okur-Yazar Buluşmaları kapsamında Seyyah-Yazar Adem Özköse ile liseli öğrencileri buluşturdu. Yazar Adem Özköse hayatındaki değişimin lise yıllarında öğretmenlerinin tavsiye ettiği bir kitapla başladığını vurguladı.

Ümmet Coğrafyasından Türkiyeye Bakışlar

“Ümmet Coğrafyasından Türkiyeye Bakışlar” adıyla düzenlenen ve Büyükşehir Belediyesi Ömer Halisdemir Salonunda gerçekleştirilen konferansa İlkadım, Atakum ve Canik ‘te bulunan liselerimizden 500 öğrenci katıldı.

Kendisini seyyah olarak tanımlayan Adem Özköse, yaklaşık 70 ülke gezdiğini ve Türkiye’nin oralardan nasıl göründüğünü gözlemleme imkanı bulduğunu da dile getirdi. Öğrencilere hayal kurmalarını, soru sormalarını ve dünyayı gezmelerini tavsiye eden Özköse, “ Yol ile yolcu arasında ki tek engel kapının eşiğidir” diye bilinen Boşnak atasözünü hatırlattı.

Gezmek Ufkumuzu genişletir.

Gazeteci-Yazar Özköse konuşmasında şöyle devam etti: “Bir kalenin içinde duran kişi, dünyayı oradan gördüğü gibi zanneder. Fakat surlara tırmanmaya karar verip, dünyaya surların üzerinden bakarsanız aslında dünyanın kalenin içinden görüldüğü gibi olmadığını anlarsınız. Hepimizin sahip olduğu bir ufuk var. Biz her şeyi sahip olduğumuz bu ufka göre değerlendiririz. Halbuki bizim sahip olduğumuz ufkun ötesinde nice ufuklar var. Bu ufku genişletmek bizim elimizde. Bunun için de okumamız ve dünyayı gezmemiz lazım.”

Yıllarca savaş muhabirliği yaptığını ifade eden Adem Özköse, “ Bu vesileyle dünyanın birçok bölgesini gezdim. Savaş bölgelerinde yaşanan acıları gördüm. Zor durumda olan birinin  gidermenin mutluluğunu yaşadım. İnsanı mutlu eden en güzel şeyin bir başkasını mutlu etmek olduğunu anladım.” diye konuştu.

Coğrafya bir kaderdir

İbn-i Haldun’un “Coğrafya bir kaderdir” sözünü hatırlatan Özköse , “ Bizler çok büyük bir tarihin çocuklarıyız. Bizim ecdadımız dünyanın neresinde bir mazlum varsa onlara el uzatmıştır. Açe’de Güney Afrika’da atalarımızın mezarları var. Oralarda yaşayan insanlar hala bizleri hayırla yad ediyorlar. Eğer biz bu coğrafyada yaşıyorsak yeryüzüne karşı sorumluluklarımız var demektir. Anadolu demek sadece Konya demek, Samsun demek Diyarbakır demek değildir. Aynı zamanda Halep demektir, Gazze demektir.”dedi.

Yolculuğu bir kitaba benzeten Özköse: “ Yolculuk bir kitap gibidir, öğretir insana, soru sorarsınız, yepyeni yerlerle ve insanlarla tanışırsınız, kitabımız Kuran bile emir sigasıyla “Yeryüzünü gezin” buyuruyor. Büyük alimlerin hayatlarında mutlaka bir yolculuk vardır. Yolculuk bizim kültürümüzün, islam medeniyetinin bir parçasıdır. Saraybosnayı görmeden Osmanlıyı anlayamazsınız. Kapının eşiğini aşabilenlere de yollar açılır.” diye konuşmasını tamamladı.

adminadmin