Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 12-09-2017 09:25   Güncelleme : 12-09-2017 09:44

2017/2018 Yeni Dönem Eğitim Sezonunda Neler Oluyor!

2017/2018 yeni eğitim öğretim sezonu 18 Eylül Pazartesi ile ilk ders zilini çalacak olmasıyla Eğitim Bir Sen Samsun Şube Başkanı Nejdet Güneysu haber sitemize eğitim öğretim sezonunu değerlendirdi.

2017/2018 Yeni Dönem Eğitim Sezonunda Neler Oluyor!

Eğitim Bir-Sen Samsun Sendika Başkanı Nejdet Güneysu 2017/2018 yeni eğitim öğretim sezonunu değerlendirdi.

SAMSUN’DA OKULLAR YENİ DÖNEME HAZIR MI?

olmasıyla Eğitim Bir Sen Samsun Şube Başkanı Nejdet Güneysu , “Samsun’da Okullar 2017/2018 yeni eğitim öğretim yılına genel anlamda herhangi bir sıkıntı olmadan hazır. Samsun’da okullar Türkiye’nin fiziki yapısının oldukça üzerinde bulunuyor. Bunu da okul başına düşen öğrenci sayısı ve sınıflara düşen öğrenci sayısının ortalamasıyla belirliyoruz. Samsun’da genel olarak öğretmen eksiğimiz olmamasıyla beraber norm fazlası öğretmen sayımız oldukça fazla.

Samsun’da eğitim alanında karşımıza çıkan sorun ilk ve orta öğretimde öğrenci kaydı ve yerleştirme işlemleri. Bunun da en büyük sorun teşkil eden nedeni okul yetersizlikleri değil, velilerin doğru bilgilendirilmemesidir.  Geçmiş yıllarda isim yapmış bazı okullara sürekli bir izdiham var oysaki bu yanlış düşünce ile veli öğrencinin hayatını yanlış bilgi ve duyumlar nedeniyle riske atıyor. Yeterli bilgiye sahip olmayan veliler yanlış vardıkları kanılar yüzünden çocuklarının kayıtlarını üç beş sene evvelki okul başarılarına göre şekillendiriyor. Oysaki her yıl okulların eğitim kalitesi yeni düzenlemeler ile değiştiriyor. Okulun idari eğitim sorumlusu ve öğretmen değişiklikleri ile daha az tercih edilen okulların eğitim kalitesi sürekli bir değişim halinde. Bir çocuğun en başarılı olduğu okul evine yakın olan okuldur. Bu sorunun da üstesinden gelebilmek için adrese dayalı kayıt sistemi büyük ölçüde fayda sağlamaktadır” şeklinde velilere seslendi.

ÇOCUĞUN BİLGİ VE BECERİSİNE GÖRE EĞİTİM ŞART

Eğitim sisteminin başarısı okulun eğitim düzeninden çok öğrenciye öğrenme aşkını kazandırmaktır diyen Güneysu, “ Osmanlı Mekteplerinde her çocuk ilgi alanı ve yeteneğine göre değerlendirilip, ona göre eğitiliyordu. Bütün öğrencilere standart aynı dersler verilmiyordu. Ve mekteplerin duvarında şöyle yazıyordu:  ‘Burada hiçbir balık uçmaya, hiçbir kuş yüzmeye zorlanmaz…’  başarılı çocuklarımız olsun istiyorsak çocuklarımıza onların bilgi ve becerisi yönünde okullar ve eğitim olanakları sağlamalıyız. Samsun giderek Türkiye ortalamasına göre eğitim çıtasını arttırmayı başardı. Daha evvelinden sıralamada yüzde 40-45 bandında iken şimdi ise yüzde 30 bandına kadar çıtamızı aşmış bulunmaktayız.  Bu Samsun’un öğretmen fazlalığı ve nüfus oranına baktığımız da yine de çok başarılı olmasa da Türkiye ortalamasına göre giderek eğitim kalitemizi arttırmış bulunuyoruz.  Ama asıl olmamız gereken yer ilk yüzde onların içerisi olmalıdır” şeklinde ifade etti.

DÖNÜŞÜME İDEOLOJİK BAKMAYIN

Okulların dönüşümünde il milli eğitim müdürlüğü belirleyici olmalıdır diyen Güneysu, “  İl milli eğitim müdürlüğü okulların fiziki yapısını en doğru biçimde bildiğinden Samsun’da okul öğrenci yeterliliğini,  nerede hangi okulun ihtiyaç olduğunu ve şehirleşme ile hangi okulların nerede dönüşüm sağlaması gerektiğini bilen kurumdur.  Bazı kişilerin okulların dönüşümüne farklı bakarak nerede hangi eğitime ihtiyaç duyulduğunun ve bina yeterliliğini göz önünde bulundurmadan bilinçsizce bu durumlara bakmaktadır. Öğrenci kadar velilerinde yenilenen eğitim sektörü hakkında bilgi sahibi edilmesi için veli seminerleri mutlak şart hale gelmiştir. Okul tercihlerini yaparken ve çocuklarını hangi okullara yollamak istediğini onun nasıl bir tercih yaparsa daha başarılı olabileceğini bu seminerlerle velilere anlatılması gerekli.  Öğrenci Velileri bilinçlenecek ki çocuklarına yön verebilsinler onların başarıya gidecek yolunda seçim sağlayabilsinler” diye konuştu.

OKULLARA TAZE KAN GELDİ

Güneysu, “Yorgun idareci ve öğretim görevlilerinin ardından özellikle de bu yıl okullarımıza yeni görevlilerin atanması ve göreve başlaması, onların yeni yenil çocuklarımız ile diyalogları arasında oldukça başarı sağladı. Ağustos ayında 2017/2018 yeni eğitim öğretim yılına başlamak üzere müdür ve müdür yardımcısı mülakatları yapıldı ve eylül ayının ilk haftası olarak ta bunlar sonuçlandı.  Boşta kalan ve mesleğinden emekli olan arkadaşlarımızın yerine görevlendirilmeleri yapıldı.  Böylelikle eski çalışanlarımızın bilgi ve tecrübesinden yeni arkadaşlarımızın da heyecanından yararlanılarak 2017/2018 yeni eğitim öğretim yılını daha başarılı bir şekilde tamamlamayı amaçlıyoruz” diye ifade etti.

EŞ TAYİN TALEBİNE ÇÖZÜM

Başkan Güneysu, “ Uzun zamandır ciddi bir sorun haline gelen eş tayini verilen mücadelelerimiz sonucun da yeni bir düzenleme ile bir miktarda olsa çözüm bulundu.  Önceden eşi Samsun’da olan bir öğretmenimizin Mardin’de olan eşinin eş tayin talebi il emrine veriliyordu şimdi ilçe emrine verilerek bir nebzede olsa bu soruna çözüm getirilmiş oldu. Eş hangi ilçe de ise şimdi eş tayini istenen diğer eşe aynı ilçe emrinde görevlendirilerek eşler arası aile bütünlüğünü sağlayıcı bir çözüm getirilmiş oldu. Böylelikle zaten norm fazlası öğretmeni olan İl merkezlerinde doluluğun azaltılması da sağlandı” şeklinde konuştu.

MÜFREDAT DEĞİŞİKLİĞİ

Son zamanlarda oldukça büyük yankı yapan müfredat değişikliğini yorumlayan Güneysu, “ Bakanlık genel olarak bir müfredat değişikliğine gideceğini açıklayarak konuyu tartışmaya açtı. Sivil toplum kuruluşları da kendi düşünce ve fikirlerini beyan etti.  Diğer ülkeler ve ders programları da araştırıldığında hem öğretmeni hem öğrenciyi yoran bazı konular yeni müfredat ile kaldırıldı.  Yeni müfredat ile toplumun ihtiyacı olan ve bilimsel temellere dayalı yeni bir düzenleme getirilmiş olundu. Öğrenciye İlkokuldan liseye kadar bilgiler yükleniyor oysa öğrenci üniversiteye başladığında boşluğa düşerek bu zamana kadar öğrendiği bilginin yüzde 60’ını üniversite hayatında çöpe atıyor. Tıp fakültesine gidecek çocuğa coğrafya bilgisi ile beyni yanlış bilgiler ile dolduruluyor.  Milli değerler ve bilgiler tabi ki öğretilecek bunlar konu ile alakalı derslerin arasına serpiştirilerek yormadan çocuklarımıza verilecek” şeklinde düşüncelerini anlattı.

ÇOCUKLARINIZI OKŞAYIN!

Samsun’da bazı basın kuruluşlarınca haberi yapılan bu söze açıklama getiren olmasıyla Eğitim Bir Sen Samsun Şube Başkanı Nejdet Güneysu, “ Samsun valisi katılmış olduğu bir programda ‘çocuklarınızı okşayınız’ derken okullarda çocuklara şiddet ve dayak kastı söz konusu bile değildir. Valimizin de ifade ettiği gibi “Çocuklarımız velinin sizlere emanetidir. Onların eğitiminden ve yanlış alışkanlıklardan uzak tutmaktan sizler sorumlusunu,  sizden hesap sorarım.  Sevgi ölçüsünde çocuklarınızı okşayınız ikaz ediniz” şeklinde ifade ediyor. Çocuklarımıza yanlışı doğruyu disiplini saygıyı öğretmek mecburiyetindeyiz çünkü çocuklarımız bunun için okula geliyor. Bunu öğretirken de bazı basın kuruluşlarının valimizin sözünü çarpıttığı gibi değil tabi ki de. Çocuklarımızın yanlışını gördüğümüz de onları ikaz etmek bizim görevimiz.  Bunu söylerken de şiddet içeren bir anlam söz konusu bile değildir” diye konuştu.

HABER: Gül Su GÜNDÜZ

adminadmin