ÇORUM (AA) - Bayat ilçesine bağlı Çukuröz köyünde çıkan yangında soğutma çalışmaları devam ederken, Vali Yardımcısı Hamdi Bolat köyde incelemelerde bulundu.
Bolat, yangınla ilgili yaptığı açıklamada, 120 haneli Çukuröz köyünde imam lojmanında çıkan yangının kısa sürede büyüyerek çevresindeki evlere sıçradığını söyledi. Aralarında köy konağının da bulunduğu 29 evin tamamen yandığını ifade eden Bolat, tek tesellinin can kaybı ve yaralanma yaşanmaması olduğunu dile getirdi.
Kontrol altına alınan yangında soğutma çalışmalarının devam ettiğini, yangında mağdur vatandaşlar için Türk Kızılayı Derneği'nin bölgeye çadır sevk ettiğini vurgulayan Bolat, "Biz de çadır kurmak için yer tespit çalışmaları başlattık. Acı bir olaydır, yaralar sarılacaktır, devlet tüm imkanlarını seferber edecektir" dedi.
Yangının çıkış kaynağıyla ilgili raporun kendisine ulaşmadığını ifade eden Bolat, "Yangının kaynağıyla ilgili tam rapor çıkmadığı için net birşey söyleyemeyiz, teknik bir konu. Görünüşte hayvan telefi yok ama bazı arkadaşlarımız enkaz altında olabileceğini tahmin ediyor. Evlerin bir çoğunun altı hem odun deposu hem de ahır olarak kullanılıyor. Çoğu hayvanların bulundukları yerden dışarı çıkartıldıkları ifade edildi. Şuan herhangi bir hayvan telefine de rastlamadık" diye konuştu.
Güncelleme (15 Kasım 2014, 16:00):
ÇORUM (AA) - Çorum Valisi Ahmet Kara, Bayat ilçesi Çukuröz köyündeki yangında evlerini kaybeden vatandaşlara devletin yeni konutlar yapacağını ve kayıplarını en kısa sürede telafi edeceğini bildirdi.
İmam lojmanı ve köy konağı dahil 29 evin yangında kullanılamaz hale geldiği Çukuröz'e, Bayat Kaymakamı İdris Akça, Belediye Başkanı Ekrem Ünlü, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Elvan Kaya ile gelen Kara, incelemelerde bulundu.
Evlerini kaybeden vatandaşlara "geçmiş olsun" temennisinde bulunan Kara, üzücü bir olay yaşandığını ancak tek tesellinin, yangının herhangi bir can kaybı ve yaralanmayla sonuçlanmaması olduğunu söyledi.
Vatandaşlardan, kayıplarının telafisi konusunda endişe etmemesini isteyen Kara, şöyle konuştu:
"Hiç ümidinizi kaybetmeyin. Bunların hepsi yerine gelir, hepinizin yaralarını sararız. Maddi zararlarınızı karşılarız, evler yerine gelir, daha güzelleri yapılır, problem değil. Çok geçmiş olsun, Allah beterinden korusun. Sevindiğimiz tek şey, can kaybının olmamasıdır. Allah göstermesin, can kaybı olsa ona çok üzülürdük. Mal, her zaman yerine gelir. Belki birkaç gün çadırlarda kalacaksınız, belki ondan sonra konteyner evlerde kalacaksınız ama devlet en kısa sürede evlerinizin yerine yenisi yapıp, bunu telafi edecek. Bu devlet sözü, benim sözüm. Hepinizin huzurunda söylüyorum. Hasar tespit çalışmaları yapıldıktan sonra gereğini yapacağız inşallah."
Kara, elektrik kontağı ihtimali üzerinde durulduğunu ancak yangının nedeninin henüz belirlenemediğini ifade etti.
Bu tür olaylara daha çabuk müdahale edilebilmesi için köylülerin görüşlerini de dinleyen Kara, şunları kaydetti:
"İlçe merkezlerine uzak olan ve ulaşım konusunda sıkıntı yaşanan köylerdeki yangınlara itfaiye ekiplerinin müdahalesi geç oluyor. Havadan, helikopterle yangına müdahale edilmesi daha makul ve hızlı bir çözümdür. Buradaki yangın için Karabük'teki yangın helikopterimizi istedik ancak helikopterin gece görüşü yokmuş. Bu konuyu Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından sorumlu Başbakan Yardımcımız Numan Kurtulmuş'a da aktardım. Kendisi de en kısa sürede konuyla ilgili çalışma yapılması ve eksikliğin giderilmesi için talimat vereceğini söyledi."
Bu arada, Türk Kızılayının gönderdiği 30 çadır, görevliler tarafından okulun yanında bulunan alana kurularak vatandaşların kullanımına hazır hale getirdi. Yangında evlerini kaybedenlerin, bu geceden itibaren bu çadırlarda kalacağı öğrenildi.
Güncelleme (16 Kasım 2014, 01:30):
ÇORUM (AA) - Bayat ilçesine bağlı Çukuröz köyünde çıkan ve imam lojmanı ile köy konağının da bulunduğu 29 evin kullanılamaz hale geldiği yangında soğutma çalışmaları tamamlandı.
Akşam saatlerinde başlayan yangını söndürme çalışmaları sabah saatlerine kadar devam etti. Yangına, itfaiye, arazöz ve iş makinelerinden oluşan yaklaşık 30 araç ve 120 personelle müdahale edildi. Bölgeye gelen İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ekipleri, hasar tespit çalışmalarına başladı.
Yangında evlerini kaybedenler, günün ağarmasıyla enkazların başına toplandı. Gözyaşları içerisinde kullanılamaz hale gelen evlerinin enkazını izleyen vatandaşların, üzüntülü oldukları gözlendi. Bazı vatandaşlar evlerinin enkazı arasında kalan herhangi bir eşyasının bulunup bulunmadığını kontrol etti. Vatandaşlardan Mustafa Ceylan'ın, yanan evinin alt katındaki depo bölümünde bulunan ve çoğunluğu yanan hububatın arta kalanını topladığı görüldü.
Cemal Bircan ise köyde 1977 yılında da yangın çıktığını ve orada da evini kaybettiğini belirterek, "O zaman da evimi kaybetmiştim, bu yangında da evimi kaybettim. Tek dayanağım vardı, o da gitti" dedi.
Döne Can da yangını duyunca Ankara'dan geldiğini ifade ederek, "Hacdan döndükten sonra Ankara'daki oğlumu ziyaret etmiştim. Kısa bir süre sonra köye dönecektim. Olayı duyunca oğlumla birlikte hemen köye geldik. 60 yıldır yaşadığım evim gitti, yanmış, kül olmuş" diye konuştu.
Türk Kızılayı'nın gönderdiği çadırların da Çukuröz Köyü İlk ve Ortaokulu'nun yanında bulunan alana kurulması kararlaştırıldı. Bunun için Bayat Belediyesi ekiplerince çadırların kurulacağı alanda zemin düzenleme çalışması başlatıldı.
Öte yandan Bayat Kaymakamlığı ve belediye tarafından mağdur vatandaşlara Çukuröz Köyü İlk ve Ortaokulu'nda sıcak çorba ikram edildi.
















































































































































































































