Eğitim
Giriş Tarihi : 10-07-2020 13:35   Güncelleme : 10-07-2020 14:40

Emine Ahmet Yeni Kız İmam Hatip Lisesi Samsun’un Gururu Oldu!

Samsun Emine Ahmet Yeni Kız İmam Hatip Lisesi, TÜBİTAK yarışmalarında Türkiye üçüncüsü oldu.

Emine Ahmet Yeni Kız İmam Hatip Lisesi Samsun’un Gururu Oldu!

Samsun Emine Ahmet Yeni Kız İmam Hatip Lisesi, TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması başvuruları sonucunda Türk Dili ve Edebiyatı kültürel miras tematik alanında Dede Korkut Gelir mi? isimli proje bölge sergisine katıldı.

Samsun Emine Ahmet Yeni Kız İmam Hatip Lisesi öğrencisi Beyza Nur Gündoğan ve Türk Dili ve Edebiyat  Öğretmenimiz Bülent Köksal danışmanlığındaki Edebiyat alanındaki hazırlanan ‘Dede Korkut Gelir mi! İsimli proje ile TÜBİTAK  51. Lise Öğrencileri Proje Yarışması Türkiye Finallerinde Türkiye 3.sü oldu.

Dede Korkut Gelir mi

PROJE ÖZETİ

Dede Korkut Hikâyeleri, Türk edebiyatının ve kültürünün en önemli miraslarından biridir. Bir milletin kültürel mirasını yeni nesillere aktarabilmesi o millet için büyük önem taşır. Özellikle somut olmayan kültürel mirasın (SOKÜM) geleceğe aktarımı günümüz dünyasında daha da önem taşımaktadır. Bu anlamda değerli görülen Dede Korkut Hikâyeleri UNESCO tarafindan 2018 yılında SOKÜM listesine alınmıştır.

SOKÜM Sözleşmesi'nde bu mirasların "Ürtilmesi, kuşaktan kuşağa aktarımı, örgün eğitim süreçlerinde farklı görünümlerinin yeniden canlandırılması"nın belirtilmesinden hareketle çalışmamızda Dede Korkut'u örgün eğitimdeki gençlere tanıtmaya, yeniden üreterek günümüze taşımaya çalıştık. Uygulama grubuna Dede Korkut tanıtılmış ve yeni Dede Korkut hikâyeleri yazmaları sağlanmıştır. 10. sınıflar yaratıcı yazarlık atölyesi gibi kullanılmış, Dede Korkut'tan esinlenerek yeni hikâyeler oluşturmaları istenmiştir. Ortaya çıkan 151 yeni Dede Korkut hikâyesi içerik analizi yöntemi ile incelenmiş ve karakteristik özellikler bakımından Dede Korkut Hikâyeleriyle karşılaştırılmıştır.

Metinler arasılık, pastiş, parodi gibi modern anlatı teknikleri bu yazılı uygulamalar yoluyla öğretilmiş, bazı metinler ise "fakelore" kavramı çerçevesinde değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Dede Korkut ile ilgili Kültür Bakanlığının yaptığı çalışmalar araştırılmış, ilk-orta-lise eğitim müfredatının bütün kademelerinde Dede Korkut Hikâyelerine ne kadar yer verildiği de belirlenmiştir. Araştırma evrenini 9-10. sınıf öğrencilerinin oluşturduğu gruba Dede Korkut'un bilinirliğine ilişkin anket uygulanmıştır. 151 öğrenci ise uygulama grubunda yer alarak hikâye yazma çalışmasına katılmıştır. Sonuç olarak; lise çağına başlayan bir öğrencinin Dede Korkut Hikâyeleri - kültürü hakkında bilgisi olmadığı, Kültür Bakanlığının Dede Korkut üzerine pek çalışma yapmadığı, MEB'in ise müfredatta Dede Korkut'a çok az yer verdiği görülmüştür. Yeni kurmacalar yoluyla Dede Korkut Hikâyelerinin bilinirliğini arttırılmıştır. Bu mirasların günümüze taşınması ve devamlılığı ancak yeniden üretilmesi ile mümkün olabilir.

Recep YAZGANRecep YAZGAN