Gündem
Giriş Tarihi : 05-12-2019 11:23   Güncelleme : 05-12-2019 11:23

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel Irkçılık Dalgasından Herkes Olumsuz Etkileniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Londra’da Türk vatandaşları ve Müslüman toplumu temsilcileriyle buluşmasında yaptığı konuşmada, “Türkiye; emniyet, huzur ve barış içinde. Bugün 17 yıl öncesine göre çok daha güçlü bir Türkiye var. Bugün üzerinde rahatça oyun oynanan değil, bölgesinde oyun kuran, oyun bozan kararlı bir Türkiye var” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel Irkçılık Dalgasından Herkes Olumsuz Etkileniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi için bulunduğu Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’da Türk vatandaşları ve Müslüman toplumunun temsilcileriyle buluştu.

Programda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asyalı, Afrikalı, Türkistanlı, Keşmirli, Arakanlı, Yemenli, Libyalı, Suriyeli  ve Filistinli mazlumlara selamlarımı ileterek programı düzenleyenlere de şükranlarını sundu.

“TÜRKİYE, DÜNYADA MİLLÎ GELİRE ORANLA EN FAZLA İNSANİ YARDIM YAPAN CÖMERT BİR ÜLKE”

Yurt dışında yaşayan vatandaşların, vatanlarından binlerce kilometre uzakta kendilerine yepyeni hayatlar kurduklarını, bunu yaparken de zorluklardan yılmadıklarını, sıkıntılar karşısında geri adım atmadıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İman varsa, imkân da vardır” diyerek gurbeti sılaya çevirenlerin başarılarıyla ailelerini ve tüm vatandaşlarını gururlandırdıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Aralık’ta Birleşik Krallık’ta seçimlerin düzenleneceğini hatırlatarak Türk toplumunda seçimlerde belirleyici rol oynamaları gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye emin ellerde. Türkiye; emniyet, huzur ve barış içinde. Bugün 17 yıl öncesine göre çok daha güçlü bir Türkiye var. Bugün üzerinde rahatça oyun oynanan değil, bölgesinde oyun kuran, oyun bozan kararlı bir Türkiye var. Bugün birkaç milyar dolar için el açan değil dünyada millî gelire oranla en fazla insani yardım yapan cömert bir ülke var” diye konuştu.

“SURİYE’NİN TOPRAKLARINDA GÖZÜMÜZ YOK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında, Türkiye’nin; ekonomisi, ulaşım altyapısı, Ege’de, Karadeniz’de, Doğu Akdeniz’de haklarını savunan, menfaatlerini koruyan donanmasıyla güçlü bir ülke olduğuna vurgu yaptı.  Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan 4 milyonu aşkın mazlum ve mağdura ev sahipliği yaptıklarını, bu kişilere 30 milyar doları aşkın bir harcama yapıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği’nden uluslararası yardım kuruluşları vasıtasıyla sadece 3 milyar avro destek geldiğini aktardı.

Türkiye’ye “Suriye’de ne işiniz var?” diyenler bulunduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir de diyorlar ki ‘Suriye’den ne zaman çıkacaksınız?’ Bizim onlara verdiğimiz tek cevap var; sizin Suriye’de ne işiniz var. Evet, biz oradayız, orayı teröristlerden temizleyene kadar oradan çıkmayacağız. Bizim Suriye’nin topraklarında gözümüz yok, ama gözü olanlar lütfen terk etsinler” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN BEKASINI GARANTİ ALTINA ALACAK ADIMLARI KARARLILIKLA ATIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin son yıllarda elde ettiği başarıların tamamının milletin başarısı olduğuna vurgu yaparak, “Ülkemiz bu noktalara Cumhurbaşkanından bürokratına, siyasetçisinden emekçisine, sanayicisinden ticaret erbabına, öğrencisinden yurt dışındaki diasporasına tam bir seferberlik ruhuyla hareket ettiği için gelebilmiştir. Sizlerden kalbinizi ferah tutmanızı istirham ediyorum. Sizlerden Türkiye’ye inanmanızı, devletinize güvenmenizi istiyorum” ifadelerini kullandı.

Programın düzenlendiği salonun toplanan kalabalık için yeterli olmadığını, salon dışında soğuk havada bekleyenler bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, soğuk havada dışarı kalmak zorunda olanlardan helallik istedi.

Türkiye’nin bekasını ve bölgenin istikbalini garanti altına alacak adımları kararlılıkla attıklarına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin gayretleriyle merkezinde çatışma yerine dayanışmanın; zulmün yerine adaletin; kavga yerine barışın olduğu yeni bir dünya kuruluyor. Silah üzerinden, ölüm üzerinden, acı, kan, baskı ve tehdit üzerinden ülkemize kurulan tuzakların hepsi çöküyor. Türkiye’yi terörle, şantajla terbiye edeceklerini zannedenler, hedeflerine ulaşamamanın mahcubiyetini yaşıyor. 82 milyon, tam bir dayanışma içinde, huzuruna huzur katarak, kardeşliğini pekiştirerek kutlu yolculuğunu devam ettiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKİYE VE BİRLEŞİK KRALLIK ARASINDAKİ KÖKLÜ İŞ BİRLİĞİ GÜNDEN GÜNE GELİŞİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki münasebetlerin, 400 yılı aşkın bir mazisi bulunduğuna dikkati çekerek bu köklü iş birliğinin günden güne geliştiğini, derinleştiğini, yeni boyutlar kazanarak güçlendiğini söyledi.

Birleşik Krallık’ta nüfusu yarım milyona varan dinamik ve üretken bir Türk toplumu bulunduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün, 15-20 sene öncesine kıyasla bu ülkede çok daha etkin, çok daha organize bir diasporaya sahibiz. Türk toplumu, Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ilişkilerin gelişmesi noktasında da kritik rol oynuyor. Vatandaşlarımızın, özellikle ticari hayatta giderek daha da fazla varlık göstermeleri bizleri gururlandırıyor” dedi.

Türkiye ve Birleşik Krallık’ın ikili ticaret hacminin belirlenen 20 milyar dolar hedefine yaklaştığını, geçen yıl bu ülkeden Türkiye’ye 2 milyon 250 bin turist geldiğini, bu yılın 10 ayında bu rakamın yüzde 13.5 artışla 2 milyon 443 bine ulaştığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah 2019’u turizm rakamlarında rekorla tamamlayacağız. Yakaladığımız bu ivmenin ekonomiden turizme, savunma sanayinden yatırımlara her alanda kuvvetlenerek devam edeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Birleşik Krallik’taki Türk vatandaşlarının ekonomik hayatta elde ettikleri başarıyı, siyasi alana yeterince yansıtamadıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Siyasi ve sivil toplum boyutu eksik olan bir Türk diasporasının, kendi geleceğini ilgilendiren politikalara etki gücü de zayıflayacaktır. Millî hassasiyetleri yüksek sivil toplum örgütlerine, belki birçok yere kıyasla Birleşik Krallık’ta daha fazla ihtiyacımız var.  Bunun için sizlerden çok daha örgütlü, organize ve dayanışma içinde hareket etmenizi bekliyoruz” temennisinde bulundu.

“40 YILDA TERÖRE ÇOK KURBAN VERDİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi’nde terör konusunu görüştüklerini belirterek, şöyle devam etti: “Terör konusu bizim 40 yıllık konumuz; 40 yılda teröre çok kurban verdik. Bütün bunlar olurken maalesef bizim kapımız çalınmadı, ‘Başınız sağ olsun.’ denmedi, arayıp soran da olmadı. Terör örgütlerine on binlerce tırla silah, mühimmat, araç gereç gönderenler bize paramızla silah vermedi, araç gereç vermedi ama biz bütün bunlara rağmen çalıştık, gayret ettik. Evet, şimdi kötü komşular bizi ev sahibi yaptı. Terörle mücadelede hâlâ bize akıl verenlere biz sadece şunu söylüyoruz; siz aklınızı kendinize saklayın.”

“İslami terör” ifadesinin de yanlış bir ifade olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İslam bir barış dinidir, barış dini olan dinimize asla terörü yaklaştıramazsınız. Teröre sıfat olarak İslam’ı, onun yanına koyamazsınız, bu ifadeyi kullananları kusura bakmasınlar bende lanetliyorum” diye konuştu.

Yeni Zelanda’da camiye yapılan terör saldırısında 51 Müslümanın katledildiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hristiyani terörist veya Hıristiyan terörist öyle bir şey kullandık mı? Kullanmayız da niye bizim dinimiz İslam buna da müsaade etmez. Dolayısıyla İslami terör diyeceğine önce bir defa dinlerimiz arasındaki ilişkilerin nasıl barışık hâle geleceğini konuşalım. Ama maalesef şu anda dünyada hâlâ saygın ülkelerin, saygısız bazı liderleri İslami terör ifadesini kullanıyor. Bu olamaz, bunu kabullenmemiz mümkün değil” sözlerine yer verdi.

Birleşik Krallık’ta yaşayan Türk toplumundan çocuklarının ve gençlerinin iyi eğitim almalarını sağlamaları gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çocuklarımızın ve gençlerimizin kendi dillerini ve kültürlerini öğrenmesi, ana vatanlarıyla bağlarını koruması önemlidir. Bu, entegrasyonun önünde asla bir engel değildir. Küreselleşme çağında bireylerin kendilerini birden fazla ülkeye ait hissetmeleri gayet doğaldır. Esas itiraz edilmesi gereken; bir göçmenin, yaşadığı topluma entegre olabilmek için köklerini inkâr etmesini beklemektir” dedi.

“KÜLTÜREL IRKÇILIK DALGASINDAN HERKES OLUMSUZ ETKİLENİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla ilgili süreci yakından takip ettiklerini, bu ülkedeki Türk vatandaşlarının bu süreçten olumsuz etkilenmemeleri için ilgili bakanlıkların temaslarını sürdürdüğünü açıkladı.

Son dönemde tüm Avrupa genelinde ırkçılık, ayrımcılık, antisemitizm ve İslam düşmanlığının da artığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, aşırı sağcı hareketlerin hedefinde çoğunlukla Müslümanlar ve Türk toplumunun bulunduğunun altını çizdi.

Son Avrupa Parlamentosu seçimlerinin, Avrupa'da kimlik siyasetinin giderek baskın hâle gelmekte olduğunu bir kez daha gösterdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunda tarihî ön yargıların rolünün büyük olduğunu, medya ve kimi siyasetçilerin de sorumsuz açıklamalarıyla bu ön yargıların derinleştiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kültürel ırkçılık dalgasından herkesin olumsuz etkilendiğini anlatarak, "Kısa süre önce Londra metrosunda Musevi baba ve evladını hedef alan tacize Libyalı Müslüman bir hanım kardeşimizin verdiği cesur tepki bu gerçeği bir kez daha ortaya koymuştur” dedi.

“NEO-NAZİ örgütler, bugün insanlık için, insanlığın barış, huzur ve geleceği için en az DEAŞ kadar, PKK kadar tehlikelidir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEAŞ, El Kaide gibi örgütlerle mücadelede sergilenen kararlılığın muhakkak bu yapılara karşı da gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak her platformda ırkçı akımlara ve nefret söylemlerine karşı tepkilerini koyduklarını belirterek vatandaşların hakkını korumak için tüm kurumların hem sahada hem masada çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

“TERÖR; MİLLET YA DA DEVLET FARKI GÖZETMEYEN VE TÜM İNSANLIĞI TEHDİT EDEN BİR BELADIR”

Birleşik Krallık’ta yaşanan Türk vatandaşlarından, bu ülkedeki özgürlükleri suiistimal eden PKK-YPG’li teröristler ile FETÖ’cü alçaklara meydanı bırakmamalarını isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Lütfen, muhataplarınıza bu ihanet çetelerinin gerçek yüzünü anlatınız. Bu yapılara karşı gösterilen tahammülden, Birleşik Krallık’ta yaşayan bir Türk olarak duyduğunuz rahatsızlığı dile getiriniz. Bu örgütlerin, Birleşik Krallık’ın da düşmanı olduğunu, zira terörün; millet ya da devlet farkı gözetmeyen ve tüm insanlığı tehdit eden bir bela olduğunu vurgulayanız. Elbette bu süreçte birilerinin bizi çekmek istediği tuzağa asla düşmeyiniz. Terör örgütlerinin fanatizminin, bilhassa da gençlerimizin heyecanını yönlendirmesine lütfen göz yummayınız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyaya örnek olan engin hoşgörümüzü hiçbir zaman yitirmeyiniz. Çevremizdeki haksızlıklarla mücadele ederken, hukuk, demokrasi ve meşruiyet zemininden kesinlikle ödün vermeyiniz. Sizler hak ve adaletin sözcüsü olursanız, terör destekçilerinin yalan ve iftiraları boşa çıkacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu çabalarınızda her zaman yanınızdadır” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye desteklerinden dolayı Birleşik Krallık’a teşekkür ederek NATO Liderler Zirvesi’nin tüm dünya için barışa vesile olmasını dileyerek sözlerini tamamladı.

adminadmin