Dünya
Giriş Tarihi : 19-01-2021 08:59   Güncelleme : 19-01-2021 08:59

Başkan Biden’in İlk 100 Günü Zor Geçecek!

ABD’de yeni seçilen başkan için ilk 100 günün sembolik bir öneme sahip olduğunu belirten uzmanlar, yarın düzenlenecek yemin töreniyle göreve başlayacak ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’ı zor bir sürecin beklediğine dikkat çekiyor.

Başkan Biden’in İlk 100 Günü Zor Geçecek!

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gökser Gökçay, yarın düzenlenecek yemin töreniyle göreve başlayacak ABD Başkanı Joe Biden’in göreve başlaması ve sonrasındaki sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

ABD'de yeni göreve başlayan başkan için ilk 100 günün oldukça önemli olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Gökser Gökçay “ABD’de yeni seçilen başkanın ilk 100 günde gerçekleştirdiği politika ve sözlerine sembolik olarak oldukça önem verilmektedir. Trump'ın bıraktığı yıkıcı mirasın etkisini yok etmek isteyen Başkan Biden'ın da göreve başlar başlamaz küresel salgın başta olmak üzere birçok konuda girişimde bulunması bekleniyor” dedi.

 

İlk 10 günde önemli kararları bekleniyor

Dr. Öğretim Üyesi Gökser Gökçay, ABD Eski Başkanı Donald Trump’ın, Müslüman çoğunluğa sahip bazı ülkelerden seyahati kısıtlama, Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme gibi birçok konuda tartışmalı başkanlık emirlerine imza attığını hatırlattı. Dr. Öğretim Üyesi Gökser Gökçay, “Beyaz Ev İdari Şefi olarak atanacak Ronald Klain'ın gönderdiği bir bilgi notuna göre Biden'ın ilk on günü içerisinde onlarca başkanlık emri aracılığıyla Trump'ın verdiği birçok başkanlık emrini tersine çevirmesi bekleniyor. Bahsettiğim seyahat kısıtlamasının kaldırılması, Paris İklim Anlaşması'na yeniden katılım gibi konuların yanında, Covid-19 salgınına dair federal önlemler alınması başta olmak üzere birçok konuda onlarca başkanlık emrinin Biden'ın ilk haftasında yayımlanması bekleniyor” diye konuştu.

 

Biden’ı zorlu bir 100 gün bekliyor

ABD Yeni Başkanı Joe Biden’ı zorlu bir ilk 100 günün beklediğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Gökser Gökçay, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Biden, başkanlığa çok hızlı bir giriş yapmayı planlasa da kendisini oldukça zorlu bir ilk 100 gün bekliyor. Trump yönetiminin son üç aydır yaydığı yalanlar ve destekçilerini ayaklanmaya teşvik edecek derecede şiddetlenen söylemi, ABD'de toplumsal kutuplaşmayı son derece arttırdı. Biden yönetiminin ilk aylarında artacak güvenlik önlemleri, soruşturmalar ve yargılamalarla düzen sağlanmış gibi görünebilir. Ancak bu siyasi ve toplumsal krizin altında yatan temel etkenler ortadan kaldırılmadan çözülebileceklerini söylemek zor.

 

Biden yönetimi ve ABD Kongresi yoğun günler geçirecek

ABD'de artık büyük bir sektöre dönüşmüş olan komplo teorisi odaklı yayınlar ve bunlara yer veren medya kuruluşlarının konuşma özgürlüklerinin ne derece kısıtlanabileceği önemli bir tartışma konusu olacak. Bu tartışmaların yapıldığı süreçte Biden yönetimi kabinesinin ve federal düzeydeki bürokratların atamalarının Senato'dan geçmesi için çabalıyor olacak. Diğer yandan, Trump'ın bir daha herhangi bir kamu görevinde yer almasını engellemek amacıyla görevden azletme yargılamasının Senato'da yürütülmesine tanık olacağız. Hem Biden yönetimi hem de ABD Kongresi için oldukça yoğun günler olacak.”

Recep YAZGANRecep YAZGAN